Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюро по труда - Стара Загора работи по няколко проекта с европейски средства

Бюро по труда и СП, Стара Загора
Снимка: Елена Балабанова

Минимален спад на безработицата отчитат от Бюро по труда – Стара Загора. Към края на миналия месец броят на регистрираните безработни в областта е 5513. По традиция най-ниско е нивото на безработица в Павел баня, Казанлък и Стара Загора, а най-висок в Николаево и Братя Даскалови, обобщи Георги Гьоков, директор на Бюрото по труда в Стара Загора. През месец юни са зявени 565 свободни работни места, като е останало незаето само едно.

Продължава приемът на заявления по проекта за обучения и преквалификации на безработни. Активни са също проектите "Родители в заетост" и "Младежка заетост +". Работодателите могат да се възползват и от програмите и мерките за заетост на новозавършилите висше образование, като вече могат да кандидатстват по тях и онлайн.

Работи се и по Националния план по заетостта в отговор на възникналите пожари в страната. За цялата страна са осигурени около 700 души, трайно безработни,, като за община Стара Загора те са 7, които да отговорят за предотвратяване и преодоляване на щетите от пожарите. 

Информация за действащи проекти по Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021 – 2027 и национален план за възстановяване и устойчивост

Проект Младежка заетост +

Основната цел на проекта е  повишаване конкурентоспособността на младежите на възраст от 16 до 29 години вкл., както и улесняване прехода от образование към заетост.Могат да бъдат включени неактивни,  безработни и продължително безработни лица на възраст от 16 до 29 години включително.

Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица +

Осигуряване на възможност за повишаване на квалификацията и компетентностите на заетите и самостоятелно заетите лица в България, предоставяйки подкрепа за професионално развитие и гъвкави възможности за обучение.Могат да се включат както заети лица, така и самостоятелно заети лица. Включване в обучения за придобиване на Ключови компетентности

Компонент 2: Обучения за DI-GI умения и компетенции

Повишаване на дигиталните умения и компетенциив съответствие с новите потребности на пазара на труда и навлизането на дигиталните технологии в социално-икономическите процеси. Нива на обучение:

-  Базово ниво: Ниво 1 и 2 съгласно DigComp

-  Средно ниво: Ниво 3 и 4 съгласно DigComp

Могат да се включат безработни лица, регистрирани в дирекция „Бюро по труда“ и заети лица с ниско или никакво ниво на дигитални умения.

Проект „Родители в заетост “

Основни дейности по проекта

Осигуряване на грижа за децата от 0 до 4 г. вкл., непосещаващи детски ясли, заведения и предучилищни групи, на заети и безработни родители, като грижата е допустима до 8 часа на ден.Допустимите разходи за трудови възнаграждения по дейността са в размер на минималната работна заплата, установена за страната, вкл. осигурителните вноски, начислени за сметка на работодателя. Допълнително възнаграждение в размер на ½ от минималната работна заплата, установена за страната за лицето, в случай че полага грижи за второ или повече деца от семейството.

Многодетни или самотни родители на деца от 0- до 12-годишна възрасткоито са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли/градини, както и училище.

- Безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 4-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, или многодетни или самотни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище.

Започвам Работа - Компонент 2 "Обучение"

Проект „Започвам работа“има за цел да бъде осигурен цялостен пакет от мерки, насочени към интеграция на пазара на труда на неактивни и безработни лица. Посредством проекта се предоставя възможност на неактивни и безработни лица да се включат в обучения за придобиване на:

  • Степен на професионална квалификация или част от професия;
  • КК1 - Езикова грамотност;
  • КК2 - Многоезикова компетентност;
  • КК3 - Математическа компетентност и компетентност в областта на точните науки, технологиите и инженерството;
  • КК5 - Личностна компетентност, социална компетентност и компетентност за придобиване на умения за учене;
  • KK6 - Гражданска компетентност;
  • КК7 - Предприемаческа компетентност.

На безработните лица, включени в обучение ще се предоставят средства за стипендии и транспорт за всеки присъствен ден (при минимум 6 учебни часа на ден) на обучението.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Сливен отнемат временно тротинетки и велосипеди, ако се движат по пешеходните зони

В рамките на месец полицията в Сливен е отнела временно  6 тротинетки и 12 велосипеда защото собствениците им са нарушили местната наредба, която забранява използването на този вид превозни средства по пешеходните зони в града.   И ако в България вече..

публикувано на 31.07.24 в 15:24

Нов училищен автобус за децата от няколко хасковски села

Заместник-кметът на Община Хасково Мария Вълчева предаде днес документите за безвъзмездно предоставяне на нов ученически автобус на директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в с. Конуш. Съгласно подписан договор между Министерството на..

публикувано на 31.07.24 в 14:11

Стара Загора се поклони пред саможертвата на своите бранители

Със заупокойна молитва и тържествен ритуал пред Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, Стара Загора отбеляза 147 години от боевете за защитата на града. В ритуала взеха участие Военен духов оркестър и почетен караул от Втора..

публикувано на 31.07.24 в 13:04
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Отбелязваме 147 години от боевете за защитата на Стара Загора

147 години от боевете за защитата на Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война ще бъдат тържествено отбелязани днес на различни паметници в града и общината.   В 10 часа започва и общоградският ритуал в знак на почит и благодарност..

публикувано на 31.07.24 в 09:22

Изследвания и консултация за хепатит организират в Стара Загора

Да края на седмицата продължават инициативите на Регионалната здравна инспекция свързани със Световния ден за борба с хепатита. По този повод на 1 август от 10 до 13,30 часа желаещите да се изследват за заболяването, както и да получат консултации..

публикувано на 31.07.24 в 09:07
Проф. Георги Рачев

Проф. Георги Рачев: Жегите и сушата в Старозагорско продължават и през август

През август за района на Стара Загора се очаква средна месечна температура около 27 градуса, което е с около градус и половина над нормата, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев. По думите му валежите ще са с около 30 процента по-малко от..

публикувано на 31.07.24 в 09:00
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Готови сме за еврото, което ще изсветли икономиката

Добре би било Законът за еврото да се приеме окончателно в рамките на това Народно събрание и да се прилага. Това мнение изрази пред Радио Стара Загора икономистът Румен Гълъбинов. Освен законодателството, по пътя към единната валута са важни и..

публикувано на 31.07.24 в 08:05

Локализирани са пожарите край старозагорските села Дълбоки и Еленино

Пожарите, които възникнаха в следобедните часове в близост до старозагорските села Дълбоки и Еленино, са локализирани, съобщи старши инспектор Михаил Михов, началник на група "Оперативен център" към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита..

публикувано на 30.07.24 в 19:05

В Стара Загора ще обработват открити площи за унищожаване на комарите

Община Стара Загора ще извърши третиране на открити площи срещу възрастни комари с препарат „Стийл 25 ЕК“ / студен аерозол. Това е по-ефективният метод за борбата срещу комарите, коментират от фирмата, ангажирана с дейностите. График: Сряда,..

публикувано на 30.07.24 в 17:27

Пожарът край Дълбоки още не е потушен

Главният път Стара Загора - Нова Загора при разклона за село Дълбоки е затворен и движението се пренасочва през с. Оряховица. Това съобщиха жители на село Дълбоки, където по-рано днес избухна пожар.  4 екипа на пожарната, служители на горското стопанство..

публикувано на 30.07.24 в 16:59