Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийски университет стартира изнесено обучение в Свиленград

Снимка: Тракийски университет

Споразумение за сътрудничество в областта на образованието и науката подписаха проф. Добри Ярков – ректор на Тракийски университет и кметът на община Свиленград, арх. Анастас Карчев.

"От днес Свиленград вече е университетски град“ - с тези думи арх. Карчев откри общественото представяне на изнесеното обучение на Тракийски университет - Стара Загора в граничния град, което започва тази есен.

През учебната 2024-2025 година ще се обучават студенти в аграрни и икономически специалности. Желаещите могат да избират между специалностите: Зооинженерство, Екология и опазване на околната среда, Агрономство и Аграрно инженерство към Аграрния факултет и Аграрна икономика и търговия, Регионална икономика и управление и Местни финанси в професионално направление „Икономика” към Стопанския факултет. При увеличаване на интереса от следващата година ще бъдат добавени нови специалности, сред които и медицински.

Новината за изнесено обучение предизвика голям интерес сред младите хора в региона и първите студенти вече са записани. Запитване към общината за стартиращото обучение има и от кандидат-студенти от Турция и Гърция.

На събитието присъстваха също и заместник – ректорът по учебна и информационна дейност, проф. Нели Грозева и заместник – кметът по социални и хуманитарни дейности, спорт и туризъм, общинска собственост, транспорт, интеграция на малцинствата – Анелия Георгиева, граждани, медии и кандидат-студенти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Синдикален дом, Стара Загора

Започва цялостен ремонт на бул. "Цар Симеон" в Стара Загора

Община Стара Загора вече е сключила договор за цялостния ремонт на Дома за стари хора на Старозагорските минерални бани . С 6,7млн.лв. европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде извършено пълно обновяване на сградите и..

публикувано на 01.08.24 в 16:57

Гасят пожар край полигона "Корен" в Хасковско

Голям пожар пламна този следобед в района на полигона „Корен". Пламъците са в посока към хасковското село Елена. Пожарът се развива на широк фронт. Огънят е в широколистна гора, треви и храсти. До момента по данни на пожарната горят около 300..

публикувано на 01.08.24 в 16:49
Снимката е илюстративна

Община Стара Загора прекратява меморандума за споделените тротинетки

От днес Община Стара Загора прекратява подписания преди четири години меморандум с фирмата, която осигуряваше споделените тротинетки в града. Това обяви кметът Живко Тодоров. Сред причините за този ход на общинското ръководство е неспазването на..

публикувано на 01.08.24 в 16:44

ГДБОП задържа шестима с ценни антични предмети

При спецакция на територията на област Стара Загора под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора, служители на ГДБОП – МВР задържаха шестима души от организирана престъпна група, занимавала се с незаконна археологическа дейност и трафик на антични..

публикувано на 01.08.24 в 16:02

Две нови споразумения подписа кметът на Чирпан в МРРБ

 Кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов подписа днес нови две  споразумения за  общински обекти в МРРБ за финансиране със средства от държавния бюджет. "Това са улиците " Русен Атанасов" (700 000 лв.) и "Бузлуджански конгрес" (320 000 лв.) Амбицията на..

публикувано на 01.08.24 в 15:43
Милена Желева

Започва реализацията на проектите по програма „Култура“ на Община Стара Загора

Успешно започва реализацията на проектите, одобрени по  програма „Култура“  на Община Стара Загора. Договорите към тях са вече подписани от кмета на Общината Живко Тодоров. Това съобщиха от общинската администрация.  „16 са проектите, които  имат..

публикувано на 01.08.24 в 14:16
Древното светилище Мегалит над Бузовград - вратата на Богинята.

Бузовград е домакин на десетия фестивал "Илинденско-Преображенска епопея"

На 10 и 11 август казанлъшкото село Бузовград ще бъде домакин на фолклорния фестивал "Илинденско-Преображенска епопея" . Той се организира от НЧ "Възраждане-2014" - Бузовград в партньорство с местни институции и ще отбележи своето десето издание.  "Тази..

публикувано на 01.08.24 в 14:01

Лозари и винари остават в протестна готовнаст заради наредба на МФ

След протеста вчера  срещу Наредба на Министерство на финансите лозарите и винопроизводителите остават в готовност за протести в цялата страна, съобщи по Радио Стара Загора Свилен Георгиев, член на Управителния съвет на Националното сдружение на..

публикувано на 01.08.24 в 11:19

Приемат заявления за регистрационен номер по избор от СТ 7001 ТК до СТ 8000 ТК

От днес започва прием на заявления за регистрационен номер по избор от СТ 7001 ТК до СТ 8000 ТК. В сектор „Пътна полиция“ гражданите могат да подават заявления за предоставяне на право за ползване на регистрационен номер за автомобил по избор от..

публикувано на 01.08.24 в 10:55
снимка: Фейсбук

Катастрофа затруднява движението на магистрала "Тракия" при Оризово

Заради пътен инцидент е затруднено движението на Автомагистрала "Тракия" в посока Бургас в района на с. Оризово. Шофьори съобщават за образувала се тапа при километър 163-166.   

публикувано на 01.08.24 в 10:38