Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремонтът на църквата в Любенова махала ще струва половин милион лева

2
Снимка: интернет

 

Започна ремонтът на храма „Св. Вмчк Георги“ в новозагорското село  Любенова махала.  Светата обител е паметник на културата от 1972 г., заради красивата си архитектура и събитията от 14-ти юли 1877 г.  „В знойния юлски ден преди 147 г., няколко месеца преди бленуваната пет века свобода,  в светата обител и в двора й,  пълчищата на Реуф паша и башибозука от околността избиват 1 013 жени, деца и старци. Жертвите по мазетата на къщите и по улиците на селото са  1387 мирни българи.“, разказва д-р Таньо Иванов, клисар на църквата и бивш кмет на селото. В тяхна памет в църковния двор е построен паметник през 1885 г. След промените,  в два саркофага са опяти и погребани на два пъти част от костите на заровените в двора невинни  жертви на Любенова махала.

  Еднокорабната църква е построена от майстор Димитър Серги от тревненската школас каменен покрив и с внушителни размери. Основите й са вкопани на 3,5 м, висока е 7 м, ширината й е 11 м, дължината 25 м, а стените са дебели 1,60 м. За да пропускат повече светлина, прозорците са алафранга. А за добрата акустика в стените са вградени глинени гърнета с различна големина.   „Майстор Димитър Серги е бил толкова добър зидар и строителен инженер, че е изчислил с точност до последния камък нужните камъни за градежа. На последния камък е изписал  „ мес. март 1837 г. и Д.С.“, казва с удивление д-р Иванов. Камбанарията  на църквата, с височина 12 м., е издигната през 1907 г. Фризовете по орнаментите на фасадата са от айтоски камък, който с времето е започнал да се руши.

 За ремонта на светата обител са отпуснати от Министерството на земеделието около 583 000 лв.  Предвижда се подмяна на стъклата на прозорците, измазване на стените и изографисване. Стенописите ще бъдат направени от преподаватели в Художествената академия хидродренажна система на сградата и двора, направа на пътеките с дялан камък. "Ремонтните работи ще продължат няколко месеца. Но не съм удовлетворен от качеството и темповете на работа. Не съм виждал и някой да следи работата на работниците", казва с огорчение д-р Иванов. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Под връх Бузлуджа отбелязаха 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета

Под връх Бузлуджа отбелязаха 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета. Честването започна с панихида в памет на героите, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия, в съслужие с казанлъшки духовници. В церемонията се включиха и деца..

публикувано на 20.07.24 в 18:33
Община Сливен

Близо 14 милиона лева финансиране ще получи „Индустриален парк Сливен"

Близо 14 милиона лева финансиране ще получи „Индустриален парк Сливен" ЕООД от Министерство на иновациите и растежа. Договорът между двете страни вече е подписан, съобщиха от община Сливен. Финансирането е осигурено чрез Плана за възстановяване и..

публикувано на 20.07.24 в 17:29

В Сливен започват проверки на земеделци за противопожарно оборудване

В област Сливен мобилни групи започват проверки на местата и дейностите с висок риск от възникване на пожари. Екипите са сформирани по заповед на областния управител Чавдар Божурски. В тях влизат представители на пожарната, полицията, горски и Областна..

публикувано на 20.07.24 в 17:25

Двама мъже пострадаха тежко след сбиване в Раднево

На 19.07.2024г. в 18:33 часа, в  РУ-Раднево е получен сигнал за сбиване в гр. Раднево. На място незабавно е изпратен полицейски екип. Установено е, че около 18:30 часа е възникнал скандал между няколко лица - от една страна двама мъже на 45 и 34..

публикувано на 20.07.24 в 13:16

Покривът на Второ основно училище в Стара Загора протече, наводниха се стаи

Няколко класни стаи и Актовата зала във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” в Стара Загора  са се наводнени след протичане на покрива при падналия дъжд вчера. Това съобщи, в социалните мрежи, директорът на училището Милена Желязкова. Г-жа..

публикувано на 20.07.24 в 12:06

Президентът Румен Радев : Най-важно е да се локализира пожарът ...Има време за доклади и анализи

Президентът Румен Радев посети една от тежко засегнатите от пожари общини - Болярово. Той благодари на пожарникарите, военнослужещите, горските служители, стотиците доброволци и местната власт за това, че  не са допуснали загуба на човешки живот. " Оттук..

публикувано на 20.07.24 в 10:16

Катастрофа на АМ "Тракия" затруднява движението

Движението на 160-и километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас, в района на Чирпан, област Стара Загора, се осъществява в аварийната лента поради пътен инцидент. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". От там призовават шофьорите да се..

публикувано на 20.07.24 в 10:09
Снимка:Даниела Костова

Пети ден продължава борбата с пожарите в община Болярово

Пети ден продължава борбата с овладяването на пожарите в крайграничната община Болярово. В сила остава въведеното от кмета Христо Христов частично бедствено положение в седем села. Днес в района на пожара се очаква да пристигне президентът Румен Радев...

публикувано на 20.07.24 в 09:22

С панихида и възстановка почитат 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му

С богата програма под връх Бузлуджа ще бъдат отбелязани 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му. На  20 юли тържествените чествания ще започнат в Казанлък с поднасяне на венци и цветя пред паметника на местните участници в четата на..

обновено на 20.07.24 в 09:20

Забраняват влизането в язовир "Копринка", ще се ползва от самолети за пожарите

Забранява се влизането във водите на язовир "Копринка" с плавателни средства в съботния ден. Забранява се и практикуването на водни спортове, информират от община Казанлък. Причина за забраната е, че в утрешния ден международни самолети ще използват..

публикувано на 19.07.24 в 18:10