От векове народът ни омесва по мистичен и магичен начин нишките на традицията и на вярата в хляба. За всеки празник обичаят повелява на масата да има обредна погача.
От пет години в Казанлъшкото село Бузовград около Пековден, когато е празникът на селото, организират състезание за най-красива, но и вкусна пита. Всеки дом пази ревниво рецептата за нея, но за слушателите на Радио Радио Стара Загора една от майсторките повдига мъничко завесата около приготвянето й
По образование тя е инженер - химик, а работата й е свързана с безопасните условия на труд. Сред любимите занимания в извънработно време е приготвянето на хляб. Специално внимание всяка година отделя за обредната пита за Петковден. Запознайте се с Виолета Станева от Бузовград.
" Всяка година приготвям такава обредна пита за семейството си", казва Виолета. А тайната на хубавия хляб е в няколко неща.
"Първо, значи, изборът на продукти. Брашното трябва да е българско, с високо съдържание на белтъци, яйцата да са домашни, маслото, млякото. Помещението също е от значение, там, където ще се меси, трябва да е топло", издава някои от тънкостите в приготвянето на обредната пита Виолета Станева.
В семейството й хляб е месила нейната майка. И майката на нейната майка. Майсторството Виолета казва, че е попила от тях. И помни как някога майка й омесила погача за големия актьор Петър Слабаков. А след това получила поздравителна картичка от него с надпис: "Благодаря Ви за хляба, това не беше хляб".
Каква е магията, за да стане пухкава като облак и да се топи в устата обредната погача -освен хубавите продукти и подходящо помещение, се иска търпение и любов, когато месиш.
"Тестото трябва да оживее в ръцете ти", повдига още малко завесата около майсторенето на обредната пита Веселина. Дали и каква ще е украсата - преценя всеки за себе си, при Виолета тя е смес от математика и фантазия. А казват ли се вълшебни думи, докато се меси - "някои обичат да пеят, аз лично не го правя", споделя майсторката.
На колко години Виолета Станева е омесила за първи път хляб в живота си - майсторката казва, че не може да се сети кога точно се е случило това. Споделя, че сега предава знанията и моженето си на двете снахи, в тънкостите на майсторенето на погачите ще посвети и трите си внучки.
Към девойките и младите дами, на които тепърва им предстои да омесва първата си питка, Виолета има съвет - да се подготвят грижливо и да не забравят, че нищо бе се получава ако в него не се вложат търпение и любов
„Това е разказ за движението в моя живот. Аз съм Владимир Карамазов. Актьор. Сега ще вляза в нова роля – на разказвач. Едно от важните неща в живота ни е да се движим напред – физически и ментално. Така можем да се озовем на места, които само сме..
Половин година след последното ми идване в кафенето на сем. Ставреви , известно като „кафенето на Левски“ в Болярово забелязвам нови „експонати“ по стените на кафенето. Едната половина от него е посветена на Апостола на свободата с графични портрети по..
Едва ли има българин, чието сърце да не трепва, щом чуе името Васил Левски! Име, което е символ на безсмъртие, а личността на Левски е най-святата за нас, превърната от всенародната почит и любов в икона, в светец. За нас, като българи, като народ,..
Пътуващите с градския транспорт в Стара Загора бяха изненадани с мили писма с благопожелания и валентинки. Жестът е посветен на двойния празник на Св. Валентин и Трифон Зарезан и се осъществява по инициатива на управителя на общинското дружество..
Той е роден в Чикаго, САЩ. Носи българско име, защото родителите му са българи, заминали преди години в Америка. В момента Жеко учи в един от най – престижните колежи за музика в Бостън. Баба му и дядо му живеят в Стара Загора и той гостува при тях...
Художествената галерия в Казанлък продължава със своята поредица от съботни срещи, като този път акцент ще бъде поставен върху бъдещето на храната и науката и иновациите в хранителните технологии. Тази събота, 15 февруари, от 13:00 часа в..
Брадато лешоядче е първото излюпено бебе за този гнездови сезон в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора, съобщават от организацията. Лешоядчето се е излюпило вчера след почти двумесечно мътене и е първото излюпено от..
Всеки стопанин обича своя домашен любимец, но прекалената грижа може да доведе до здравословни проблеми . Най-честата грешка, която допускат хората, е честото къпане . По този начин се нарушава кожната бариера. Животинската кожа, както при хората, е..
В сряда следобед – „малкия петък“, поглеждаме към 14 февруари, когато независимо от скока на цените на храните по магазините, отново имаме ще има повод за празнуване. Дори два – по стар стил на 14 февруари ще отбележим Трифон Зарезан, а по..
Ще ви срещна с Лена Неделчева, майсторката на кукли от студен порцелан от Раднево. В нейната малка работилничка ме посрещат милите баби и дядовци на някогашното село Гипсово. Тук се запознах с хроникьора на селото –дядо Иван, който разгърнал..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net