Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва цялостен ремонт на бул. "Цар Симеон" в Стара Загора

Синдикален дом, Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Община Стара Загора вече е сключила договор за цялостния ремонт на Дома за стари хора на Старозагорските минерални бани. С 6,7млн.лв. европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде извършено пълно обновяване на сградите и помещенията в тях, което включва подмяна на покрива, мерки за енергийна ефективност, както и дейностите по парковата среда около дома. За реализацията на тези дейности Общината разполага с ограничен срок до края на 2025г.. 78 души общо са настанени в Дома. От тях 48 са трудноподвижни. По този повод зам.-кмета Павлина Делчева уточни, че се обсъжда възможността част от настанените да бъдат пребазирани, а друга част да бъдат взети от своите близки.

Цялостен ремонт на бул. „Цар Симеон Велики“ стартира през следващата седмица, обяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Обновяването на една от най-важните транспортни артерии в града ще се случи от кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“, до самия край на кв. “Самара 1“. В проекта за ремонт е предвидено пълна подмяна на ВиК мрежата в участъка на бул. „Цар Симеон Велики“ от бул. „Патриарх Евтимий“, до бул. „Крайречен“. Живко Тодоров обърна внимание, че подземната мрежа не е била подменяна от създаването си. В изпълнение на дейностите предстои да бъде затворено южното платно на бул. „Цар Симеон Велики“. Кметът на Стара Загора обърна внимание, че ремонтът е належащ с оглед на недоброто състояние на асфалтовото покритие. Същевременно с реализацията на проекта Общината ще реализира и ангажимент, поет към жителите на кв. „Самара 1“, в който от няколко години тече цялостен ремонт. Така жилищният квартал в източната част на Стара Загора ще разполага с напълно асфалтирана улица, вместо съществуващата в момента павирана такава.

По отношение на инфраструктурата от Община Стара Загора обявиха, че вече е започнал цялостният ремонт на ул. „Хрищиян Войвода“ в кв. „Зора“. Работи се и по обновяването на кв. „Казански“. По думите на Живко Тодоров строителните дейности в кв. „Три чучура-Юг“ вече са на довършителен етап. До края на годината трябва да приключат дейностите по участъка на ул. „Княз Борис I” от бул. „Митрополит Методий Кусев“ до ул. „Св. Отец Паисий“. По отношение на работата по ул. „Граф Игнатиев“ стана ясно, че предстои преработване на проекта в района около професионалната гимназия „Лубор Байер“.

До края на 2025г. трябва да приключи и ремонтът на сградата на ДТ „Гео Милев“. Ремонтът, стартирал в края на 2022г., върви със забавяне. По този повод Живко Тодоров подчерта, че проблемът не е в строителят, а в проекта. Той обърна внимание, че сградата е паметник на културата и всяко едно изменение в предварителния проект трябва да премине одобрение в Министерството на културата.

Община Стара Загора очаква одобрение по европейската програма „Развитие на регионите“ за няколко мащабни проекта в града. Това са продължението на бул. „Славянски“, бъдещата улица „Георги Байданов, което трябва да достига до кръстовището на бул. „България“, което води към Старозагорските бани. Същевременно самият бул. „Славянски“ предстои да бъде цялостно рехабилитиран, което включва и кръгово кръстовище на пресечката с ул. „Ангел Кънчев. Общината очаква и одобрение по Ос 1 на програма „Развитие на регионите“ за обновяването на кварталите „Зора“ и „Градински“.

На този фон Живко Тодоров алармира, че всички проекти с осигурено финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост се налага да бъдат изпълнявани в изключително кратки срокове. По думите му това е резултат от непрестанния цикъл от предсрочни парламентарни избори и липсата на  редовно управление в страната. 

