Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните за случая на дете в риск: Извършени са всички необходими действия

Снимка: mlsp.government.bg

Социалните служби в Стара Загора са предприели абсолютно всички необходими и навременни действия по случая с държаното под ключ непълнолетно момче от майка му, категорична е Петя Чакърова, която е директор на  Регионалната дирекция "Социално подпомагане". В апартамента четири години с тях е била и неговата по-голяма, пълнолетна сестра. През февруари тази година е предприета мярка за закрила спрямо 14-годишното момче, което е изведено от семейството.

Сигнал за детето, че не посещава учебни занятия, е подаден още в началото на януари 2019 година от училището до социалните служби. Тогава е установено, че майката полага грижи и заради отпадането на риска за детето, случаят е затворен.

Той се подновява през юли миналата година след сигнал от бабата по майчина линия. По думите на Петя Чакърова, са извършени  многократни посещения на адрес, разговори със съседи, оставяни са множество писма и покани към майката. Тогава е задействан и координационният механизъм, Второ Районно управление на МВР извършва проверка по сигнала, която е възложена от Районна прокуратура, образувано е дело в Районен съд по чл. 155, майката не се явява и делото е отложено за ноември месец. Майката е обявена за общодържавно издирване и контакт с нея и децата е осъществен едва на 13 февруари тази година. Предприета е мярка за закрила за детето, момчето е настанено при баба си заедно с по-голямата си пълнолетна сестра.

Майката е с психично заболяване, държи децата под ключ, без социални контакти, не отваря на никого, излиза в тъмната част на денонощието. Тя е оказала влияние над децата да изпитват страхове относно болести, излизането навън, контактите с други хора, разяснява още директорът на РДСП Петя Чакърова. По думите й, детето, сестра му и майката са издържани финансово дистанционно от биологичния баща, който обаче не е сигнализирал за социалната изолация на децата.

На семейството-бабата и непълнолетното момче, е отпусната финансова подкрепа, детето е насочено към ползване на социална услуга. Подкрепили сме ги по всички нормативни основания, категорична е Чакърова.

Семейството има още две големи деца, а сигнали назад във времето за отношението на майката и изолацията на подрастващите, е подавала една от сестрите, която живее в чужбина.

За случая информира омбудсманът на Стара Загора Иванка Сотирова. Тя подава сигнал до прокуратурата преди около година. По думите й децата, които са били задържани от майка си в дома им, са на 14 и на 17 години. Към датата на подаването на сигнала тя е била сезирана от роднина на брата и сестрата, който е заявил, че 13-годишно малолетно дете не ходи на училище заради психически проблем на майката.

Само едно от децата в риск от Стара Загора, е било непълнолетно към датата на подаване на сигнала, съобщават от Районната прокуратура и  уточняват, че са започнали проверка в деня след подаването на сигнала. Задействан е и координационният механизъм. Образувано е досъдебно производство за неполагане на адекватни родителски грижи и опасност за физическото, душевно и морално развитие на детето. Разследващите полицаи са разпитали близки, роднини, учители, лекари, съседи.

След като не откриват на адреса майката и детето, те са обявени за общодържавно издирване. По свидетелски показания, полицаите стигат до извода, че майката и детето са напуснали жилището през лятото на 2023 г. Едва през февруари 2024 г. полицейски служител забелязал движение в жилището. В апартамента са открити майката, детето и сестра му, която е пълнолетна.

Психиатричната експертиза на майката показва, че страда от тежко психично заболяване. Същият месец детето е настанено за отглеждане в дома на близък роднина без здравословни проблеми. В началото на тази учебна година то е постъпило отново в училище при индивидуална форма на обучение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Доброволците от Стара Загора бориха огъня с 10-годишна екипировка

Десетгодишна и неподходяща за борба с пожарите е екипировката на доброволното формирование за овладяване на бедствия и аварии към община Стара Загора, съобщи в предаването „Репортер“ заместник-ръководителят му Александър Мечев. От създаването на..

публикувано на 18.07.24 в 09:36

МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен учредява стипендии за 7 медицински сестри и 4 акушерки

Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Д-р Иван Селимински-Сливен” учредява стипендии по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“, съобщи за Радио Стара Загора главната сестра на лечебното заведение Красимира Танева. Стипендиите..

публикувано на 18.07.24 в 08:50

Отново предупреждение за опасно високи температури

Червен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за всички области на страната. Днес отново ще бъде предимно слънчево и много горещо, сочи прогнозата на НИМХ. В следобедните часове..

публикувано на 18.07.24 в 07:28

Продължава битката с огъня в крайграничната община Болярово

И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново.  Около 200 души - Пожарникари, горски служители , жандармерия,..

публикувано на 18.07.24 в 07:19
Паметникът на Васил Левски в Карлово

България днес почита 187 години от рождението на Васил Левски

В цялата страна ще бъде отбелязан 18-ти юли, рождения ден на най-светлата личност в българската история – Васил Левски. С изложби, литературен салон, филм за изчезналите и запазени места, свързани с Васил Иванов Кунчев, посрещане на участниците в..

публикувано на 18.07.24 в 07:10

20 пожарни коли пристигнаха от Турция, хеликоптерите от Чехия са вече в Пловдив

20 пожарни коли и оборудвани екипи пристигнаха от Турция в отговор на изпратената от премиера и външен министър Димитър Главчев молба за съдействие в борбата с пожарите, информират от правителствената пресслужба. Министърът на вътрешните работи..

публикувано на 17.07.24 в 22:13
Жителите на село Воден се евакуираха от горящото село

Екипи от Турция се включват в борбата с пожарите в община Болярово

Общо 23 екипа на пожарната се борят с пожарите в община Болярово. Около 10 къщи са изгорели при пожара в село Воден. Хората са евакуирани, няма пострадали, но все още горят дворове на къщи, каза вътрешният министър Калин Стоянов, който дойде на място..

публикувано на 17.07.24 в 19:12

Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове

Сухи треви и храсти горят на голяма площ край Стара Загора. Огънят е обхванал части от землищата на селата Калояновец, Арнаутито и Михайлово, по протежението на железопътната линия, която преминава през тях. Изпратени са три пожарни автомобила. Това..

публикувано на 17.07.24 в 17:58

Много диви животни загинаха при пожарите, доброволци търсят оцелели на терен

Доброволци – студенти от ветеринарно медицинския факултет в Тракийския университет са били на терен от първия ден на пожара край Стара Загора и са успели да намерят и да приютят за лечение в Спасителния център за диви животни множество..

публикувано на 17.07.24 в 17:41
Снимката е илюстративна

Нов голям пожар избухна в Свиленградско

Нов голям пожар избухна в Свиленградско. Този следобед пламна между селата Маточина, Варник и Сладун. Седем екипа са на място, за да се борят със стихията. Областният управител на Хасково Мехмед Атаман е уведомил валията на Одрин в телефонен..

публикувано на 17.07.24 в 17:40