Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорската детско-юношеска студия "Allegra" с престижна награда

Старозагорската детско-юношеска студия за сценични изкуства Allegra спечели престижната европейска награда Best Dramatic Presentation на Европейската научнофантастична асоциация със спектакъла „Училище за магьосничества“. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора ръководителят на школата Радост Арабаджиева. Наградата беше връчена по време на мащабния фестивал Еврокон 2024 в Ротердам.

Отличеният спектакъл е по сценарий на Никола Райков и под режисурата, хореографията и сценичната адаптация на Радост Младенова-Арабаджиева. Той е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, а школа "Allegra" е носител и на наградата „Млада Загора“ в направление „Култура и изкуство“ за високи художествени и сценични постижения при създаването и реализацията на мюзикъла. 

България печели общо 4 награди Еврокон за пръв път от 2003 година насам, посочиха от студията. Висока оценка е и поканата за представяне на Allegra  в Берлин през 2026 година.

 „Този вид творчество е безкрайно подценявано. Нашата студия е различна с това, че комбинира няколко вида изкуство и работата е много. А в България мюзикъла дори не фигурира като отделен жанр, което затруднява нещата още. Убедена съм, че детското творчество трябва да бъде издигнато на по-високо ниво“, коментира Радост Арабаджиева и допълни:  "В Европа ни оцениха, а в България..."

„Училище за магьосничества“ остави зад себе си множество впечатляващи номинации като: Марс Експрес (Франция), sci-fi аниме, попаднало в селекцията на Кан; Blasphemous 2 (Испания), компютърна игра на световно известния разработчик Теам 17 (познат на аудиторията в България с поредицата си игри Worms); Добри поличби, сезон 2 (Великобритания), телевизионен сериал, адаптация по романа на Тери Пратчет и Нийл Геймън, с 3 номинации за наградите „Еми“.

Организирането на наградите Еврокон 2024, изборът на организационен комитет, както и гласуването на наградите, се осъществяват и координират от “Европейската общност за научна фантастика“ (European Science Fiction Society, ESFS). Организацията е съставена от фенове и професионалисти в областта на фантастиката. 

„Eврокон“ е ежегоден фестивал за фантастика, който се провежда на територията на Европа от 1972 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ново кръгово кръстовище изграждат в Ямбол

Ново кръгово кръстовище ще облекчи  трафика в района на Автогарата и южната страна на Централния кооперативен пазар в Ямбол. Проектът включва основен ремонт на ул. „Георги Гарабчи войвода“, в участъка от ул. „Русе“ до ул. „Индже войвода“, съобщиха от..

публикувано на 22.08.24 в 16:44

В Стара Загора: За ден се променя маршрутът на движение на 5 автобусни линии

Променя се маршрутът на движение на автобусни линии с номера 9, 91, 93, 94 и 96 – на 24 август от 08.00 до 17.00 часа. Тази промяна се извършва във връзка с въведена временна организация на движението на Републикански път III – 6602 от 14, 530 км до..

публикувано на 22.08.24 в 16:23

Параграф 22: Частник загради имота си край езерото на Старозагoрските бани

Граждани на Стара Загора се организират във Фейсбук в опит да защитят свободния достъп до емблематичното езеро на Старозагорските бани. Те се заканват да демонтират поставена ажурна ограда върху терен частна собственост в близост до водния басейн...

публикувано на 22.08.24 в 15:17

Намериха останки на воин от Рим край Тополовград

Археолози откриха изключително ценни находки край тополовградското село Капитан Петко войвода. Според данните находките са от изключително историческо значение не само за България, но и за Европа. Археолозите са разкрили тракийски аристократ на..

публикувано на 22.08.24 в 15:03

„Тракийски игри на предизвикателствата“ ще се проведат в парк „Тюлбето“

„Тракийски игри на предизвикателствата“, организирани от Археокомплекс „Долината на тракийските царе“, Община Казанлък и Туристическо дружество „Орлово гнездо“, ще се състоят в парк „Тюлбето“ в Казанлък на 31 август. Това съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 22.08.24 в 14:36

Започна ремонтът на Детска градина № 66 „Детски рай“ в Стара Загора

Със символична първа копка започнаха ремонтните дейности на  Детска градина № 66 „Детски рай“ в Стара Загора. Срокът за изпълнение е 240 календарни дни, а общата стойност на извършване на строително-монтажните работи е в размер на 2,5  млн. лв.,..

публикувано на 22.08.24 в 13:44

Въведоха режим на водата в Гълъбовски села и комплекса "Марица-изток"

Въведоха режим на водата в община Гълъбово и комплекса „Марица-изток“ ВиК - Стара Загора въведе режим на водоподаването на редица населени места в община Гълъбово, включително за топлоцентралите и рудниците в района. Причината е силно намалял..

публикувано на 22.08.24 в 13:42

Една трета от допуснатите до матура по БЕЛ в област Ямбол не се явиха на изпита

В Ямболска област 30 процента  от допуснатите до матура по български език и литература днес не са се явили. Държавният зрелостен изпит на втората за годината сесия е преминал без сигнали за нарушения и технически неизправности. В две ямболски училища и..

публикувано на 22.08.24 в 13:30
Община Сливен

Сливенска област е на 13 място в страната по заетост

Сливенска област е на 13 място в страната по заетост на населението, съобщават от НСИ. През второто тримесечие на 2024 годна общият брой на заетите в областта е 71,1 хиляди души. От тях 39,2 хиляди са мъже, а 31,9 хиляди жени.  Коефициентът на..

публикувано на 22.08.24 в 13:25

Над 50 старозагорци се превърнаха в герои в кръводарителска акция

Над 50 души се включиха само до обяд в днешната кръводарителската акция „Нечий герой стани, ела и кръводари“.  Инициативата е организирана от фондация „Самаряни“ и Регионалния център за трансфузионна хематология. Този път тя е с акцент към  болните..

публикувано на 22.08.24 в 12:57