Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синтетична дрога прати старозагорски деца в болница

гл. инп. Асен Йодранов
Снимка: Зорница Семерджиева

За два случая на тийнейджъри, стигнали до болница, заради употреба на забранения синтетичен канабиноид, съобщи в предаването "Час Пик" Асен Йорданов, началник на Криминалната полиция в града. 17-годишните деца са постъпили в спешния център преди повече от месец и вече са добре. След сигнал от медиците до полицията, доставчиците са задържани в рамките на денонощие. Разпространението на опасното вещество зачестява, заради възможността да се поръча от интернет, обясни Асен Йодранов:

Във вейпове се поставят тези ампули и привидно не прави впечатление. Затова родителит трябва да бъдат по-внимателни, по-взискателни и по-отговорни към децата.

Този вид синтетична дрога е много силен и води до бързо опиянение, особено при децата, допълни Асен Йорданов. Старозагорските криминалисти са задържали на два пъти голямо количество от веществото в ампули - в Стара Загора и Гълъбово.

Относно последните случаи на телефонни измами в региона, Асен Йорданов каза, че схемите са добре познати - пострадал при катастрофа роднина, който има нужда спешно от средства за операция или близък, причинил катастрофа с убито дете, а с парите трябва да се „купи“ мълчанието на родителите.

Жертвите обикновено са възрастни хора, затова полицаите съветват децата и близките им по-често да се чуват с тях, а и да им разясняват, че могат да станат жертва на телефонни измамници.

Задържаните в Старозагорско  „мулета“ – хората, които вземат парите от жертвите, от началото на годината са четири.

Съвети за осигуряване на безопасност на домовете по време на ваканция – чуйте в разговора на Зорница Семерджиева с Асен Йорданов в звуковия файл.


По публикацията работи: Анна Турлакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

35-годишен мъж е задържан за палеж на вила край Крън

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем 35-годишен мъж за това, че на 07.08.2024 г.  в гр. Крън, общ. Казанлък, обл. Стара Загора, е запалил сграда – вилна постройка, със значителна стойност собственост на другиго – на неговия баща –..

публикувано на 09.08.24 в 11:56

Криминалисти от Казанлък иззеха около 100 растения от рода на конопа

На 08.08.2024г., полицейски служители от РУ-Казанлък са извършили проверка в местност в землището на гр.Казанлък, където са установени замаскирани подходи към изоставена вилна постройка. Там служителите на реда открили воден резервоар с прикачени към него..

публикувано на 09.08.24 в 11:49
воден режим

Жителите на старозагорското село Михайлово се отнасят с разбиране към въведения воден режим

От близо месец жителите на старозагорското село Михайлово живеят при въведен воден режим. Въпреки трудностите, хората се отнасят с разбиране към проблема. От ВиК са обяснили, че предстои проучване на района и евентуален сондаж с цел подобряване на..

публикувано на 09.08.24 в 11:23

Въвеждат се временни промени в движението на МПС и градския транспорт в Стара Загора

За да се осигури безопасното организиране и изпълнение на проект „Реконструкция на водопроводна мрежа по бул. „Цар Симеон Велики" – от бул. „Св. Патриарх Евтимий" до ул. „Стефан Сливков" в Стара Загора, се въвеждат временни промени, съобщават от..

публикувано на 09.08.24 в 10:11

За втори път в историята жена става министър-председател на България

Президентът Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за нов служебен премиер на България. По този начин тя става втората жена в историята на този пост след Ренета Инджова. "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя..

публикувано на 09.08.24 в 09:42

В Стара Загора набелязаха мерки срещу чума по дребните преживни животни

Конкретни мерки за недопускане на разпространение на чума по дребните преживни животни бяха набелязани по време на днешното заседание на Областната епизоотична комисия, свикано от областния управител на Стара Загора Методи Марков. Сред тях са..

публикувано на 08.08.24 в 16:41

Изложба „Рисунки“ на Слави Славов нареждат в зала „Лубор Байер“

На 9 август, от 18.00 часа, ще бъде открита изложба „Рисунки“ на художника Слави Славов. Желаещите ще имат възможността да я разгледат в изложбена зала „Лубор Байер“ до 27 август, включително. „Изложбата с рисунки на Слави Славов е своеобразна..

публикувано на 08.08.24 в 16:34

Само три са свободните места в Центъра за временно настаняване към Община Стара Загора

Центърът за временно настаняване към Община Стара Загора работи интензивно и през летните месеци. Към момента има реално три свободни места. Срокът за настаняване е от 1 до 3 месеца, като общо в рамките на година потребителите на социалната..

публикувано на 08.08.24 в 16:31

В Стара Загора ще задържат тротинетки, управлявани в разрез с правилата

От днес Община Стара Загора ще прилага нова мярка, свързана с превенцията на инцидентите с индивидуални електрически превозни средства. Това съобщи секретарят на Община Стара Загора Николай Диков. Повод за изявлението му бе поредното произшествие с..

публикувано на 08.08.24 в 16:24