Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петковден е!

Снимка: БГНЕС-архив

На 14 октомври Светата Православна църква почита паметта на Света Параскева - Петка, , наречена още Българска. Имен ден днес празнуват близо 2000 старозагорци. А най-разпространено име в общината е Пенка, което се носи от 1161 дами. 

Покровителката на дома и семейството Света Параскева - Петка е родена в град Епиват на Мраморно море през 11 век. Води благочестив живот, а след смъртта й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация. Цар Иван Асен IІ ги пренася в Търново, където се пазят до превземането му от турците. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където се съхраняват и до днес. . 

 Света Петка се смята за закрилница на дома и семейството. От Петковден започват сгледите на годежите и сватбите, тъй като в народните разбирания светицата е покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните. 

Петковден бележи края на земеделската работа – последната есенна сеитба, прибирането на реколтата. Дотогава всичката земеделска дейност трябва да е приключила, затова и народът казва „ На Петковден ралото да ти е под стрехата“. 

Денят празнуват и овчарите – на Петковден те пускат кочовете при овцете, след което на овчаря се носи дар - баница. 

Според вярванията, от Петковден до Димитровден -26 октомври, до когато продължава оплождането на добитъка, жените не бивало да работят с вълна, да плетат, а ножиците се връзвали с червен конец, за да не се отваря устата на вълка. 

 Счита се, че дреха, ушита по това време, ще е “болна”. И ако бъде облечена от човек, той може да загуби разсъдъка си, или да се разболее. А след смъртта си ще се превърне във вампир. 

 След като животните бъдат заплодени, по традиция, жените изпичат пресни питки и ги раздават, за да се роди здрав добитък. 

Дните от Петковден до Димитровден имат митичен смисъл съответстващ на мръсните "погани" дни. Тези дванадесет дни, наричани още „вълче или вампирско погано“. представляват сакрална граница между старата и новата година. И подобно на мръсните дни, времето от Петковден до Димитровден е време за бродене по човешките земи на чудати и отвъдни същества. 

 На Петковден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият, наречен „Света Петка“, се слага на трапезата върху мъжка риза, паничка сол и чаша вино. Къщата се ръси със светена вода, обредният хляб се прекадява и цялото семейство му се покланя три пъти. След това най-възрастната жена вдига хляба високо и благославя с него всички и раздава парченца. 

На масата ни на Петковден е хубаво да присъства: гювеч с овнешко, курбан чорба, сармички с лозови листа, шкембе, ястия с праз, обредни хлябове. 

На 14 октомври имен ден празнуват:  Петко, Петка, Петкан, Петкана, Петя, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Параскева, Кева. Да са здрави и светли имената Ви ! И да ги чувате с Добро



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Повече слънце днес, със слаб до умерен вятър

Днес ще преобладава слънчево време. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността - средна и висока. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина умерен вятър от запад-северозапад. Такава е прогнозата на НИМХ при БАН. В..

публикувано на 14.10.24 в 07:36

Събраха над 226 хил. лева за пострадалите при пожарите в селата Воден и Крайново

Над 226 хил. лева са събраните от дарения средства за пострадалите при пожарите в селата Воден и Крайново. Комисия  ще определи каква сума да получат отделните домакинства. Все още се очакват средствата, които ще бъдат отпуснати от Междуведомствената..

публикувано на 13.10.24 в 12:55

Потрошиха линейка на спешния център в Казанлък

Потрошиха линейка на спешния център в Казанлък, която се е отзовала на адрес за жена в тежко състояние в село Хаджи Димитрово, Казанлъшко, съобщи БГНЕС. Отивайки на адреса спешните медици влизат в дома на болната жена и установяват, че трябва да я..

публикувано на 12.10.24 в 15:12

Откриха фестивала "Здравей, здраве" в Стара Загора

С топла питка и със сол, но не с каква да е сол, а със старозагорска самардала посрещнаха тази сутрин гостите на седмото издание на Фестивала „Здравей, Здраве“ в Стара Загора. „За пореден път се опитахме да съберем в рамките на два дни на едно голямо..

публикувано на 12.10.24 в 12:48

Умъртвяват заразени с шарка овце във ферма в радневското село Свободен

Огнище на шарка по дребните преживни животни е установено в животновъден обект в радневското село Свободен. Предстои умъртвяване на заразените овце във фермата. Заболяването е установено при проверка на  Българската агенция по безопасност на..

публикувано на 12.10.24 в 10:14

Жителите на три хасковски села излизат на протест заради безводие

Хората от хасковското село Александрово, симеоновградското Константиново и харманлийското Поляново настояват проблемът с липсата на вода, който е повече от 20 години, да намери решение, като се изгради нов водопровод, съобщава БНТ. Тръбите,..

публикувано на 12.10.24 в 09:50

Близо 90 млади фолклорни таланти участват в конкурса "Славейче" на Радио Стара Загора

Таланти от цяла България ще се надпяват в събота и неделя в 25-тото издание на национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче", организиран от Радио Стара Загора.  В емблематичния радиоконкурс са заявили участие..

публикувано на 12.10.24 в 09:37

Почина легендата Кирил Маричков

Певец, музикант и композитор Кирил Маричков загина при инцидент малко преди да навърши 80 години. Трагедията се е случила в село Селановци.  Той е трябвало да изнесе концерт с "Фондацията", но при качване на сцената е паднал. С тежка черепно-мозъчна..

публикувано на 11.10.24 в 21:10

24 престъпления са регистрирани при специализираната полицейска операция в Старозагорско, шестима души са задържани

Общо 24 престъпления са регистрирани до момента в хода на специализираната полицейска операция, която се извършва днес на територията на Област Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на полицията. Шестима души са задържани за срок до 24 часа...

публикувано на 11.10.24 в 19:21

Радио Стара Загора събира таланти за XXV фолклорен конкурс "Славейче"

Радио Стара Загора организира 25-то издание на национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче“. Конкурсът ще се проведе на 12 и 13 октомври в сградата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ на бул, „Руски“..

публикувано на 11.10.24 в 17:00