Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват Есенните празници на културата в Чирпан

Разнообразни събития включва тазгодишната програма на Есенните празници на културата в Чирпан. Програмата започва днес и ще продължи до 14 септември, а на 6 септември тържествено ще бъдат отбелязани Денят на Чирпан и 139-ата годишнина от Съединението на България. 

Днес и утре любителите на музиката могат да се насладят на 17-я „Рок фест Чирпан“ в парк „Теньо Стоилов“. В двата фестивални дни на сцената ще се качат групите Pavlin Manev’s Hope, Downtown, Eridan, "Графит", Electric Roxy, Sevi & Johnny Jioeli. 

В навечерието на празника на Чирпан на 5 септември на площад „Съединение“ хорът и оркестъра на Държавна опера – Стара Загора ще изпълнят "Моление за Чирпан" под диригентството на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. На следващия ден празникът на града ще започне с тържествена сесия на местния Общински съвет и ще продължи в парк „Яворов“ с тържествен ритуал пред Паметника на Съединението. От там ще започнат и празничното бягане и велопоход „По пътя на Чирпанската чета“, а вечерта на площада ще се състои юбилейният концерт на оркестър „Канарите“ под надслов „80 лета на Чирпанска земя“. 

На 7 септември жителите и гости на Чирпан ще имат възможност да вземат участие в Празника на лютеницата и чирпанската наденица. За събитието организаторите са поканили популярен шеф готвач, а гост изпълнител ще бъде певицата Преслава. 

В рамките на Есенните празници на културата на 14 септември ще се състои и Празникът на изкуствата „Никола Манев“. Той ще бъде на едноименния площад, а участие ще вземат Симфониета – Видин и Руслан Мъйнов с „Музиката на Италия“. 


По публикацията работи: Десислава Крачолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посетителите на мюзикъла "Ромео и Жулиета" могат да презаверят билетите си

Поради дъжда в края на мюзикъла "Ромео и Жулиета" на 30.08, на яз.Копринка, спектакълът трябваше да бъде прекратен, информират организаторите. Те дават възможност на всеки, закупил си билет, да посети операта “Ловци на бисери” на 1.09, или да презавери..

публикувано на 31.08.24 в 16:17

На 2 и 3 септември ще пръскат срещу комари в Стара Загора

Община Стара Загора предприема допълнителни мерки за превенция на заболяванията предавани от комари На 2 и 3 септември ( понеделник и вторник)  от 21.30 часа на територията на Община Стара Загора ще се проведе извънредна обработка срещу комари –..

публикувано на 31.08.24 в 16:15

Областният управител на Стара Загора свиква утре консултации за определяне на състава на Районната избирателна комисия

Областният управител на Стара Загора Методи Марков свиква публични консултации за определяне на състава на Районната избирателна комисия (РИК) в 27-и многомандатен избирателен район Стара Загора, се съобщава в официалния сайт на Областната администрация...

публикувано на 31.08.24 в 14:58

Йотова очаква неспокоен старт на предизборната кампания

По казуса ДПС правоохранителните и правораздавателните органи са в ситуация на тежък изпит, за да докажат на българския народ, че са гарант за правова държава. Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред медиите преди откриването на 31-я национален..

публикувано на 31.08.24 в 13:43

Шофьор самокатастрофира на пътя Ракитница -Чирпан

В 8:40 ч е получен сигнал за пътнотранспортно произшествие на пътя Ракитница-Чирпан, след с. Ракитница . По първоначална информация е самокатастрофирал лек автомобил, управляван от 50-годишен мъж. Пострадал е водачът, обслужен е амбулаторно и е..

публикувано на 31.08.24 в 11:00

Учени от България, Италия и Иран взимат участие в XV-та научна конференция в Казанлък

XV-та конференция “Проблеми и изследвания на тракийската култура“ бе открита в Исторически музей-Казанлък от директора му д-р Момчил Маринов и кмета на Казанлък Галина Стоянова. Днес е вторият ден на конференцията . Той е обединен от темата за..

публикувано на 31.08.24 в 10:00

Облачно и дъждовно в последния ден на август

В Източна България ще се задържи облачно с валежи от дъжд. В югоизточните райони ще са интензивни и значителни по количество. В останалата част от страната ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и..

обновено на 31.08.24 в 08:28

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на Националния събор на каракачаните в България

Вицепрезидентът Илияна Йотова днес  ще бъде гост на национален събор на каракачаните в България. Традиционно  съборът се провежда в местността „Карандила" край  Сливен. Началото на 31-то издание на събора ще бъде дадено в 10.30 часа в зоната на т.нар...

публикувано на 31.08.24 в 08:00

Започва ваксинация с новите варианти ваксини срещу COVID-19

В първата половина на септември 2024 г. започва есенно-зимната кампания за прилагането на новите вариантни ваксини  COMIRNATY JN.1  срещу COVID-19.  Имунизациите ще се извършват  в имунизационния кабинет на РЗИ – Стара Загора: гр. Стара Загора, ул...

публикувано на 30.08.24 в 16:07

Споразумение за сътрудничество подписаха община Казанлък и БАН

Споразумение за сътрудничество между община Казанлък и Българската академия на науките подписаха днес на връх 10-годишния юбилей на Регионалния академичен Център (РАЦ) в Казанлък. Споразумението има за цел да се координират различни съвместни дейности,..

публикувано на 30.08.24 в 15:43