Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аяно Тамаки изследва фолклорната музика на общността в Стара Загора

Българската фолклорна музика е много привлекателна и трябва да бъде разпознаваема в цял свят, казва докторантката от Япония.

Аяно Тамаки с преводачката Вера Георгиева в студиото на Радио Стара Загора.
Снимка: Мирослав Василев

Докторантката Аяно Тамаки от Токийския университет по изкуствата в Япония за втори път посещава Стара Загора. Поводът е изследване върху учебната среда на българската фолклорна музика и танци в местната общност, образователната функция на медиите, ролята на читалищата и съборите за народно творчество. 

"По време на моята магистърска работа изследването беше свързано с професионалната фолклорна музика в България. Фокусът тогава беше насочен към региона на Пловдив, но реших, че следващото изследване трябва да обхване обикновените българи и тяхната връзка с фолклорната музика", разказа в студиото на Радио Стара Загора Аяно Тамаки.

"Миналото лято отново бях в България. Посетих ансамбъл "Загорче" и това провокира интереса към различни събития, свързани с фолклорната музика, танци и други активности в Стара Загора. Реших това да бъде града и областта, които да изследвам - участия на местните хора в такива събития, по какъв начин се включват в тях и как ги възприемат", посочи Аяно Тамаки.

Докторантката от Токийския университет по изкуствата първо се докосва до българската хорова музика чрез албуми на своя баща. Тогава за първи път усеща нейното въздействие. Има идея да направи сравнение между българската и японската народна музика, но в момента се фокусира върху изследването в Стара Загора.

"В момента приключих събирането на материали от Държавен архив - Стара Загора - хронологична историческа информация за няколко местни читалища. Голяма част от информацията е свързана с дейностите на читалищата по време на социализма. С интерес открих как хората, които са били на по-високо ниво в политиката са оказвали влияние върху мненията и действията на тези, които са работили в читалищата", допълни Аяно Тамаки.

Научните интереси на 25-годишната изследователка от "Страната на изгряващото слънце" насочват вниманието й към Радио Стара Загора като регионална информационна и културно-образователна институция.

"Когато мислих как да открия връзката на хората с фолклорната култура, първо се сетих за читалищата, които са много характерна институция за България. В същото време искам да обхвана и хората, които не ходят в читалищата. Медиите имат огромна роля да свързват обикновения човек с тази култура и това е един от начините тези хора да се докосват съзнателно или подсъзнателно до фолклора.

Българската фолклорна музика е много привлекателна и мисля, че трябва да бъде по-разпознаваема и популярна в цял свят. Надявам се моите проучвания да допринесат за това", допълни младата изследователка.

Аяно е слушала с интерес програмите с народна музика на Радио Стара Загора от Япония, а по време на първото си посещение в медията се запозна с формата на предаването "От извор се песен лее", подбора на темите, музиката, рубриките, събеседниците. На японски език каза: "Слушайте Радио Стара Загора!".

Цялото интервю с Аяно Тамаки можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Мирослав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Реставрираната музейно- етнографска сбирка в с. Белица отново отвори врати

В навечерието на празника на с. Белица в община Любимец, кметът на селото Дияна Кушелиева, заедно със самодейци от читалището и местни ентусиасти възродиха музейната етнографска сбирка след многогодишно прекъсване. Експозицията от автентични предмети..

публикувано на 10.09.24 в 15:02

Илко – една история за отговорност, пример и грижа

Той е Илко. Не пожела да каже второто си име. Много трудно разказа за своята доброволна и полезна дейност, сякаш нищо важно не прави. Но във времената на нескрито и настървено противопоставяне между хората това, което той прави е пример и..

публикувано на 09.09.24 в 13:20

Парково пространство ще радва жителите на Малка Верея

Малка Верея е китно селце, сгушено в полите на Сърнена Средна гора и отстоящо на 9 километра от Стара Загора. Близостта му с големия град определя и нарастващия интерес на все повече млади семейства към това населено място.  Към момента по постоянен..

публикувано на 02.09.24 в 10:00

Храна за размисъл, или как "Философски закуски за деца" създават диалог с децата

Понякога диалогът с децата се оказва трудна задача за родителите, особено ако темите за обсъждане са тежки, неподходящи за възрастта, лековати, или пък табу. В подобни ситуации големите се опитват да намерят правилен подход, за да обсъдят важни въпроси..

обновено на 01.09.24 в 11:30

Биорали с магарешки каручки в Гурково

Днес Гурково за 35-и път е домакин на единственото по рода си в България Биорали с магарешки каручки. Началото на забавната надпревара е в 10 часа, с магарешки химн. Президентът на уникалното състезание се очаква да пристигне с  церемониален файтон,..

публикувано на 01.09.24 в 10:05

Със светлинно и огнено шоу откриват Тракийските празници в Казанлък

На 31 август (събота) от 19:30 часа ще бъде поставено началото на тазгодишните Празници в долината на тракийските царе. Откриването ще се състои в парк "Тюлбе" , край Казанлъшката тракийска гробница. Откриването ще започне с връчването от кмета..

публикувано на 28.08.24 в 15:53

Продължават да излизат ценни находки от археологическите разкопки в Тополовградско

Още златни накити излизат наяве от гроба на тракийския войн - аристократ, разкрит при спасителни разкопки  в землището на тополовградското село Капитан Петко войвода. Масивна златна гривна е поредното откритие на археолозите, които са..

публикувано на 27.08.24 в 10:27

Навършват се 90 години от откриването на Паметника на свободата

На 26 август се навършват 90 години от тържественото откриване и освещаване на Паметника на свободата на връх Свети Никола. Монументът е открит от цар Борис Трети, а събитието е тържествен момент и за старозагорци, разказва Райна Антонова от..

публикувано на 26.08.24 в 10:01
Снимката е илюстративна

На къмпинг: да се събуждаш с птичките и да заспиваш с щурците

Нараства интересът към къмпингуването като начин на лятна почивка, трайно най-предпочитани са къмпингите в района на Созопол. Това каза за Радио Стара Загора Николай Неков – създател и управител на онлайн платформата Каравани.бг. Повече от..

обновено на 25.08.24 в 10:45

Авиомоделисти мерят умения и сили в два турнира в небето над Шабла

От 29 август до 1 септември в небето над Шабла авиомоделисти от цяла България и от чужбина в ще демонстритат с кордови  модели   умения във въздушен бой или във въздушен бой и акробатични изпълнения  в два етапа от състезанията за Световната купа по..

публикувано на 24.08.24 в 13:09