Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борбата с огъня край Стара Загора продължава

Продължава борбата с пожара край Стара Загора, който избухна в понеделник следобед. Периметърът на огъня тази сутрин е около 12 километра.

Хеликоптерите, които се очаква да помогнат при гасенето по въздух, се очаква да пристигнат около девет сутринта или най-късно до обед, съобщи областният управител Методи Марков.

Към момента в района горят 6 активни огнища. Директорът на областната пожарна старши комисар Стоян Колев очаква до обед да остане само едно – това към Старозагорските минерални бани, където опасността в момента е най-голяма.

Две двойни полоси защитават населените места в западния периметър на пожара към село Пряпорец и към града. Те са направени с помощта на тежки верижни машини на Мини Марица изток и ТЕЦ Марица изток 2.

Повече от 16 екипа работят във вътрешността на пожара, допълни Стоян Колев. И тази сутрин десетки доброволци се организираха в помощ на пожарникарите. 

Няма пострадали хора. Изгоряла е една къща, каза секретарят на община Стара Загора Николай Диков.

В понеделник огънят обхвана боровата гора в местността „Седми километър“ и влезе в дворовете на вилите в района. В гасенето се включват и военни, горски служители и много доброволци.

Частичното бедствено положение остава в сила. 
По публикацията работи: Анна Турлакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мъж бе осъден на доживотен затвор за убийство в сливенското село Бяла

Доживотна присъда за убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, извършено в условията на опасен рецидив наложи Окръжен съд Сливен на 40-годишен мъж от село Бяла, Сливенско. Престъплението е извършено в края на месец юни миналата година в..

публикувано на 14.08.24 в 18:48

Нови пожари в област Хасково

Пожар в района на Ходжова чешма край Хасково избухна този следобед. Заради пламъците отсечката от стария международен път в района беше затворена.  Горят сухи треви, но пожарът е в близост до складове, вили и цехове. От община Хасково са изпратили..

публикувано на 14.08.24 в 18:44

5-дневна музикална програма за деветото издание на Beerфеста в Стара Загора

Деветото издание на Beerфеста в Стара Загора наближава. 5-дневното събитие ще се проведе от 4 до 8 септември на поляната на парк Загорка в Стара Загора, съобщават от общинския пресцентър. Както всяка година, входът за фестивала е свободен. Beerфестът..

публикувано на 14.08.24 в 16:56

Близо 3500 дами с името Мария празнуват утре в община Стара Загора

3439 дами с настоящ адрес в община Стара Загора ще празнуват своя имен ден утре на един от най-големите християнски празници – Успение на Пресвета Богородица. Информацията бе предоставена днес от Отдел „Гражданско състояние“ в Община Стара Загора...

публикувано на 14.08.24 в 16:31
Делян Иванов

Ще ни известява ли BG - ALERT и в случаи на екстремни температури?

Възможно е обсегът на системата BG - ALERT да бъде разширен и да бъдат включени и предупреждения за екстремално горещо или студено време. Това каза за радио Стара Загора директорът на Правна в община Стара Загора Делян Иванов.   Към момента..

публикувано на 14.08.24 в 16:23

Зърнената реколта в Южна България отново е ниска заради неблагоприятните климатични условия

Тази година земеделците отново отбелязват лоша зърнена реколта в Южна България, каза за Радио Стара Загора зърнопроизводителят от община Гълъбово Антоний Делийски. Кооперацията му обработва 18 000 декара пшеница, царевица и слънчоглед. Топлата..

публикувано на 14.08.24 в 16:16

След повече от 15 години почистиха от плакати и афиши "Горната гъба“ в Стара Загора.

Емблематично място за споделяне на информация и определяне на срещи   - "Горната гъба" е част от градския пейзаж, но и от градската история.  Общинските служители дори използваха флекс, за да премахнат наслояванията от хартия и лепило...

публикувано на 14.08.24 в 16:12
НЧ

Девет читалища в Сливенско получават общинска субсидия

Общинска субсидия за близо 17 хиляди лева бе разпределена за финансиране на проектите на читалища в община Сливен. Това е вторияj транш от субсидирането на културните средища.  Общинската субсидия ще получат девет народни читалища. Според комисията..

публикувано на 14.08.24 в 15:59

В Хасково се проведе публично обсъждане на нов общ устройствен план

Публично обсъждане на Общ устройствен план на Община Хасково - фаза Предварителен проект и Доклад за Екологична оценка към него се проведе в зала „Хасково“. В обсъждането на стратегическия документ участваха кметът на Община Хасково Станислав..

публикувано на 14.08.24 в 15:00

Езерото в хасковския парк "Кенана" се дава на концесия

Община Хасково откри процедурата за определяне на концесионер за строителство, експлоатация и поддържане на обект – публична общинска собственост в местност Кенана за Обществен извънселищен горски парк. Пълният набор от документи и..

публикувано на 14.08.24 в 14:51