Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правят кръгово на Околовръстния път в Стара Загора при отбивката за село Хрищени

Агенция „Пътна инфраструктура" и Община Стара Загора предприемат съвместни действия за реконструкция на кръстовището на Околовръстния път на Стара Загора с общинския път за село Хрищени. Експерти на агенцията и общината направиха оглед на кръстовището и започват работа по подготовката на споразумение, което да регламентира сътрудничеството за реализирането на обекта. Целта е сегашното четириклонно кръстовище, след изработването на технически проект, да се реконструира в кръгово и да се повиши безопасността на движение в района. В момента движението по главното направление - път I-5, и второстепенното - общински път, е изключително интензивно. За намаляване скоростта на движение по главното направление преди и след кръстовището е поставена напречна шумна маркировка и скоростта на движение е ограничена до 50 км/ч. Въпреки това голяма част от шофьорите продължават да преминават с висока скорост, не спазвайки въведените ограничения в участъка.

Започва и текущ ремонт на близо 20 км от второкласния път II-66 в участъка от границата с област Сливен до Околовръстния път на Стара Загора (от км 39+000 до км 58+700). За обновяването на трасето има готов технологичен проект. Той включва полагането на асфалтова настилка, подобряване на отводняването, хоризонтална маркировка, възстановяване на ограничителни системи и нови пътни знаци. Ще бъдат ремонтирани и четири мостови съоръжения.

Ремонтират се и 16,5 км от път II-56 в отсечката от гр. Павел баня до границата с област Пловдив (от км 19+300 до км 35+800). Предвиден е и ремонт на долното строене и връхната конструкция на две мостови съоръжения над р. Турийска. В момента се извършва фрезоване на настилката, почистване на банкетите, канавки и т.н.

Строителните работи ще се изпълняват без спиране на движението, като автомобилите ще преминават в лентата, в която не се извършват строително-монтажни дейности. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост. Планираните дейности ще се изпълняват по програмата за текущ ремонт и са възложени на пътноподдържащото дружество, с което АПИ има договор по ЗОП за текущ ремонт и поддържане на републиканските пътища в област Стара Загора.


По публикацията работи: Десислава Крачолова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Молдовското и българското село Кортен ще поддържат по-живи и трайни връзки

Делегация  от  молдовското село Кортен,  начело с кмета  Степан Тонурков гостува на едноименното село, от където преди 194 години са тръгнали предците им за да се спасят от гнева на поробителя след поредната руско-турска война, останала в историята като..

публикувано на 18.10.24 в 17:54

Пет сигнала за нарушения на изборното законодателство са получени в полицията

От началото на предизборната кампанията към дата 18 октомври  в ОДМВР-Стара Загора са били получени пет сигнала за нарушения на изборното законодателство. По  три от тях проверките са приключили и материалите са изпратени в компетентната Прокуратура,..

публикувано на 18.10.24 в 17:13

Зеленчуците за туршия поскъпват на пазара в Стара Загора

  По традиция започваме да правим консерви за зимата от септември. Царицата на зимнината - солено-киселата  или сладката туршия обикновено се прави през октомври. Повечето от домашно приготвените лютеница, кьопоолу, гювеч, белени домати, доматен сок и..

публикувано на 18.10.24 в 17:06

Стара Загора ще се включи в десетия "Поход за свобода"

България е на шесто място в Европа за лица, жертви на трафик, през 2023г. и има повече от 1550 жертви през последните пет години. Това са само идентифицираните лица, част от някаква статистика. Иначе, в световен мащаб  няма точна статистика, но се..

публикувано на 18.10.24 в 17:05

С „Копелия” Старозагорската опера открива своя нов балетен сезон

Новият балетен сезон за Държавна опера - Стара Загора ще бъде открит утре, 19 октомври от 19 часа, с предпремиера на балета „Копелия” от Лео Делиб. Автор на костюмите и декорите е Салваторе Руссо. Хореограф на постановката е балетният артист и..

публикувано на 18.10.24 в 17:00

Болярово посрещна кметове на общини от РАО "Тракия"

Община „Болярово“ беше домакин на изнесено заседание на Управителния съвет на Регионална асоциация на общините „Тракия“, като част от събитията, посветени на Деня на Болярово и 50 години от създаването му. Гостите – кметове и зам.-кметове на общини, членове..

публикувано на 18.10.24 в 16:51

Адвокати искат спиране на процедурата за избор на главен прокурор и председател на ВАС

Адвокати от цялата страна призоваха да бъде прекратена процедурата за избор на председател на Върховния административен съд и главен прокурор. В своя позиция  25 адвокатски колегии изразяват несъгласие с избора на ръководители на възлови за..

публикувано на 18.10.24 в 15:30

В Бузовград са готови за извънредния вот в неделя

Доставиха бюлетините и ролките със специализирана хартия за машинно гласуване за изборите за кмет на казанлъшкото село Бузовград. Извънредният вот ще се проведе тази неделя. Информира Иван Славов: Извънредният вот в село Бузовград се налага, след..

публикувано на 18.10.24 в 15:21

Онлайн платформа подкрепя бизнеса и заетостта в Старозагорско

В Община Стара Загора беше представена официално платформата VibeJobs . Тя е разработена съвместно с Rakuten Viber и дава възможност на малкия и среден бизнес в региона да публикува безплатно обяви за работа. От своя страна старозагорци могат бързо..

публикувано на 18.10.24 в 14:20

Няма задържани при акцията срещу купения вот в Старозагорско

В Старозагорска област се провежда специализирана полицейска акция срещу търговията с гласове и битовата престъпност. Това е втора такава операция за последната седмица. Този път във фокуса на действията на органите на реда, съвместно с други..

публикувано на 18.10.24 в 12:42