Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволни граждани поискаха да премахнат загражденията край езерото на Старозагoрските бани

5
Снимка: Иван Славов

Недоволни жители се събраха на езерото на Старозагорските минерални бани за да поискат премахването на заграждения, които възпрепятстват преминаването през парка. Хората се събраха в късния следобед пред частния имот заграден преди ден от собственичката и поискаха да премахнат сами металната мрежа. Намеренията им бяха възпрепятствани от полицейски патрул. Хората обаче са категорични, че е недопустимо тази част от парка да остане недостъпна. В нея се намира беседка, пейки и дори химическата тоалетна. Според тях това е недопустимо и поискаха веднага община Стара Загора да предприеме необходимите мерки.

Мястото е любимо за разходки на хиляди старозагорци и местните жители и в момента е невъзможно преминаването с детска или инвалидна количка.

На място дойде председателят на общинския съвет Ивета Лазарова, която обясни, че собственичката на наследствения имот е присъствала на среща в общината, на която обаче не са успели да я убедят да премахне загражденията, които са поставени законно.  

Вариант за справяне с проблема е приемане на подробен устройствен план за Старозагорските минерални бани, който обаче се бави с години. С него трябва да бъдат овъзмездени с други имоти близо 23-те собственици на наследствени земи в района на парка на езерото.


На мястото на протеста беше и друг собственик на имот в парка- Ранчо Ранчев, който също потвърди, че от години чакат да се реши проблема. Той обясни, че някога това са били земеделски земи и бахчи.

Ивета Лазарова увери, че още на сесията през септември ще бъде разгледано предложението за подробен устройствен план на баните. Хората на място обаче поискаха още на извънредното заседание на общинския съвет в понеделник да се разгледа въпроса със загражденията.

Докато това стане все пак от общината са осигурили алтернативен подход към езерото и заградения район, като са разчистили храстите и са направили просеки.


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

архив

Продължава гасенето на пожара край Крайново и Голям Дервент

И към този час продължава гасенето на пожара в землищата на боляровските села Крайново и Голям Дервент. Огънят гори на площ от около 200 декара, засегнат е горист терен - основно сухи треви и храсти в пресечена местност. През последните..

публикувано на 22.08.24 в 22:03

Ново кръгово кръстовище изграждат в Ямбол

Ново кръгово кръстовище ще облекчи  трафика в района на Автогарата и южната страна на Централния кооперативен пазар в Ямбол. Проектът включва основен ремонт на ул. „Георги Гарабчи войвода“, в участъка от ул. „Русе“ до ул. „Индже войвода“, съобщиха от..

публикувано на 22.08.24 в 16:44

В Стара Загора: За ден се променя маршрутът на движение на 5 автобусни линии

Променя се маршрутът на движение на автобусни линии с номера 9, 91, 93, 94 и 96 – на 24 август от 08.00 до 17.00 часа. Тази промяна се извършва във връзка с въведена временна организация на движението на Републикански път III – 6602 от 14, 530 км до..

публикувано на 22.08.24 в 16:23

Старозагорската детско-юношеска студия "Allegra" с престижна награда

Старозагорската детско-юношеска студия за сценични изкуства Allegra спечели престижната европейска награда Best Dramatic Presentation на Европейската научнофантастична асоциация със спектакъла „Училище за магьосничества“. Това съобщи в ефира на..

публикувано на 22.08.24 в 16:01

Параграф 22: Частник загради имота си край езерото на Старозагoрските бани

Граждани на Стара Загора се организират във Фейсбук в опит да защитят свободния достъп до емблематичното езеро на Старозагорските бани. Те се заканват да демонтират поставена ажурна ограда върху терен частна собственост в близост до водния басейн...

публикувано на 22.08.24 в 15:17

Намериха останки на воин от Рим край Тополовград

Археолози откриха изключително ценни находки край тополовградското село Капитан Петко войвода. Според данните находките са от изключително историческо значение не само за България, но и за Европа. Археолозите са разкрили тракийски аристократ на..

публикувано на 22.08.24 в 15:03

„Тракийски игри на предизвикателствата“ ще се проведат в парк „Тюлбето“

„Тракийски игри на предизвикателствата“, организирани от Археокомплекс „Долината на тракийските царе“, Община Казанлък и Туристическо дружество „Орлово гнездо“, ще се състоят в парк „Тюлбето“ в Казанлък на 31 август. Това съобщи за Радио Стара Загора..

публикувано на 22.08.24 в 14:36

Започна ремонтът на Детска градина № 66 „Детски рай“ в Стара Загора

Със символична първа копка започнаха ремонтните дейности на  Детска градина № 66 „Детски рай“ в Стара Загора. Срокът за изпълнение е 240 календарни дни, а общата стойност на извършване на строително-монтажните работи е в размер на 2,5  млн. лв.,..

публикувано на 22.08.24 в 13:44

Въведоха режим на водата в Гълъбовски села и комплекса "Марица-изток"

Въведоха режим на водата в община Гълъбово и комплекса „Марица-изток“ ВиК - Стара Загора въведе режим на водоподаването на редица населени места в община Гълъбово, включително за топлоцентралите и рудниците в района. Причината е силно намалял..

публикувано на 22.08.24 в 13:42

Една трета от допуснатите до матура по БЕЛ в област Ямбол не се явиха на изпита

В Ямболска област 30 процента  от допуснатите до матура по български език и литература днес не са се явили. Държавният зрелостен изпит на втората за годината сесия е преминал без сигнали за нарушения и технически неизправности. В две ямболски училища и..

публикувано на 22.08.24 в 13:30