Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът кани Рая Назарян на разговор като потенциален служебен премиер

Снимка: БГНЕС

След като парламентарната група на партия "Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство и насрочване на извънредни предсрочни избори. Той обяви, че още днес ще разговаря с председателя на Народното събрание Рая Назарян, която е първата от списъка с потенциални служебни премиери:

"Тя е и единственият потенциален кандидат за премиер, с когото не съм обсъждал възможностите за съставяне на правителство и ще я поканя още днес, за да проведем този разговор. С всички други вече съм говорил, но ще ги чуя, за да разбера има ли промяна в тяхното становище", след като отказаха категорично да поемат поста министър-председател. "Ще продължавам стриктно да се придържам към повелите на Конституцията, но и напомнян, че последните промени драстично ограничиха периметъра ми на действие".  

Член 99 от Конституцията посочва, че служебен министър-председател се назначава от президента измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник. Президентът трябва да проведе консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател да назначи служебно правителство и да насрочи нови избори в двумесечен срок.

След като получи обратно и третата празна папка с мандат, държавният глава констатира, че спиралата от избори без резултат продължава да се завихря, а това освен раздразнение отключва редица  деструктивни процеси:

"Решението на тази вече твърде дълго продължила политическа криза е в ръцете на политическите партии и всички не очакваме. Всички очакваме те да приемат, че основите на една успешна управленска коалиция се коват не след изборите, а преди тях. Апелирам за съдържателен политически дебат и честна игра в предстоящите седмици. В противен случай сме обречени да повтаряме процедури, в които все повече хора не виждат смисъл".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Обвиняемият Георги Георгиев.

Прокуратурата протестира домашния арест на Георги Георгиев, подсъдим по делото "Дебора"

Районната прокуратура в Стара Загора внесе в Окръжния съд в Пловдив протест срещу изменението на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“ на Георги Георгиев, подсъдим по делото за "Дебора". На 30 юли Районният съд в Пловдив..

публикувано на 05.08.24 в 14:59

Започна акция на ROADPOL за контрол на скоростта в Старозагорско

От днес на територията на ОДМВР-Стара Загора се провежда специализирана полицейска операция за контрол на скоростните режими. Тя ще продължи до 11 август и е  част от календара на Европейската мрежа на службите „Пътна полиция“ – ROADPOL, съобщават от..

публикувано на 05.08.24 в 14:54

Шест институции в съвместна акция за нарушители на пътя в Старозагорско

174 автомобила и 180 лица са проверени в хода на специализирана полицейска операция по метода „широкообхватен контрол“. Тя се проведе днес на път I-5 Стара Загора – Казанлък, съобщиха от ОДМВР - Стара Загора. Съставени са четири акта за  административни..

публикувано на 05.08.24 в 14:34

Задържаха наркоразпространител в Стара Загора

По искане на Окръжна прокуратура-Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо П.Р., на 45 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 01.08.2024 г. в Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, без надлежно..

публикувано на 05.08.24 в 13:51
Драгомир Стойнев

БСП предлага рамка на социален договор за минната индустрия

БСП предлага рамка за социален договор за минната индустрия. Той трябва да се превърне в основа за разговор между всички политически сили, синдикатите, държава и общините за устойчиво решение на проблема. Подписи под него пък трябва да сложат..

публикувано на 05.08.24 в 13:36

Община Стара Загора въвежда нова социална услуга

Новата социална услуга „Подкрепа на колела“ на община Стара Загора вече е факт. Услугата е в помощ на трудноподвижни хора , съобщават от пресцентъра на местната администрация.  Целта на инициативата е да предоставя безопасен, удобен и напълно безплатен..

публикувано на 05.08.24 в 12:56

Започна лятната антиСПИН кампания в Стара Загора

Националната антиСПИН кампания е целогодишна инициатива, изпълнявана ежегодно в България от 1992 г., чиято основна цел е да привлече вниманието на широката общественост към проблема ХИВ/СПИН и да повиши обществената осведоменост за начините на..

публикувано на 05.08.24 в 12:13
Снимка: община Стара Загора

407 нарушения на обществения ред за седмица в община Стара Загора

През изминалата седмица на територията на община Стара Загора са констатирани 12 броя нарушения по Наредба за Обществения ред, включващи употреба на алкохол на обществено място и неправилно паркиране на превозни средства и общи площи, съобщават от..

публикувано на 05.08.24 в 12:09

Остава слънчево, променлива е облачността над Черноморието

Днес ще преобладава слънчево време. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността, след обяд вече ще бъдат главно над източните и планинските райони. На отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север...

публикувано на 05.08.24 в 06:48

В Ямбол правят безплатни тестове в рамките на национална лятна кампания срещу СПИН

В цялата страна започва провеждането на лятна кампания срещу СПИН. Тя ще продължи до 12 август .  От началото на август в Регионалната здравна инспекция в Ямбол работи специализиран кабинет за доброволно консултиране и изследване за СПИН. В..

публикувано на 05.08.24 в 06:43