Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много диви животни загинаха при пожарите, доброволци търсят оцелели на терен

Доброволци – студенти от ветеринарно медицинския факултет в Тракийския университет са били на терен от първия ден на пожара край Стара Загора и са успели да намерят и да приютят за лечение в Спасителния център за диви животни множество таралежи, катерички, зайци и костенурки, каза днес по радио Стара Загора ръководителят на доброволците,  д-р Руско Петров от „Зелени Балкани“.

След като са обходили вече обгорените масиви, те са открили и множество загинали при пожара грабливи птици, катерички, таралежи, змии и други животни.  

Един пожарникар ни заведе да ни покаже две малки сърнички, загинали, сгушени едно в друго“, разказа д-р Петров и каза, че за съжаление не е имало как да се помогне на многото загинали животните заради бързото разпространение на огъня през първия ден на пожара.

 „Нещата бяха много по-спокойни през втория ден на пожара. Включиха се страшно много хора - горски, пожарникари, доброволци. През втория ден обгарянето беше мозаечно – имаше горящи и зелени участъци, затова жертвите са били по-малко“, каза още д-р Петров.

Той допълни, че повечето от приетите в спасителния център животни са в стабилно състояние и посъветва всички хора, намерили пострадали диви животни да се обадят центъра преди да предприемат каквито и да било действия, за да получат инструкции.

В Спасителния център в Стара Загора са били приети и много животни, пострадали при пожарите в Странджа, където също се е наложило да се оказва помощ на много, не само диви, но и селскостопански животни, разказа д-р Петров:

„Там ситуацията беше много по-тежка от пожара в Стара Загора. Голяма част от моите колеги се включиха да помогнат  и да няма загинали селскостопански животни, да бъдат пуснати да избягат от огнената стихия, която е стигнала до оборите и до сеновалите. От там продължават да носят и пациенти диви животни“.

Пожарите са спрели на метри и от местообитанията на белошипата ветрушка – вид, за чието връщане в България природозащитниците работят от 10 години. 

Целия разговор в предаването "Час пик" на водещата Станислава Раянова с д-р Руско Петров чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жителите на село Воден се евакуираха от горящото село

Екипи от Турция се включват в борбата с пожарите в община Болярово

Общо 23 екипа на пожарната се борят с пожарите в община Болярово. Около 10 къщи са изгорели при пожара в село Воден. Хората са евакуирани, няма пострадали, но все още горят дворове на къщи, каза вътрешният министър Калин Стоянов, който дойде на място..

публикувано на 17.07.24 в 19:12

Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове

Сухи треви и храсти горят на голяма площ край Стара Загора. Огънят е обхванал части от землищата на селата Калояновец, Арнаутито и Михайлово, по протежението на железопътната линия, която преминава през тях. Изпратени са три пожарни автомобила. Това..

публикувано на 17.07.24 в 17:58
Снимката е илюстративна

Нов голям пожар избухна в Свиленградско

Нов голям пожар избухна в Свиленградско. Този следобед пламна между селата Маточина, Варник и Сладун. Седем екипа са на място, за да се борят със стихията. Областният управител на Хасково Мехмед Атаман е уведомил валията на Одрин в телефонен..

публикувано на 17.07.24 в 17:40

Прокуратурата с информация за случая на двете деца в риск от Стара Загора

Само едно от децата в риск от Стара Загора, за които разказахме на 16-и юли, е било непълнолетно към датата на подаване на сигнала, съобщават от Районната прокуратура. За случая информира омбудсманът на Стара Загор а Иванка Сотирова. Тя..

публикувано на 17.07.24 в 17:07
Последици от пожара край Стара Загора

Ситуацията с пожара край Стара Загора се нормализира

И последното тлеещо огнище от пожара, бушувал две денонощия близо до местността "Седми километър" край Стара Загора, е под наблюдение. Това съобщи по Радио Стара Загора Методи Марков, областен управител на Стара Загора. Той подчерта, че обстановката..

публикувано на 17.07.24 в 16:45

Споразумение за превенция срещу горските пожари подписаха в Казанлък

Споразумение за превенция срещу горските пожари по Международния проект на ЕС "FIRE-RES“ беше подписан официално днес в Казанлък.  Целта е да се обединят всички заинтересовани страни в един синхронизиран механизам, който да намали горските и полски..

публикувано на 17.07.24 в 16:38

Евакуират жители на село Воден, община Болярово, заради пожара

Усложнява се обстановката в крайграничната община Болярово. Огънят е достигнал до къщите в село Воден и се налага временна евакуация на жители.  Силният вятър в следобедните часове отново е разпалил пожарът, като огънят е преминал към къщите в село..

публикувано на 17.07.24 в 14:55

Възстановиха движението по пътя за Старозагорските бани

Възстановено е движението по път Стара Загора  –  Старозагорски бани, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Движението в участъка беше ограничено от понеделник заради големият пожар и действията по гасене в района. От община Стара Загора..

публикувано на 17.07.24 в 13:51

Кметът на Стралджа обяви частично бедствено положение заради безводие

Със заповед на кмета на общината Атанас Киров е обявено частично бедствено в населените места на територията на община Стралджа както следва: Александрово, Атолово, Богорово, Воденичане, Войника, Джинот, Иречеково, Каменец, Леярово, Лозенец, Люлин,..

публикувано на 17.07.24 в 13:29

Изплащат парите на секционните комисии без грешки в Сливен

В 25 Секционни избирателни комисии в Сливен ще бъдат изплатени допълнително начислени суми от 25 лева на човек, за това, че не са допуснали грешка при попълването на изборните протоколи на последните извънредни парламентарни избори...

публикувано на 17.07.24 в 12:19