Кметът на Стара Загора коментира и намерението на Тракийския университет, свързано с пистата на Летище Стара Загора. Градоначалникът отново отбеляза, че градът трябва да се развива като индустриален център. Той подчерта, че цялостно запазване на пистата е в противоречие с използването на терените за индустриална зона. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Учебни стрелби подпалиха военния полигон "Елена" край Хасково

Военнослужещи от Военновъздушните сили и Сухопътните войски участват в гасенето на пожара, възникнал на полигон „Елена“, съобщават от Министерството на отбраната. В погасяването на огъня участват два модула – единия от полигонната команда на полигон..

публикувано на 01.08.24 в 18:22

Гасят пожар край полигона "Корен" в Хасковско

Голям пожар пламна този следобед в района на полигона „Корен". Пламъците са в посока към хасковското село Елена. Пожарът се развива на широк фронт. Огънят е в широколистна гора, треви и храсти. До момента по данни на пожарната горят около 300..

публикувано на 01.08.24 в 16:49
Снимката е илюстративна

Община Стара Загора прекратява меморандума за споделените тротинетки

От днес Община Стара Загора прекратява подписания преди четири години меморандум с фирмата, която осигуряваше споделените тротинетки в града. Това обяви кметът Живко Тодоров. Сред причините за този ход на общинското ръководство е неспазването на..

публикувано на 01.08.24 в 16:44

Тракийски университет стартира изнесено обучение в Свиленград

Споразумение за сътрудничество в областта на образованието и науката подписаха проф. Добри Ярков – ректор на Тракийски университет и кметът на община Свиленград, арх. Анастас Карчев. "От днес Свиленград вече е университетски град“ - с тези..

публикувано на 01.08.24 в 16:08

ГДБОП задържа шестима с ценни антични предмети

При спецакция на територията на област Стара Загора под надзора на Окръжна прокуратура – Стара Загора, служители на ГДБОП – МВР задържаха шестима души от организирана престъпна група, занимавала се с незаконна археологическа дейност и трафик на антични..

публикувано на 01.08.24 в 16:02

Две нови споразумения подписа кметът на Чирпан в МРРБ

 Кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов подписа днес нови две  споразумения за  общински обекти в МРРБ за финансиране със средства от държавния бюджет. "Това са улиците " Русен Атанасов" (700 000 лв.) и "Бузлуджански конгрес" (320 000 лв.) Амбицията на..

публикувано на 01.08.24 в 15:43
Милена Желева

Започва реализацията на проектите по програма „Култура“ на Община Стара Загора

Успешно започва реализацията на проектите, одобрени по  програма „Култура“  на Община Стара Загора. Договорите към тях са вече подписани от кмета на Общината Живко Тодоров. Това съобщиха от общинската администрация.  „16 са проектите, които  имат..

публикувано на 01.08.24 в 14:16
Древното светилище Мегалит над Бузовград - вратата на Богинята.

Бузовград е домакин на десетия фестивал "Илинденско-Преображенска епопея"

На 10 и 11 август казанлъшкото село Бузовград ще бъде домакин на фолклорния фестивал "Илинденско-Преображенска епопея" . Той се организира от НЧ "Възраждане-2014" - Бузовград в партньорство с местни институции и ще отбележи своето десето издание.  "Тази..

публикувано на 01.08.24 в 14:01

Лозари и винари остават в протестна готовнаст заради наредба на МФ

След протеста вчера  срещу Наредба на Министерство на финансите лозарите и винопроизводителите остават в готовност за протести в цялата страна, съобщи по Радио Стара Загора Свилен Георгиев, член на Управителния съвет на Националното сдружение на..

публикувано на 01.08.24 в 11:19

Приемат заявления за регистрационен номер по избор от СТ 7001 ТК до СТ 8000 ТК

От днес започва прием на заявления за регистрационен номер по избор от СТ 7001 ТК до СТ 8000 ТК. В сектор „Пътна полиция“ гражданите могат да подават заявления за предоставяне на право за ползване на регистрационен номер за автомобил по избор от..

публикувано на 01.08.24 в 10:55