Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можем ли в 21 век без смартфон - експериментът на Александър Богдан Томпсън

Александър Богдан Томпсън – сценичен фотограф, работил е и със Старозагорския куклен театър за постановката "Тайната на Ленхен", живял до 90-те години на миналия век в Германия, син на американец и българка, даже старозагорка, родственик на поета Веселин Ханчев – негов праплеменник. А поводът за разговора е неговият едномесечен експеримент раздяла с дигиталния свет в 21 век. Александър Богдан Томпсън разказва за предимствата и недостатъците на аналоговия свят и промени ли се мисленето му за живота му оттук нататък.

Смелият експеримент Александър започва на 1 юни - Денят на детето, а мотивът е да разбере дали все още е възможно да се живее без смартфон в наши дни. Затова сменя смартфона си със стар телефон с клавиатура. 

"Малко дигитална и социално-медийна детоксикация няма да навреди", казва артистът и допълва: "Съзнателно започвам този експеримент на „Деня на детето“, за да дам повод да помислим дали децата ни не прекарват твърде много време на своите смартфони и в социалните медии".

Опитал се е дори да утвърди в дома си смартфон свободна зона, засега неуспешно.

Правилото е: Компютърът и чат услугите да се използват само в работно време и за служебни цели. Без Фейсбук, Инстаграм, ТикТок и т.н. През свободното време за разговори трябва да се използва само стар телефон с клавиатура без интернет достъп.

"Замених смартфона с класически мобилен телефон, за да разбера как ще се промени животът ми. Ето каквo ме провокира:

Въпреки, че никога не съм бил от тези, които постоянно гледат в смартфона си, осъзнах, че се нуждая от малка почивка от връзката си с него. От 1995 г. съм един от ранните потребители на мобилни телефони в България и дори съм издател на първото списание за мобилни комуникации на пазара. Като голям фен на мобилните технологии реших да направя този експеримент, за да видя как е да се живее без постоянното присъствие на смартфон", разказа в интервю за Радио Стара Загора Александър.

Старият нов телефон 

"Преходът към класическия телефон беше доста голяма промяна. Няма приложения, няма камера, няма интернет - само обаждания и SMS-и", споделя Александър Богдан Томпсън.

Сред недостатъците на аналоговия свят той определя невъзможността за онлайн банкиране. Банката на която е клиент вече не предлага изпращане на ТАН код чрез СМС а само чрез приложение на телефона.

Невъзможност за онлайн споделяне на емоции: изпращане на снимки с близки хора от пътувания и моменти. 

Минус е и липсата на навигация: без Google Maps за намиране на локации.

И още снимането: липса на възможност да направи спонтанни снимки или видео на дъщеря си, а точно в този период я е учил как да кара колело.

Липсва и бърза комуникация: viber, messenger, WahtsApp - трябвало е да прекъсне експеримента за три дни, защото се наложи по професионални причини да асистира на човек, който е искал връзка само през WhatsApp.
Какво обаче е установил като положително

Повече време: Без постоянното отвличане на внимание, намерил е повече време за себе си и неща, които са важни.

Фокус и продуктивност: По-лесно концентрация и продуктивност на работа и в свободното си време.

По-малко стрес: Постоянната достъпност и потоците от известия изнервят често. Класическият телефон е помогнал да намали този натиск.

По-осъзнатa и целенасочена комуникация.
Така Александър Богдан Томпсън започва пак да използва смартфон, но с една малка разлика: изтрива всички ненужни приложения, които отвличат внимание. Ползва пак Фейсбук, но само от компютъра, за да разбере все пак какви вкусотийки са готвили приятелите му и да да даде един “like”. 

"Този месец беше страхотно изживяване и препоръчвам на всеки да го опита. За да бъдем заедно в превенцията на влиянието на смартфоните, оособено на децата ни", резюмира Александър.

И не на последно място възниква и личната му кауза - да преведе и направи публично достояние на изследвания на утвърдени специалисти за вредите и опасностите от смартфоните и приложенията им, особено за децата. Надява се да успее да представи тази информация по училища на ученици и родители.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора

Археологическото лято може да продължи до зимата

"Археологическо лято" 2024 в Стара Загора може да продължи до зимата , прогнозира Петър Калчев - директор на РИМ Стара Загора. Богата е инвестиционна програма на общината. Изгражда се разширение на Второ основно училище, ще се изгражда Зала за бадминтон до..

публикувано на 17.07.24 в 13:45

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

    Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Левски е дошъл да просвети българската нация

На 18-ти юли в цялата страна с цветя и венци  почитаме рождението на най- величавата и светла личност в нашата история Апостола на свободата. Тази година се навършват 187 години от раждането на  Васил Иванов Кунчев, Левски. "Левски е дошъл да..

публикувано на 18.07.24 в 07:50

Геометрията в Долината на тракийските царе покори Азия в състезанието WMI Mini Math Creative Competition

Радослав Балкански е победител в WMI Mini Math Creative Competition в Куала Лумпур  В столицата на Малайзия Куала Лумпур се проведе награждаването на победителите в състезанията World Mathematics Invitational и WMI Mini Math Creative..

публикувано на 16.07.24 в 16:00

Художник- колекционер притежава ръкописи на Дякона

     Художникът Александър Алексиев  е роден през 1958 г. в родното село на воеводата Стефан Караджа , което днес носи неговото име. / Турското му  име било Ичме./ Учил в Художественото училище в Казанлък. От 1990 г. започнал да търси и купува..

публикувано на 17.07.24 в 09:00

Как младите хора да управляват времето си

"Как да ми стига времето?" - въпрос, който вълнува малки и големи, и чиито отговор никога не е еднозначен. Колкото хора, толкова различни методи за подобно намерение, но има и златни правила, които могат да помогнат. Някои от тях младежки работници..

публикувано на 14.07.24 в 11:02

Похвалите към децата - полезни или опасни?

Всеки обича да бъде оценен и похвален, но ако възрастните могат да обобщят изводи за поведението на другите към тях през похвалите, то за децата е много трудно да правят подобни анализи. Детският ум възприема похвалите твърде буквално - или положително,..

публикувано на 07.07.24 в 11:50

Модерните аромати за дома - розово масло, лавандула и хвойна

Българските етерични масла и суровини за козметиката получиха висока оценка на WPC 2024 - Световния конгрес и изложение на парфюмерията в Женева, Швейцария. Родните продукти бяха охарактеризирани като „светлина за душата“ и „топла прегръдка“,..

публикувано на 07.07.24 в 10:50

Бяла сова носи надеждата на с. Ловец, че ще спаси православната си църква

Село Ловец е на 20 км от общинския център Стара Загора. Съществуват данни, че живот тук е имало от праисторическо време.   Докато чакам да стане време за срещата ми с кметския наместник  Недялка Янкова на пустия селски площад, вниманието ми..

публикувано на 05.07.24 в 17:14

Велопътешественикът Пламен Петков с нови предизвикателства

Пламен Петков е велопътешествениk. На 35 години е, а последните му преходи са поредното предизвикателство за проверка на собствената му издръжливост.  Премина за един ден  400 км от София до Бургас на 18 -ти юни и 330 км от София до Русе на 2-ри юли..

обновено на 03.07.24 в 15:17