Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата история на футбола в Хасково написа Иса Агушев

Снимка: Община Хасково

Първата история на футбола в Хасково беше представена днес официално. Изданието е дело на Иса Агушев - колекционер на снимки и истории от миналото на града. Книгата „Историята на футбола в град Хасково от 1916 до 1949 година“ събра в зала „Хасково“ десетки любители на спорта и на футбола. Изданието се осъществява  по програма „Културни инициативи“ на Община Хасково. През почивните дни, когато ще се проведе Детския футболен турнир „Богомил Попов“ Хасково 2024 „История на футбола в град Хасково от 1916 до 1949 година“ ще бъде подарена на бъдещите футболни звезди на града ни.

„Книгата е своеобразен буквар на футбола в Хасково“, каза при представянето на изданието Георги Пеев, който е направил първичната редакция на книгата. Редактор на изданието е Недялко Бакалов. „Книгата е плод на много труд и от страниците ѝ освен на много футбол, мирише и на много любов. Защото Иса Агушев вложи цялата си любов за създаването на тази книга“, подчерта Георги Пеев. „Когато прочетете тази история, ще разберете, че нищо не започва от днес. Хасково е имало, има и ще има велики футболисти“, посочи още Георги Пеев.

Авторът Иса Агушев е познат на хасковската общественост като колекционер на спомени, като пазител на историята на града ни. Община Хасково и Иса Агушев съвместно направиха поредица от изложби под надслов „Хасково в спомените“, посветени на спорта, на историческото минало на града ни и др. Днес Иса Агушев обаче представи първата си книга. Той с вълнение разказа как се е родила идеята за историята на футбола в града ни, но много по-вълнуваща е самата поява на този спорт в Хасково. „Всичко започва през 1916 година, когато в Туристическо дружество „Клокотница“ се формира футболна чета. След години четите се обединяват, за да се създаде силен клуб- това е спортен клуб „България“. И както казва Стефан Семизов – Финдо, в онези години никой не мислеше за пари, всеки играеше за честта на града“, разката Иса Агушев.

Той благодари на Община Хасково за финансирането на проекта, на Държавен архив, РИМ Хасково, на семействата на бившите футболни звезди от Хасково и на всички, които са му съдействали написването на тази книга. Всеки от гостите на презентацията на книгата получи екземпляр от нея с автограф от автора. А през почивните дни, когато ще се проведе Детския футболен турнир „Богомил Попов“ Хасково 2024 „История на футбола в град Хасково от 1916 до 1949 година“ ще бъде подарена на бъдещите футболни звезди на града ни. 

По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Билетите за "Битката за Тракия" са в продажба

ПФК "Берое" пусна в продажба билетите за двубоя с "Ботев" Пловдив. Срещата от XII кръг на шампионата е насрочена за 14 септември, събота от 20:00ч.  Цената на билета за мача е 15 лв. в предварителна продажба и 20лв. в деня на мача. Пропуските за VIP..

публикувано на 11.09.24 в 18:27

Силни изяви на малки бадминтонисти

В Полша стартира Европейското първенство по бадминтон за юноши и девойки до 15 години. „Нашата състезателка Елица Божилова замина преди два дни, а утре е мача й на двойки, заедно с Ивет Едрева от Хасково, надяваме се че ще играят добре“, съобщи..

публикувано на 11.09.24 в 14:37

Голямата награда на турнира „Крилат Димо“ замина за Димитровград

В Раднево бе проведено поредното издание на турнира по народни борби „Крилат Димо“. Тази година състезанието бе част от честванията на 60 години от обявяването на Раднево за град. „Получиха се доста добри народни борби, скоро в окръга не е..

публикувано на 09.09.24 в 14:32

Даниел Клечков: Нямаме поставени цели за първенството, важното е да пълним залата и радваме феновете

Даниел Клечков е новия старши треньор на мъжкия баскетболен "Берое" Стара Загора. Негови помощници в първенството ще бъдат - Николай Колев, помощник треньор, Владо Георгиев - кондиционен треньор и Калоян Иванов - физиотерапевт. "Изиграхме първата си..

публикувано на 08.09.24 в 14:20

Атанас Апостолов: Много важна бе победата ни в Карнобат

"Взехме важен успех при гостуването на "Карнобат" с 3:1. Първото полувреме завърши наравно 1:1, но през втората част домакините сякаш и физически отпаднаха и ние реализирахме още две попадения. Сега във вторник сме домакини в турнира за Купата на..

публикувано на 08.09.24 в 13:29

Живко Желев: Отново не показахме най-доброто, което бих желал да видя на терена

"Победихме с 1:0 тима на "Загорец", но като цяло отново не показахме играта, която бих желал да видя от отбора. Мога да кажа, че срещата бе равностойна и те също имаха възможности. Имам доста забележки към моите играчи, но явно това е моментното..

публикувано на 08.09.24 в 13:07

Мирослав Миндев: Подобряваме играта си и това определено ми харесва

"Допуснахме минимална загуба при гостуването си в Хасково на тима на "Саяна" с 0:1. Важното е, че показахме добра игра и имахме няколко чисти положения за гол във вратата на съперника, но пропуснахме. За мен това е радващо и че играта определено от..

публикувано на 08.09.24 в 12:45

Георги Каменов: Доволен съм от първата ни победа в шампионата

"Стигнахме до първата си победа от старта на шампионата в Югоизточната В група срещу "Левски" Карлово. Реализирахме по две попадения през двете полувремена за крайното 2:0. Получи се интересен мач, но за разлика от предходни срещи когато повеждахме..

публикувано на 08.09.24 в 12:30

Даниел Петров: Започнахме сезона с победа, готвим се за мача с "Чирпан"

"Стартирахме първенството в областна група "Стара Загора" с победа над "Левски" в Сърнево с 4:2. Получи се добър мач за нивото на групата. Имаше и доста публика. На полувремето резултата бе 2:2, като на два пъти повеждахме в резултата. През втората..

публикувано на 08.09.24 в 12:18

В неделя предстои турнирът „Крилат Димо“

Възпитаниците на клуб по борба „Георги Вангелов“ са в Созопол за тренировъчен лагер. „Всеки ден тренираме, готвим се за състезанията през предстоящата година“, съобщи да радио „Стара Загора“ треньорът на радневския клуб Дарин Дралчев. Той..

публикувано на 06.09.24 в 14:22