Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца на борда

Нови правила за детските столчета от 1 септември

Стандартът става само за ръст и възраст, отпада за тегло

От 1 септември 2024 година ще се използва само един стандарт за столчетата, в които децата се движат в автомобила. Това е R129 стандарт. Той взема предвид височината на детето, вместо теглото, както беше при предходния  R44. Това позволява по-прецизно и точно позициониране на малкия пътник, коментира за РСЗ Радослава Митрова от НПО Деца на борда. Въведен е преходен период от една година, в която производителите могат да продават наличните столчета. Този период приключва на 1-ви септември 2024г, поясни тя.

За тези, които трябва да закупят ново, ще има само два вида модели: тези с i-Size под 105 см и тези с размер между 100 и 150 см. Следователно столчета, одобрени с предишния регламент UNECE R44/04, могат да се продават до 31 август 2024 г., но спокойно, ако имате такова, то все още може да се използват в автомобила без риск от санкции. 

R129 задължава производителите да обърнат много по-сериозно внимание към щетите в областта на главата при страничен удар. Този стандарт  изисква възможността децата да пътуват в обратна на движението посока по-дълго време (поне до 15 месечна възраст), което има за цел намаляване шансовете за травми в областта на главата и врата, каза още Радослава Митрова.

Детските столчета са гаранция, че малчуганите в колата са защитени в случай на удар. Според доклад на Европейския съвет за транспортна безопасност всяка година  600 дечица губят живота си по пътищата на Стария континент.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Десислава Крачолова и Тошка Събева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старозагорската опера с две представления на брега на древния Севтополис

Кулминацията в тазгодишното издание на традиционните Празници в долината на тракийските царе ще бележи за четвърти път Старозагорската опера, която ще представи на откритата сцена на язовир „Копринка" своите впечатляващи продукции на мюзикъла „Ромео и..

публикувано на 13.08.24 в 13:47

Бедственото положение в община Харманли е отменено

Със заповед на областния управител на Хасково Мехмед Атаман бедствено положение в област Хасково, обхващащо територията на община Харманли, се отменя считано от 11:00 часа днес, след като пожарът е овладян. Големият пожар между с.Коларово и..

публикувано на 13.08.24 в 11:15
Снимката е илюстративна

Бързо производство за шофиране след употреба на алкохол срещу 60-годишен мъж

Бързо производство е образувано срещу 60- годишен мъж, управлявал автомобил след употреба на алкохол. На 12.08.2024г. в сектор "Пътна полиция" при ОДМВР-Стара Загора е образувано бързо производство чл.343б, ал.1 от НК, затова около 12, 10 часа на обяд..

публикувано на 13.08.24 в 10:05

Сливен посрещна щангиста Божидар Андреев, завоювал бронз на Олимпиадата

Бронзовият олимпийски медалист във вдигането на тежести от олимпиадата в Париж Божидар Андреев и треньорът му Пламен Братойчев бяха посрещнати в родния Сливен от кмета на общината Стефан Радев.  Той им връчи юбилейни сребърни монети на символа на града..

публикувано на 13.08.24 в 08:42

Задържаха тракторист за пожара в Харманлийско

57-годишен земеделски производител е задържан до 24 часа заради пожара край харманлийските села Изворово и Коларово. Пламъците избухнаха вчера следобед, но късно снощи бяха овладени от огнеборците. Пожарът изгори трактор и разследващите установяваха..

публикувано на 13.08.24 в 08:30

Опасни жеги над цялата страна, температурите скачат до 40°

Днес ще бъде  слънчево, след обяд и горещо с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър с източна компонента. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Максималните температури ще..

публикувано на 13.08.24 в 07:00

Обявиха бедствено положение на територията на община Харманли заради пожар

Бедствено положение е обявено на територията на община Харманли със заповед на областния управител на Хасково Мехмед Атаман.   Около 15:20 ч. е възникнал голям пожар на територията на община Харманли. Горят лозя, сухи треви, лесонепригодни площи...

публикувано на 12.08.24 в 19:05

1 човек с ХИВ и 19 с хепатит установи РЗИ Стара Загора

От 5 до 9 август 2024 г. на територията на област Стара Загора са изследвани за ХИВ, хепатит Б и С и сифилис 147 души , от тях 91 с венозна кръв, а 56 – с бързи тестове, съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция. Проведените консултации и..

публикувано на 12.08.24 в 18:47

Висок риск от чума по овце и кози в област Ямбол

Рискът от разпространение на чума по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово е изключително висок, отчитат ветеринарните специалисти в Ямболска област. През 2018 година в района бяха унищожени над 3300 овце и кози...

публикувано на 12.08.24 в 18:43

Четирима задържани след масов бой в сливенския кв. "Надежда"

Четирима са задържани за масов бой в квартал „Надежда" в Сливен. Причината е скандал между два рода за силна музика. През почивните дни е проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред и сигурност в областта...

публикувано на 12.08.24 в 17:31