Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще финансират маломерни паралелки в 9 общински училища

Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“
Снимка: Емил Енчев

С абсолютно единодушие – 47 гласа „за“ от също толкова гласували, съветниците одобриха финансирането на неспециализирани паралелки с брой ученици под нормативно определения минимален брой в училищата в Община Стара Загора. Финансирането е предвидено за учебната 2024/2025 г., а обосновката е представена от кмета Живко Тодоров. В нея се припомня отчитаната трайна тенденция на намаляване на броя на учениците за всяка учебна година. „Икономическият, социалният и здравният статус на уязвимите групи в селата до голяма степен идентифицира отпадането на учениците в задължителна училищна възраст от училище. За да се осигури учебният процес на учениците в Община Стара Загора в близост до населеното място, в което живеят, се налага формиране на маломерни паралелки“, мотивира се градоначалникът.

В Община Стара Загора са постъпили искания от директорите на 9 общински училища за формирането на 40 паралелки с не по-малко от 10 ученици и не по-малко от 10 ученици от два класа, както и формиране на 1 паралелка с по-малко от 10 ученици за учебната 2024/2025 г. Допълнителните средства за финансиране на паралелките са в размер на 62 493 лева. Тази сума ще бъде разпределена между следните училища: ОУ „Христо Ботев” в с. Загоре, ОУ „Христо Ботев“ в с. Братя Кунчеви, ОУ „Бойчо Русев” в с. Преславен, ОУ „Христо Ботев” в с. Хрищени, ОУ „Иван Мирчев” в с. Дълбоки, ОУ „Христо Ботев” в с. Горно Ботево, ОУ „Отец Паисий” в с. Калояновец, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Хан Аспарухово, както и ОУ „Самара“ в град Стара Загора.

Образованието е приоритет за целия екип на Община Стара Загора и нейното ръководство, изтъкна пред съветниците ресорният зам.-кмет Надежда Чакърова.

Общинският съвет даде съгласие с 46 гласа „за“ и без друг вот Община Стара Загора да поеме ангажимент за осигуряване на устойчивост по проект „Международен младежки център - мисли локално, действай глобално“ по Процедура „Младежките центрове: мощен фактор за местно развитие“. Кодът на процедурата е BGLD-1.003, по Програма „Местно развитие и намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи“, финансирана по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП). Общината ще предвиди мерки и ресурси, за да осигури устойчивост на проектните дейности и резултати за период от 5 години след одобрение на финалния отчет по проекта.

В рамките на ангажимента за устойчивост Община Стара Загора всяка година ще осигурява ресурс в размер от минимум 1% от общите разходи по проекта за поддръжка на сградите, обект на финансиране.


По публикацията работи: Живко Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кметът на Стара Загора е единственият поискал да бъде обучен за работа със системата " ВG-ALERT"

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров е единственият градоначалник, поискал да бъде обучен за работа със системата "BG-ALERT". Това стана ясно в Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. "Изключително съм горд, че единственият..

публикувано на 25.07.24 в 16:56

"Задържане под стража" за двама румънци, превозвали мигранти

По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът задържа двама обвиняеми румънски граждани за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната Днес, 25 юли 2024 г., по искане на Районна прокуратура – Стара Загора Районен съд –..

публикувано на 25.07.24 в 16:23
Община Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора разгледа над 50 предложения

В рамките на днешната редовна юлска сесия на общинския съвет в Стара Загора бяха разгледани близо 55 предложения. Сред точките бе и тази по избор на съдебни заседатели за Районен съд Стара Загора. Предложението предизвика дискусии и забележки в зала..

публикувано на 25.07.24 в 15:53

Сградата на РЗИ – Стара Загора ще бъде енергийно обновена

Директорът на РЗИ – Стара Загора д-р Недялка Кабаджова представи публично проекта „Енергийно обновяване на сградата на Регионална здравна инспекция – Стара Загора“ на 25 юли 2024 г. Договорът за неговото изпълнение е подписан на 8 май тази година с..

публикувано на 25.07.24 в 15:49

Мехмед Зейнел беше избран за управител на „Мересев“

С 41 гласа "за", нито един "против" и петима "въздържал се" от групата на "Възраждане" местният парламент в Стара Загора избра за управител на о бщинското дружество „Мересев“ ЕООД Мехмед Зейнел.  Бившият общински съветник получи доверието на мнозинството..

публикувано на 25.07.24 в 15:47

383 ученици са записани в гимназии на второ класиране

383  ученици са записани в гимназии на втория етап на класиране след седми клас. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Стара Загора Милена Йолдова. Тя обясни, че учениците, които не са били удовлетворени..

публикувано на 25.07.24 в 14:23

Стара Загора ще се поклони пред героизма на пазителите си

147 години от боевете за защитата на Стара Загора ще бъдат тържествено отбелязани от признателните потомци на 31 юли 2024 г. Ожесточените кръвопролитни боеве са част от епичните събития по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878). В..

публикувано на 25.07.24 в 14:18

Млади военнослужещи тържествено положиха клетва в Стара Загора

80 новоназначени военнослужещи от Втора Тунджанска механизирана бригада положиха днес тържествена военна клетва на централния площад пред Община Стара Загора.  Под звуците на военни маршове, изпълнени от военния духов оркестър, командирът на..

публикувано на 25.07.24 в 14:13

Бивш учител заплаши кмета на Димитровград

Бивш учител заплаши по месинджър кмета на Димитровград, а след това се барикадира в дома си.  Мъжът, на около 50 години, освен това е стрелял с арбалет по пристигналите полицаи и ги е замерил с тухли. Сигналът за заплахата е подаден преди обяд в..

публикувано на 25.07.24 в 13:27

Затруднено е движението при 182 км на магистрала "Тракия" заради катастрофа

Движението при км 182 на АМ "Тракия" в посока Бургас се осъществява в изпреварващата лента поради катастрофа, информират от Агенция "Пътна инфраструктура" .  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна..

публикувано на 25.07.24 в 13:04