Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорският митрополит Киприан дирижира „Моление“ в Чирпан за празника на града и Деня на Съединението

Неповторимото изпълнение на ораторията „Моление“, дирижирана от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан на чирпанския площад, предизвика бурни аплодисменти. Красиви илюминации добавиха радостни възгласи от хилядната публика и празнично  настроение изпълни града. Паметната вечер, в която участваха Държавна опера-Стара Загора и Духовият оркестър на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, започна с тържествени слова за Празника на Чирпан и Деня на Съединението.

„Именно от тук тръгва на 5 септември четата, която дава залпа за начало на Съединението. Датата не е просто празник на града, тя ни връща към делата на онези чирпанлии, които освен, че са идеолози, с дух и със сърце участват в Съединистката акция“, каза кметът Ивайло Крачолов, който подчерта, че жителите са горди със своята история и трябва да пренасят заветите за обединение и  развитие на общината.

Всяка година Чирпан почита своите герои-съединисти, проляли свидна кръв за единна България  Иван Данчов, Димитър Йовчев, Георги Сербезов, Петко Запрянов и сливналията Алекси Хаджиев.  „Славни чирпанлии, които не само се опълчиха на султана, но и на Великите сили, за да развалят Берлинския договор. Дали днес това е възможно?! Но е важно да бъдем единни и следваме техния пример. Вие сте тези, които трябва да запазите този славен дух, защото тази земя е раждала революционери, поети, войводи, личности, такъв, какъвто е и Яворов“, каза зам.-председателят на Народното събрание Драгомир Стойнев.

Събитията, свързани със Съединението тази година, са част от Есенни празници на културата, които Община Чирпан е обединили заедно със 17-ия Рок фест, с празника на лютеницата и чирпанската наденица и празника на изкуствата „Никола Манев“. Програмата ще продължи до 14 септември, а днес тържествено ще бъде отбелязана и 139-ата годишнина от Съединението на България с  ритуал пред едноименния паметник, с бягане и велопоход по пътя на Чирпанската чета, с юбилеен концерт на Оркестър „Канарите“.


По публикацията работи: Деян Денев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЦИК назначи състава на РИК-Стара Загора, ПП-ДБ със секретар

Централната избирателна комисия назначи състава на Районната избирателна комисия в Стара Загора. Председателското място е за Теодора Крумова, предложена от ГЕРБ, докато спорната позиция на секретар отива в ПП-ДБ. До намесата на ЦИК в редената на РИК-Стара..

публикувано на 06.09.24 в 16:42

Хасково отбеляза 139 години от Съединението на България

Хасково празнува 139 години от Съединението на България с тържествен ритуал и празничен концерт. Кметът на Община Хасково Станислав Дечев, Областният управител на Хасково Мехмед Атаман, Председателят на Общински съвет Хасково Таня Захариева, бригаден..

публикувано на 06.09.24 в 15:42
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Общинските организации на ДПС в Старозагорско застават зад "Новото начало"

Областният съвет и всички 11 общински организации на ДПС в област Стара Загора подкрепят водача на листата Халил Летифов, заяви пред Радио Стара Загора Шендоан Халит, народен представител от парламентарната група на ДПС в 50-ото Народно събрание. Той..

публикувано на 06.09.24 в 15:35

„По следите на траките“ - обиколи Долината на тракийските царе с колоездачите от КК „Лястовица – 1905“

На 7 септември 2024 от 9:00 ч. ще бъде организирана велообиколка от Казанлък до тракийските гробници в района. Маршрутът включва гробниците „Оструша“, „Грифони“, „Хелвеция“ и „Шушманец“, а на финала колоездачите ще бъдат посрещнати с демонстрация на..

публикувано на 06.09.24 в 14:58

Ямбол отбеляза с тържествена церемония 139-ата годишнина от Съединението

С тържествена церемония в Ямбол беше отбелязана 139-ата годишнина  от Съединението  на Княжество България и Източна Румелия. В ритуала взеха  участие и представителни военни части от Ямболския гарнизон. С изпълнения на патриотични песни и благодарствен..

публикувано на 06.09.24 в 13:23

Стара Загора празнува 139 години Съединение на България

С общоградски ритуал в парк  „Пети октомври“ Стара Загора отбеляза 139 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.  Денят на Съединението е обявен за официален празник на страната ни с решение на Народното събрание от 18 февруари..

публикувано на 06.09.24 в 13:20
Паметникът на Свободата на вр. Шипка

С концерт на Шипка отбелязват 60 години от обявяването на "Мила Родино" за Химн на България

С концерт на връх Шипка на Военния оркестър при 61 Стрямска механизирана бригада, под диригентството на капитан Йордан Илиев, Национален парк музей „Шипка – Бузлуджа“, кани всички българи да отбележат заедно 60 години от обявяването на песента „Мила..

публикувано на 06.09.24 в 10:05
Иса Бесоолу

Павел баня отбелязва храмовия си празник с богата програма

В деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия 6 септември пред сградата на общинската администрация в Павел баня ще се състои ритуал по издигане на националния флаг, а по късно през деня ще има концерт на музикантите от бургаското..

публикувано на 06.09.24 в 09:25

6 септември - двоен празник за Чирпан

С тържествена сесия и ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника на Съединението Чирпан ще отбележи една от най-светлите дати в най-новата история на България.    Преди 139 години една малка държава дръзва да предизвика великите сили. И..

публикувано на 06.09.24 в 08:30

Времето днес: около обяд - облаци, може да превали

В днешния празничен ден синоптиците обещават като цяло хубаво време. Около обяд се очаква да се развие купеста облачност, за югозападните райони на България не са изключени и кратки превалявания, ще има и условия за градушки.  Максималните температури ще..

публикувано на 06.09.24 в 06:53