Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнище на шарка по дребните преживни животни в Ямболско

овце
Снимка: БГНЕС

Огнище на шарка по дребните преживни животни е констатирано в село ямболското село Войника, община Стралджа. Заболяването е установено в животновъден обект със 135 овце. Предстои животните да бъдат умъртвени, информира кореспондентът ни Даниела Костова.
Фермата е поставена под възбрана за да се ограничи  движението към нея. Определена е трикилометрова предпазна зона в землището на селото, както и 10-километрова,  в която влизат 11 села в община Стралджа и село Зорница от община Средец, област Бургас. Заболяването не представлява опасност за хората, но при разпространение нанася значителни икономически щети. Собственикът на животните ще бъде  обезщетен за претърпените загуби, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност. Предстои свикване на областни и общински епизоотични комисии на територията на областите Ямбол и Бургас.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 11 септември се подават документи за записване в детските ясли

308 деца са класирани за прием в детските ясли в Стара Загора. Записването продължава до 11 септември на място в съответните заведения. Детска ясла „Кокиче“ в Стара Загора се подготвя за най-големия прием на деца през септември. Директорката..

публикувано на 05.09.24 в 14:05
Мария Динева

Оставка в ЗНС след решението да се коалират с ДПС - Доган

Председателката на Управителния съвет на "Земеделски народен съюз" (ЗНС)  Мария Динева е подала оставка от ръководния пост на заседание в сряда вечерта в  знак на несъгласие с участието на партията в коалиция с ДПС на Доган и СБОР.  По..

публикувано на 05.09.24 в 13:57

1422-ма първокласници ще тръгнат на училище в Стара Загора

„Община Стара Загора е готова и може да осигури нормален учебен процес на всички ученици през новата 2024/2025 година. Общият брой на първокласниците, които за първи път ще прекрачат училищния праг, е 1422-ма“, информира Надежда Чакърова, зам.- кмет по..

публикувано на 05.09.24 в 12:49

НС окончателно забрани продажбата на вейпове на деца

Народното събрание окончателно забрани употребата, продажбата и предлагането на бездимните и нагреваеми тютюневи изделия на деца под 18-годишна възраст. Един от вносителите на промените - Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС - подчерта, че следващите..

публикувано на 05.09.24 в 12:01

Големи забавяния при обработката и доставката на пратки от и за Украйна

Има големи забавяния при обработката и доставката на пратки от и за Украйна. Пощенският оператор в Украйна уведомява, че продължаващите военни действия водят до унищожаване на гражданска и пощенска инфраструктура в страната. Над 2500 обекта на..

публикувано на 05.09.24 в 11:58
Община Стара Загора

Стара Загора чества 139 години от Съединението

С общоградски ритуал, организиран от Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада Стара Загора ще отбележи 6 септември - Ден на Съединението.  Официалната церемония с полагане на венци и цветя ще започне от 10.30 ч. в петък, 6 септември..

публикувано на 05.09.24 в 10:47

Две възрастни жени дадоха пари на "ало" измамници в Хасково

Две възрастни жени са пострадали вчера в "ало" измами в Хасково, съобщават от полицията.  Сигнал за първата подала внучката на 83-годишна хасковлийка, която съобщила, че баба и е в неизвестност, а телефонът й давал постоянно заето. По-късно полицаите я..

публикувано на 05.09.24 в 09:59
Община Казанлък

Лятно кино за деца в Музея на фотографията в Казанлък

Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък организира за пореден път детско лятно кино с любими приказки и диафилми. Началният час е 17:30 часа в залата на културния институт. Това съобщи за Радио Стара Загора Стоянка..

публикувано на 05.09.24 в 09:00

Николай Диков: Липсата на ясно и обхватно законодателство превръща тротинетките в проблем

Липсата на ясно и обхватно законодателство  превърна придвижването на тротинетки в градска среда в проблем. Това мнение изрази в ефира на Радио Стара Загора Николай Диков, секретар на Община Стара Загора. Сериозните инциденти в града ни не..

публикувано на 05.09.24 в 08:54

Кой кой е около двете фракции на ДПС в региона

Лятото си отива, но жегата в България, поне в политическо отношение, остава. Втора седмица вече въпросът след разкола в ДПС кой и как ще участва в седмите поред извънредни парламетарни избори, броди из България.  Към неяснотите около регистрацията..

публикувано на 04.09.24 в 17:57