Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петко Петков: Президентът Радев може да насрочи нови избори без да назначава служебен кабинет

България се намира в пореден цикъл на остра политическа криза. Това заяви за Радио Стара Загора професорът по нова българска история и преподавател по“ История на българския конституционализъм през 19 и 20 век“ във Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ Петко Петков. Той коментира, че не очаква политическата криза у нас да прерасне в конституционна. "Конституцията е дух и сговор, Тя е обществен договор. Като Основен закон тя стои високо над останалите нормативни актове. Затова и отношението към нея трябва да бъде по-различно", заяви преподавателят. 

Проф. Петко Петков подчерта, че нови предсрочни парламентарни избори могат да бъдат насрочени и без да бъде назначен служебен кабинет. По повод казуса около решението на Румен Радев да не издаде указ за предложеното от Горица Кожарева служебно правителство проф. Петков постави въпроса – в случай на успешно реализиран проучвателен мандат за съставяне на редовен кабинет, може ли държавния глава да не предложи на Народното събрание избрания кандидат за премиер? 

"Едва ли би го направил. Случаят сега е подобен. Имаме посочен от президента кандидат за премиер, но Радев се възползва от правото да не утвърди указа. От друга гледна точка обаче имаме задължението той да насрочи нови избори. Нищо не пречи на Радев. Той може да насрочи нови избори, след което или да преназначи сегашния служебен премиер или да направи усилие за друг вариант на кабинет." 

Проф. Петков отбеляза, че самото разделяне на Конституционния съд на две равни половини при тълкувателното решение, касаещо част от последните промени в Основния закон, е много лош сигнал. По думите му тази институция изглежда все по-политизирана. 

Преподавателят отново припомни какви са основните задължения на служебните правителства.

„Функцията на служебния кабинет е да организира провеждането на избори. Целият проблем е, че едни или други фигури смятат, че той може да посвърши и нещо друго“, заяви проф. Петко Петков, давайки пример със сключването на дългосрочни договори от страна на служебни правителства, ангажиращи държавата за десетилетия напред във времето.


По публикацията работи: Живко Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Непълнолетен открадна кабел от влакова композиция в Сливен

Непълнолетен открадна кабел от влакова композиция в Сливен. В Твърдица разкриха кражба на пари.  Непълнолетното момче в откраднало метър и половина кабел от вагон, прикачен към влакова композиция. След получаване на сигнала за кражбата полицията започва..

публикувано на 22.08.24 в 12:21

Внимание с китайските стоки от мега сайтове - евтиното може да излезе скъпо

Южнокорейско проучване установи, че в 144 стоки, произволно избрани от много големите онлайн търговски платформи - Shein, AliExpress и Temu,  съдържат опасни химикали – фталати, формалдехид, олово и диоксин. Вещества, които са опасни за човешкото..

публикувано на 22.08.24 в 10:53
Димитър Главчев

Президентът реши: Главчев продължава да е премиер

Настоящият служебен премиер Димитър Главчев ще остане на поста. Това е решението на президента Румен Радев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В 12:00 часа държавният глава ще приеме Главчев в президентската институция, за да му възложи да..

публикувано на 22.08.24 в 10:39
146 години от Шипченската епопея

Въвеждат промени в движението за честванията на 147-та годишнина от Шипченската епопея

На 24 август /събота/, от 09:00ч. до 15:00ч., за честванията на 147-та годишнина от Шипченската епопея се ограничава движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства по път I-5 (E-85) Габрово - Шипка – Казанлък през прохода „Шипка“...

публикувано на 22.08.24 в 09:51

Осем финансово затруднени получиха помощ от Община Стара Загора

Стотици заявления с искане за еднократна финансова помощ са получени от началото на годината в Постоянната комисия по социална политика към Общинския съвет в Стара Загора, съобщи нейният председател Валентина Бонева. От всички тях са одобрени осем..

публикувано на 22.08.24 в 08:55

Есетрови риби измират в яз. Копринка заради спада на водното ниво

Десетки есетрови риби, отглеждани в развъдник през последните 10 години в язовир Копринка,  са изплували умрели. Щетите са за хиляди левове, споделят собствениците на развъдника, който отглежда защитената риба. Водоемът е на 14% от полезния си обем...

публикувано на 22.08.24 в 08:14
Иван Арабаджиев

Старият мост в Свиленград ще стане сцена на арт инсталация

Apт инсталация, наречена „Mocт ĸъм бъдeщeтo“, в която Cтapият мocт в Свиленград щe бъдe пoĸpит oт двeтe cтpaни c нaд 1 ĸилометър oт винил, пpeдcтaвлявaщ пpoизвeдeниe нa изĸycтвoтo, щe бъдe oтĸpитa c ĸoнцepт нa 14 ceптeмвpи. Автор на проекта е..

публикувано на 21.08.24 в 17:13

Започват ремонти на пътни настилки и инфраструктура в Стралджа

Започва обновлението на компрометираните пътни настилки в Стралджа и селата в общината.  24 улици ще бъдат основно ремонтирани, но много повече пътища във всяко населено място имат нужда от основен ремонт. Това съобщи за Радио Стара Загора инж. Иван..

публикувано на 21.08.24 в 17:06

„Училище за магьосничества“ на детска студия „Allegra“ в Стара Загора спечели престижна европейска награда

Детско – юношеска студия за сценични изкуства „Allegra“  спечели европейската награда в категория „Best Dramatic Presentation“.  „Allegra“ е носител и на колективна награда „Млада Загора“ в  направление „Култура и изкуство“ за високи художествени и..

публикувано на 21.08.24 в 15:55

Завод за соларни панели ще бъде изграден в старозагорското село Еленино

Министерският съвет одобри на днешното си заседание Меморандум за разбирателство между правителството на България и „Смарт Солар Технолоджис“ АД за изпълнение на приоритетния инвестиционен проект „Завод за производство на соларни панели и клетки” в с...

публикувано на 21.08.24 в 14:35