Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремен риск от пожари в област Ямбол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово, който избухна на 12 юли. Засегнати от огъня са около 8 000 декара, от които 2500 широколистна гора, информира кореспондентът ни Даниела Костова.
Два противопожарни екипа са разположени до селата, като се следи за възпламеняване на загасени огнища. В целия регион рискът от възникване на пожари е екстремен-температурите са 38- 39 градуса на сянка, духа сух и горещ вятър, а в горния почвен слой липсва влага. 
Само за последните три дни в противопожарната служба са подадени 25 сигнала. В повечето случаи са горели сухи треви, храсти и отпадъци. Спасени са около 150 декара посеви в землището на село Войника, както и множество сгради и съоръжения в различни населени места. 
При пожарите няма пострадали хора, но са нанесени щети на лозови масиви и розови насаждения, горели са селскостопански постройки и необитаеми къщи в няколко села. 
Почти всички възникнали пожари са вследствие човешка небрежност.

По публикацията работи: Десислав Тенев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

снимка: Николета Петрова

Пожарът край Стара Загора не застрашава населени места

Увеличават се екипите на пожарната, които гасят огъня над местността „7-и километър“ край Стара Загора. На място вече са четири екипа на старозагорската пожарна , един екип на пожарната в Казанлък и специализираната техника на Дъжавното..

публикувано на 15.07.24 в 16:47

От "Възраждане" предлагат законодателни промени срещу поправянето на изборни протоколи

От партия „Възраждане“ са внесли в деловодството на Народното събрание законопроект, свързан с промени в Изборния кодекс, съобщиха в Стара Загора днес народните представители Искра Михайлова и Даниел Проданов. Промените, които те предлагат, са..

публикувано на 15.07.24 в 16:15
Снимката е илюстративна

Пожар гори край Стара Загора

Пожар гори в местността „7-и километър“ край Стара Загора. На място са два екипа на пожарната. Районът е опасен заради високата и суха растителност и близостта на боровата гора, а ситуацията се усложнява от вятъра, уточняват от пожарната...

публикувано на 15.07.24 в 16:06

Нов пожар в община Симеоновград

Нов пожар е избухнал в община Симеоновград , съобщават от пресцентъра на Областна администрация Хасково.  Горят сухи треви и храсти.  Огнената стихия се развива в посока с. Поляново и с. Константиново, фронтът на пожара е 5-6 км.  На място са..

публикувано на 15.07.24 в 16:04

Старозагорци ще се потопят през уикенда в историята на „Знатните фамилии на Стара Загора и техните къщи“

На 20 юли /събота/ и 21 юли /неделя/, от 10.00 ч., Туристическият информационен център кани на безплатната разходка „Знатните фамилии на Стара Загора и техните къщи“. Темата е най-новата от инициативата „Стара Загора -неразказани истории по правите..

публикувано на 15.07.24 в 16:00
Община Свиленград

Гласуват извънредна помощ за животновъдите в община Свиленград заради унищожените от пожарите пасища

Трети ден продължават пожарите в община Свиленград. Близо 150 000 декара площи вече са изгорели, а огнената стихия създава огромни трудности на пожарните екипи и доброволците, включили се в борбата с огъня. За щастие няма пострадали хора , но..

обновено на 15.07.24 в 15:44

Казанлък отбелязва рождението на Апостола с изложба

По повод 187 години от  рождението на Васил Левски в Литературна къща музей „Чудомир“ в Казанлък утре ще се открие  фотодокументалната изложба Места на памет /1873 – 1933/ - Измерения на героичния образ на Левски" на Института за исторически..

публикувано на 15.07.24 в 15:38

Стара Загора ще почете 187 години от рождението на Апостола

На 18 юли 2024 г. се навършват 187 г. от рождението на Апостола на свободата Васил Левски . Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират тържествен общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя пред паметника на героя от..

публикувано на 15.07.24 в 15:10

Община Стара Загора премахна 36 незаконни постройки в квартал „Индустриален“

В рамките на три дни, от 10 до 12 юли 2024 г., екипи на Община Стара Загора премахнаха 36 незаконни постройки, разположени в района на поречието на река Бедечка в квартал „Индустриален“. Оглед на мястото бе извършен днес от представители на общинска..

публикувано на 15.07.24 в 14:52

Община Стара Загора засилва контрола за ред и безопасност

През изминалата седмица са наложени 19 санкции с Акт за установяване на административно нарушение, като основен фокус е поставен върху употребата на алкохол на обществено място. 8 граждани са санкционирани по чл. 7а от Наредбата за Обществения ред в..

публикувано на 15.07.24 в 13:40