Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сливен търси достойния за наградата "Д-р Иван Селимински"

Община Сливен вече приема номинациите за тазгодишната награда "Д-р Иван Селимински". Тя се присъжда за принос и постижения в опазването на културно-историческото наследство на Сливен и сливенския край, в историческо-краеведческата дейност и в публицистиката, припомнят от общинската администрация.

Наградата е индивидуална и се обявява на церемония за празника на Сливен – 26 октомври, Димитровден. Не се присъжда посмъртно.

След две поредни години, в които носител нямаше, защото липсваха предложения за такъв, това лято се наложи промяна на местната Наредбата по символиката.

Наградата вече ще бъде връчвана на всеки три години, съобщи главният експерт „Култура“ в Община Сливен Дора Чанева. Тя посочи, че с промяната в Наредбата е променена и паричната ѝ равностойност, която вече е 3000 лв. 

Предложения се приемат в срок до 30 септември, включително, в деловодството на Община Сливен.

Още за променения регламент на конкурса за носител на наградата "Д-р Иван Селимински" може да чуете в прикачения звуков файл. 

По публикацията работи: Зорница Семерджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Продължава да пада нивото на язовирите "Копринка" и "Жребчево"

Нивото на водата в язовирите "Копринка" и "Жребчево" продължава да пада, но все още е далеч под санитарния минимум, става ясно от бюлетина на МОСВ за състоянието на водите от днес.    Язовир "Копринка" е пълен около 21%.  Общият обем на водоема е 142,214..

публикувано на 13.08.24 в 17:55

Хасковлия с 34 кражби остава в ареста

Съдът в Хасково остави в ареста днес 40-годишен мъж, който в досието си има 34 кражби и грабежи. Преди два дни в хасковски парк Емил Асенов заговорил жена, а след това задигнал телефона й и 180 лв. Мъжът е осъжан многократно. Според състав на Окръжен съд..

публикувано на 13.08.24 в 17:33

Четири училища в община Тунджа ще бъдат обновени по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“

Четири училища  в община Тунджа спечелиха проекти по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“.  Общата стойност на проектите е 58 899 лв. Близо 15 хиляди лева ще получат Основно училище „Христо Ботев“ в..

публикувано на 13.08.24 в 14:34

В Зоопарк Стара Загора влизаме с още една възможност

Вече работи и се ползва още един алтернативен метод за закупуване на билети за посещение в Зоопарк Стара Загора, съобщи д-р Найден Илинов, директор на институцията. Това се случва чрез машина, която се намира непосредствено преди входа на..

публикувано на 13.08.24 в 14:32

Град Шипка е с ново осветление и обновени паркове

С  ново осветление и обновени паркови и тротоарни пространства  се сдоби преди Богородичните празници град Шипка , съобщи кметът на града Василка Панайотова. „ Тази година честванията на празника на града ще бъдат посветени както на..

публикувано на 13.08.24 в 14:30

Старозагорската опера с две представления на брега на древния Севтополис

Кулминацията в тазгодишното издание на традиционните Празници в долината на тракийските царе ще бележи за четвърти път Старозагорската опера, която ще представи на откритата сцена на язовир „Копринка" своите впечатляващи продукции на мюзикъла „Ромео и..

публикувано на 13.08.24 в 13:47

Нови правила за детските столчета от 1 септември

От 1 септември 2024 година ще се използва само един стандарт за столчетата, в които децата се движат в автомобила. Това е R129 стандарт. Той взема предвид височината на детето, вместо теглото, както беше при предходния  R44. Това позволява..

публикувано на 13.08.24 в 12:39

Бедственото положение в община Харманли е отменено

Със заповед на областния управител на Хасково Мехмед Атаман бедствено положение в област Хасково, обхващащо територията на община Харманли, се отменя считано от 11:00 часа днес, след като пожарът е овладян. Големият пожар между с.Коларово и..

публикувано на 13.08.24 в 11:15
Снимката е илюстративна

Бързо производство за шофиране след употреба на алкохол срещу 60-годишен мъж

Бързо производство е образувано срещу 60- годишен мъж, управлявал автомобил след употреба на алкохол. На 12.08.2024г. в сектор "Пътна полиция" при ОДМВР-Стара Загора е образувано бързо производство чл.343б, ал.1 от НК, затова около 12, 10 часа на обяд..

публикувано на 13.08.24 в 10:05

Сливен посрещна щангиста Божидар Андреев, завоювал бронз на Олимпиадата

Бронзовият олимпийски медалист във вдигането на тежести от олимпиадата в Париж Божидар Андреев и треньорът му Пламен Братойчев бяха посрещнати в родния Сливен от кмета на общината Стефан Радев.  Той им връчи юбилейни сребърни монети на символа на града..

публикувано на 13.08.24 в 08:42