Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да омесиш традиция и вяра в обредна погача

От векове народът ни омесва по мистичен и магичен начин нишките на традицията и на вярата в хляба. За всеки празник обичаят повелява на масата да има обредна погача. 

От пет години в Казанлъшкото село Бузовград около Пековден, когато е празникът на селото, организират състезание за най-красива, но и вкусна пита.  Всеки дом пази ревниво рецептата за нея,  но за слушателите на Радио Радио Стара Загора една  от майсторките повдига мъничко завесата около приготвянето й

По образование тя е инженер - химик, а работата й е свързана с безопасните условия на труд. Сред любимите занимания в извънработно време е приготвянето на хляб. Специално внимание всяка година отделя за обредната пита за Петковден. Запознайте се с Виолета  Станева от Бузовград.


" Всяка година приготвям такава обредна пита за семейството си", казва Виолета. А тайната на хубавия хляб  е в няколко неща. 

"Първо, значи, изборът на продукти. Брашното трябва да е българско, с високо съдържание на белтъци, яйцата да са домашни, маслото, млякото. Помещението също е от значение, там, където ще се меси, трябва да е топло", издава някои от тънкостите в приготвянето на обредната пита Виолета Станева. 

В семейството й хляб е месила нейната майка.  И майката на нейната майка. Майсторството Виолета казва, че е попила от тях. И помни как някога майка й омесила погача за големия актьор Петър Слабаков.  А след това получила поздравителна картичка от него с надпис: "Благодаря Ви за хляба, това не беше хляб".

Каква е магията, за да стане пухкава като облак и да се топи в устата обредната погача -освен хубавите продукти и подходящо помещение, се иска търпение и любов, когато месиш. 

"Тестото трябва да оживее в ръцете ти", повдига още малко завесата около майсторенето на обредната пита Веселина. Дали и каква ще е украсата - преценя всеки за себе си, при Виолета  тя е смес от математика и фантазия. А казват ли се вълшебни думи, докато се меси - "някои обичат да пеят, аз лично не го правя", споделя майсторката. 


На колко години  Виолета Станева е омесила за първи път хляб в живота си - майсторката казва, че не може да се сети кога точно се е случило това. Споделя, че сега предава знанията и моженето си на двете снахи, в тънкостите на майсторенето на погачите ще посвети и трите си внучки. 

Към девойките и младите дами,  на които тепърва им предстои да омесва първата си питка, Виолета има съвет - да се подготвят грижливо и да не забравят, че нищо бе се получава ако в него не се вложат търпение и любов

По публикацията работи: Дарина Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Музика за петима: Тризнаците вече са в дома на Даниела и Димитър

Доскоро съседите на Даниела и Димитър Димитрови чуваха от горния етаж звуците на виола и тромбон, но от няколко дни музиката е придружена от много по-висок тон – плач. Да, музикалното семейство вече свири в „състав“ от петима.  Даниела и Димитър са горди..

публикувано на 21.11.24 в 13:48

В дома на адвокат в Стара Загора преди век за първи път се ражда идеята за опера в Стара Загора

За 54 път тази година Стара Загора ще се превърне от утре в столица на оперното и балетното изкуство. А догодина под Липите най-старият извънстоличен Оперен театър в България ще чества вековен юбилей.  Две години преди първата оперна постановка –..

публикувано на 20.11.24 в 10:00

Невена Цонева: Музиката е универсален език, а не категория, в която да бъде творецът

Нова страница за нас. Така определи изпълнителката Невена Цонева творческия път, по който самостоятелно поемат с барабаниста Венко Венков. Тя сподели, че тепърва се учат да достигнат до хората, чрез своя собствен стил музика. Невена Цонева счита,..

публикувано на 15.11.24 в 13:50

Бюст -паметник на Димитър Наумов откриват в събота в Садово

Бюст-паметник на Димитър Наумов ще бъде открит в събота в едноименната Професионална селскостопанска гимназия в Садово, съобщи директорът на учебното заведение Димитър Йорданов.  От 2023 година школото носи името на видния старозагорски общественик, а..

публикувано на 14.11.24 в 19:08

Историята на една овчарска гега и най-стария дърворезбар в България

Знаете ли кой е най-старият дърворезбар в България? Той е  на 91 години. Живее в Павел баня, в къща, строена през  през 1912 година.  Името му е Иван Бубев. Той е Майстор. Може да "извади" от камъка птица, овен, грозде, да превърне желязото в..

публикувано на 13.11.24 в 09:10

Какво е да си добър и колко струва добротата?

На 13 ноември отбелязваме Световния ден на Добрината. Традицията е от няколко десетилетия. Тя води началото си от 13 ноември 1998 година.  Тогава Токио става домикин на Първата конференция на Световната организация по доброта. Форумът приема и Декларация..

публикувано на 13.11.24 в 07:05

Традиционен конкурс за сурвачки в Стара Загора

Община Стара Загора и Центърът за подкрепа за личностно развитие обявяват началото на традиционния конкурс за изработка на сурвачки „Сурва, весела година". До 6 декември ученици от I до VII клас могат да се включат и да покажат творческите си умения и..

публикувано на 12.11.24 в 15:39

В Зоопарк Стара Загора извършиха есенно обезпаразитяване и преглед на животните

В Зоопарк Стара Загора бе проведено обезпаразитяване на животните от 4 до 8 ноември 2024 г. В процеса са участвали д-р Найден Илинов, ръководител на зоопарка, проф. д-р Цветан Чапръзов от Ветеринарномедицински факултет на Тракийски Университет, гл.ас.д-р..

публикувано на 11.11.24 в 16:35

В Стара Загора икона на Свети Мина сбъдва желания на вярващите

Икона на Свети Мина , по-стара от църквата, в която се намира, пази  катедралният храм "Свети Николай Мирликийски Чудотворец и Свети Цар Борис - Михаил" в Стара Загора.  Иконата на Свети Мина е от 1830-1840 година.  Преди да бъде пренесена в..

публикувано на 11.11.24 в 11:10

Изкуственият интелект: Поглед в бъдещето

Изкуственият интелект (AI) ще играе ключова роля на пазара на труда през 2025-та. Все по-масовото му навлизане води до дълбоки трансформации, защото  катализира промени, които засягат работния процес. Немалко професии и работни места с преобладаващо..

публикувано на 08.11.24 в 13:11