Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории под Липите:

Художник с казашки корен и с картини в галерия "Рокфелер" в Ню Йорк рисува боевете за Стара Загора

През 1922 художникът рисува и знаме за Дружеството на запасните подофицери "Подполковник Калитин" в Стара Загора

За 147 път тази сряда признателните потомци ще се поклоним пред подвига на бранителите на града и героичната защита му  в боевете за Стара Загора през лятото на 1877 година.  

По време на Руско - Турската Освободителна война в тридневни сражения руски войни и български опълченци в продължение на три дни водят сражения за града със значително превъзхождащата ги по численост армия на Сюлейман паша.  

Битката е неравна, Стара Загора е превзета, изпепелена  до основи. Само в църквата "Света Троица" смъртта си намират 4000 души мирно мъже, жени и деца.  С цената на не един живот е спасено Самарското знаме.  А яростната съпротива на бранителите на Стара Загора забавя настъпването на турската армия към прохода Шипка и предопределя свободата на България. 

През 1922 година възстановеният от пепелищата град чества особено тържествено 45 - годишнината от епичните събития. По време на отбелязването й, освен Самарското,  се появява и още едно, знаме – на Дружеството на запасните подофицери "Подполковник Калитин" в Стара Загора.  

В средата на вишнево-червения  двойно копринен плат, извезан със сърмени конци . е рисунка на подполковник Калитин на кон със Самарското знаме в ръка.  Неин автор е руският художник Сергей Шишов, казашки офицер, пребиваващ тогава в Стара Загора, разказва Райна Антонова, главен уредник отдел "Нова история" в Регионалния исторически музей.  

Шишов е роден  в Русия, син на професор по руска литература, с казашки произход.  Че ще е умел с четката става ясно още когато е  дете –  завършва училището в родния Тангартюг с грамота за особени успехи в рисуването.  

През 1913—1914 година посещава педагогически курсове в имперската Художествена академия в Петроград. За известно време е преподавател по рисуване. През 1916 година е мобилизиран , завършва николаевското Военно - Инженерно училище.   

Заради казашкия си произход е включен в  12 казашки полк. През 1918 година е избран за командир на полка, по това време е демобилизиран и отново се връща към любимото рисуване. Разработва  много от символите, печатите и банкнотите на автономното правителство на Донската армия. 

През 1921 година, заедно с частите на Донския корпус, е евакуиран в България и заживява в Стара Загора.  Където от признателните старозагорци, а и от брата на подполковник Калитин  - Пьотр Калитин, научава за саможертвата на Спасителя на Самарското знаме и епичните събития от лятото на 1877-1878 година

През същата година Шишов рисува картина, с тематика от боевете за Стара Загора. А тя му донася и първото голямо признание в България. 

Година по-късно от Дружеството на запасните подофицери "Подполковник Калитин" в Стара Загора възлагат на Шишов да им направи знаме, поръчка, която той изпълнява. 

А знамето е тържествено осветено по време на честванията на 45-ата годишнина от боевете за Стара Загора и Шипка и съпътства Дружеството в отбелязването на всички градски празници години наред.  

През 1924 година Сергей Шишов за втори път създава картина със сюжет епичните боеве за Стара Загора от лятото на 1877-78 година, разказва още Райна Антонова

През  същата година  Шишов напуска града. През 30-те и 40 - те години преподава рисуване в гимназиите в Сухиндол, Кюстендил и Петрич, открива любовта на живота си и остава завинаги в България. 

Прави няколко самостоятелни изложби в Петрич, а приходите дарява за подпомагане на изявили се в изкуството ученици в гимназията, в която преподава

Шишов показва свои произведения и във Виена. През 1934  година две от картините на автора стават собственост на  галерия "Рокфелер" в Ню Йорк.

Каква е съдбата на  две от първите му творби – знамето на запасните подофицери и картината за боевете на Стара Загора, историята мълчи.  

