Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Стара Загора е единственият поискал да бъде обучен за работа със системата " ВG-ALERT"

Снимка: БТА

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров е единственият градоначалник, поискал да бъде обучен за работа със системата "BG-ALERT". Това стана ясно в Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

"Изключително съм горд, че единственият кмет, който е поискал това, е от Стара Загора", каза председателят на комисията Маноил Манев.

В парламентарната комисия заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"  Александър Джартов докладваха за дейността на Министерството на вътрешните работи по осигуряване на пожарна безопасност и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации и предупреждение на населението, чрез системата "BG-ALERT".

Джартов обясни, че процесът на разпространение на предупреждението включва две възможности. Първата  -  когато компетентен орган – министър, областен управител или кмет на община, е предоставил съответно искане до Главна дирекция "Пожарна безопасност, защита на населението",  която управлява "BG-ALERT", като съобщението до населението се изпраща или от компетентния орган, ако той има достъп, или от ГДПБЗН, ако компетентният орган няма такъв.

За да получи достъп, обаче, компетентният орган трябва да е преминал обучение за работа със системата.

Директорът на ГДПБЗН коментира още и че ситуацията в село Воден, се е появила за секунда. "Колегите, които са били на място и от пожарната, и от полицията незабавно са предприели действия за евакуация на населението. Понякога се изисква технологично време, в което да се активира системата "BG-ALERT", подчерта той.

По думите на Джартов, може и се работи по надграждането и подобряването на "BG-ALERT".

 
Според заместник министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев  са необходими законодателни промени по отношение на системата. 

Членовете на комисията се обединиха около тезата, че системата трябва да бъде задействана бързо, да не се бюрократизира с процеса с чакането на заповед от страна на съответния кмет, тъй като бедствията се развиват бързо и най-важна е безопасността на гражданите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тракийски университет

Тракийски университет – Стара Загора разкрива нова магистратура по специалността „Киберсигурност и бизнес мениджмънт"

Тракийски университет – Стара Загора приема кандидатстудентски документи за обучение на магистри по специалността „Киберсигурност и бизнес мениджмънт" към Стопанския факултет. Тя е в съответствие с нарастващите изисквания за формиране на експертиза,..

публикувано на 11.09.24 в 09:31

Областният съвет на БСП реди листата за Стара Загора в четвъртък

В четвъртък, 12 септември, областният съвет на БСП в Стара Загора ще проведе свое заседание. На него 39-те членове ще подредят листата, с която социалистите ще се явят в региона на предстоящите парламентарни избори, като част от лявата коалиция..

публикувано на 11.09.24 в 09:10
Община Ямбол

Най-малките ученици в Ямбол ще получат подаръци за първия учебен ден

35 празнични тържества в училища, детски градини и ясли ще бъдат организирани на 16 септември по повод откриването на новата учебна година в Ямбол. Тази година в общината броят на първокласниците е по-голям от 2023г.. 715 са децата, които за първи път..

публикувано на 11.09.24 в 08:24

Оранжев и жълт код за валежи днес

Оранжев и жълт предупредителен код за валежи издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за Централна и Източна България Днес ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд. Главно в източната половина на..

публикувано на 11.09.24 в 07:29

Задържаха 23-годишен за убийство в село Целина

Мъж на 66 години е починал, след като е пребит с кол след конфликт със свой познат, днес, в чирпанското село Целина. Задържан за престъплението е 23-годишен мъж от селото, информират от прокуратурата. Той е привлечен като обвиняем за..

публикувано на 10.09.24 в 19:17

Филиал Хасково на Тракийски университет посрещна своите първокурсници

С тържествена церемония бе дадено официално начало на академичната 2024/2025 г. във Филиал Хасково на Тракийски университет. Специални гости на събитието бяха кметът на Община Хасково – Станислав Дечев, ректорското ръководство на Тракийски университет..

публикувано на 10.09.24 в 18:34

Смесен хор “Родина“- Стара Загора отличен на Международен фестивал в албанския град Дурас

Смесен хор „Родина“ при Читалище „Родина-1860“ в Стара Загора взе участие в XVIII Международен фестивал „DURRES Fest”, който се проведе от 3 до 7 септември в град Дурас, Албания. Фестивалът в крайбрежния град се състоя на централния площад пред..

публикувано на 10.09.24 в 18:29

TEEN BOOM FEST гостува в Стара Загора с мащабна социална кауза под мото #ИзбериДоброто

Благодарение на Община Стара Загора, най-голямото тийн събитие ще гостува под липите за първи път, за да зарадва хилядите си последователи в социалните мрежи. Другият организатор на TEEN BOOM FEST е Местната комисия за борба с противообществените..

публикувано на 10.09.24 в 18:24

Жена в Димитровград пострада на пешеходна пътека, водачът не е употребил алкохол

Пешеходка пострада в Димитровград след като шофьор на 72 години не и дал предимство, въпреки че тя пресичала пешеходна пътека. Пострадалата, на 76 години е била прегледана от лекар и освободена за домашно лечение. От полицията в Хасково съобщиха, че..

публикувано на 10.09.24 в 17:40

Нощ на изкуствата 2024 ще радва старозагорци и гости на града с богата програма

За поредна година в Община  Стара Загора организира  „Нощ на изкуствата" –  събитие, което се радва на изключителен интерес от страна на жителите и гостите на Града на липите. В последния петък на месеца -  27 септември,  във времето от 19.00 до 23.00..

публикувано на 10.09.24 в 17:13