Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отива на нови избори

Снимка: БГНЕС

България отива на поредни предсрочни избори. След продължила близо 3 часа среща в парламента между представители на ИТН и ГЕРБ - СДС, стана ясно, че няма да бъде дадена подкрепа за кабинет с третия мандат.

Последната среща за реализацията на третия мандат започна не с разговор за политики, а с въпрос. Преди да се търсят пресечните точки, от ГЕРБ поискаха да разберат имало ли е вчера среща между ИТН, "Възраждане" и ПП-ДБ, както и с БСП и независимите депутати от ДПС. Росен Желязков попита прави ли се опит за формирането на паралелно мнозинство, което да подкрепи евентуално нов служебен кабинет и да свали председателя на 50-ото НС.

"Какво е отношението на ИТН към участието в мнозинство, което има за цел да преподреди "домовата книга", метафорично казано, за президента, минавайки през свалянето на председателя на Народното събрание. Ако се формира такова мнозинство, и това мнозинство е било предмет на вчерашната среща, тази среща е била за мнозинство за редовно правителство или за мнозинство за служебно правителство. Защо на тази среща, ако е била за редовно правителство, ГЕРБ не е поканен?", попита Желязков.

"Всеки може да се среща с когото прецени. Предполагам сте прочели поста на Господин Трифонов. Единствените разговори, които водим - за реализация на третия мандат на широка парламентарна основа. Ние нямаме намерение да сваляме председателя на Народното събрание", отвърна му Тошко Йорданов от ИТН. 

Депутатът от ГЕРБ Деница Сачева заяви след срещата, че този парламент е фрагментиран, има 38 независими депутати, като това създава  риск за стабилността на мнозинството. Разговорът с ИТН обаче е добра основа за разговори в 51 тия парламент, казаха Деница Сачева и Росен Желязков.

"Когато се фокусираме върху политики и избягаме от персоналната фиксация - дали към политически или физически персонажи, тогава виждаме колко много сме "за", а обратното - виждаме колко много сме против", каза Желязков

"Всичко това, което ни обединява, не възниква днес, на 3 август. То беше със същата степен на валидност и на 19 юни, когато ИТН каза, че няма да подкрепи първия мандат и съответно ще поиска директно третия мандат. Още в началото на днешния разговор казахме, че устойчиво правителство може да почива тогава, когато се случва върху конкретни принципи. Най-голямото доверие на тези избори беше дадено на нас, на ГЕРБ-СДС. Ние имаме изключително тежката отговорност да пазим както доверието, което сме получили от нашите български граждани, така и да пазим смисъла и демократичните принципи на страната и да пазим смисъла на политиката. Няма да скрия, че все още съществува между нас известна липса на доверие по отношение на това кога преговаряме пред камери и кога решенията се взимат задкулисно", допълни Сачева.

След срещата Станислав Балабанов от ИТН каза, че отговорността за провала на третия мандат е на Бойко Борисов:

"Сянката, която е надвиснала на лидера над лидера на първата политическа сила, може би за пореден път скри желанието за експертиза на неговите представители. Аз се съмнявам българските граждани да посетят личните партийни интереси на конкретни хора, оставили в блатото на задкулисието идеите за реформи. Тежка ще бъде политическата отговорност на Бойко Борисов, която пое днес. В крайна сметка ще си носи пълните последствия".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Киприан отслужи Божествена света литургия в Потопената църква

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави Божествената св. Литургия в Потопената църква „Св. Иван Рилски“ край яз. „Жребчево“.  Тя е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличава с указ през 1965..

публикувано на 03.08.24 в 18:25

Затруднено е движението край Николаево заради катастрофа, има загинал

Мъж на 49 години загина при катастрофа на Подбалканския път в близост до Николаево. Сигналът за инцидента е подаден в 11:45 часа. По първоначална информация сблъсъкът е челен  между товарен автомобил "Мерцедес" , управляван от 33-годишен мъж и лек..

публикувано на 03.08.24 в 13:00

В Ямбол отново набират доброволци за овладяване на пожари и бедствия

Общината в  Ямбол поднови кампанията за набиране на доброволци, които при необходимост ще се включват в овладяване на пожари и бедствени ситуации на територията на града. Срокът за подаване на документи е до началото на октомври. Доброволното..

публикувано на 03.08.24 в 10:54

Катастрофа с ранени край Стара Загора

Трима души пострадаха при катастрофа между два автомобила на пътя между старозагорските села Ястребово и Бъдеще, съобщават от пресцентъра на полицията. Сигналът е получен в 17 часа. Ранени са водачът на единия автомобил и спътниците му - жена и дете,..

публикувано на 02.08.24 в 18:00

Въвеждат временна организация на движението в Стара Загора

За периода  от 05.08.2024г. до 01.09.2024г.   в Стара Загора ще бъде спряно движението на личен, договориран  и обществен транспорт и на МПС , извършващи транспорт за собствена сметка, по бул. „Цар Симеон Велики“ в отсечката от бул. „Свети Патриарх..

публикувано на 02.08.24 в 17:37

Локализиран е пожарът край Ракитница, пътят е отворен за движение

Пожарът край Старозагорското село Ракитница е локализиран, няма опасност за населените места. Това съобщи за Радио Стара Загора старши инспектор Михаил Михов от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Стара Загора.  Сигналът..

публикувано на 02.08.24 в 17:01

Катастрофа затруднява движението по магистрала "Тракия" при 163 км

Временно движението по автомагистрала "Тракия“ при км 163, в посока София, се осъществява в една лента поради катастрофа, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничено е преминаването по активната и аварийната лента. Трафикът се осъществява в..

публикувано на 02.08.24 в 16:50

Заради пожар е ограничено движението по пътя Стара Загора - Ракитница

Движението по пътя Стара Загора – Ракитница е ограничено поради задимяване причинено от пожар в района, информират от областно пътно управление – Стара Загора.

публикувано на 02.08.24 в 16:35
Снимка: община Стара Загора

Променя се маршрутът на автобусните линии в Стара Загора заради ремонти

21 автобусни линии в община Стара Загора ще се изпълняват с променен маршрут във времевия отрязък от 5 август 2024 г. до 1 септември 2024 г. Причината е, за да се осигури безопасното организиране и изпълнение на строително-ремонтните дейности по..

публикувано на 02.08.24 в 16:31
Стара Загора

11 сгради в Стара Загора са одобрени за саниране

11 жилищни сгради в община Стара Загора са одобрени за саниране в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, информират от областния информационен център. По една одобрена сграда имат и в общините Казанлък и Чирпан. Общо..

публикувано на 02.08.24 в 15:55