В музея в Стара Загора днес има запазена цветна пощенска картичка, на която може да се види как е изглеждало знамето на Дружеството на запасните подофицери „Подполковник Калитин“ в Стара Загора

През 1946 година семейството на белоемигранта е изселено за шест месеца в Севлиево.  То се завръща отново с столицата, а Шишов отново се занимава с преподаване на изобразително изкуство. Художникът умира през 1969 година в София. 

Повече можете да чуете в звуковия файл

По публикацията работи: Дарина Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парково пространство ще радва жителите на Малка Верея

Малка Верея е китно селце, сгушено в полите на Сърнена Средна гора и отстоящо на 9 километра от Стара Загора. Близостта му с големия град определя и нарастващия интерес на все повече млади семейства към това населено място.  Към момента по постоянен..

публикувано на 02.09.24 в 10:00

Храна за размисъл, или как "Философски закуски за деца" създават диалог с децата

Понякога диалогът с децата се оказва трудна задача за родителите, особено ако темите за обсъждане са тежки, неподходящи за възрастта, лековати, или пък табу. В подобни ситуации големите се опитват да намерят правилен подход, за да обсъдят важни въпроси..

обновено на 01.09.24 в 11:30

Биорали с магарешки каручки в Гурково

Днес Гурково за 35-и път е домакин на единственото по рода си в България Биорали с магарешки каручки. Началото на забавната надпревара е в 10 часа, с магарешки химн. Президентът на уникалното състезание се очаква да пристигне с  церемониален файтон,..

публикувано на 01.09.24 в 10:05

Със светлинно и огнено шоу откриват Тракийските празници в Казанлък

На 31 август (събота) от 19:30 часа ще бъде поставено началото на тазгодишните Празници в долината на тракийските царе. Откриването ще се състои в парк "Тюлбе" , край Казанлъшката тракийска гробница. Откриването ще започне с връчването от кмета..

публикувано на 28.08.24 в 15:53

Продължават да излизат ценни находки от археологическите разкопки в Тополовградско

Още златни накити излизат наяве от гроба на тракийския войн - аристократ, разкрит при спасителни разкопки  в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода. Масивна златна гривна е поредното откритие на археолозите, които са..

публикувано на 27.08.24 в 10:27

Навършват се 90 години от откриването на Паметника на свободата

На 26 август се навършват 90 години от тържественото откриване и освещаване на Паметника на свободата на връх Свети Никола. Монументът е открит от цар Борис Трети, а събитието е тържествен момент и за старозагорци, разказва Райна Антонова от..

публикувано на 26.08.24 в 10:01
Снимката е илюстративна

На къмпинг: да се събуждаш с птичките и да заспиваш с щурците

Нараства интересът към къмпингуването като начин на лятна почивка, трайно най-предпочитани са къмпингите в района на Созопол. Това каза за Радио Стара Загора Николай Неков – създател и управител на онлайн платформата Каравани.бг. Повече от..

обновено на 25.08.24 в 10:45

Авиомоделисти мерят умения и сили в два турнира в небето над Шабла

От 29 август до 1 септември в небето над Шабла авиомоделисти от цяла България и от чужбина в ще демонстритат с кордови  модели   умения във въздушен бой или във въздушен бой и акробатични изпълнения  в два етапа от състезанията за Световната купа по..

публикувано на 24.08.24 в 13:09

"Лято в библиотеката" с нови изненади

Библиотека „Родина” в Стара Загора  продължава традиционната си лятна програма за работа с деца и в последната седмица на август. Програма 26.08.2024 – 30.08.2024 26 август (понеделник) Програма „При нас е весело” :..

публикувано на 22.08.24 в 14:36

Теодора Велева: Надявам се да достигна до голямата публика

Теодора Велева е първата победителка в дебютното издание на конкурса "Бургас и морето за млади изпълнители". Фестивалът за младежи е новия формат, очаровал публика и жури, като своеобразно продължение на легендарния „Бургас и морето“.  В интервю..

публикувано на 21.08.24 в 16:08