Диана Филипова от хасковското село Малево е производител на козунаци и курабии от 20 години. Тя ни запознава с тайните за направата на вкусен козунак, в разговор с кореспондента ни от Хасково Христо Христов.
Производителката споделя, че приготвянето на козунаци е трудна задача. За целта трябва да разполагаме с добра тестомесачка и брашното да е качествено.
„Моето брашно се прави в конуш специално за козунаци. Изкарва се на масата, първо се правят топки, после се правят фитили. Пак се оставя да втасва, чак тогава започва да се плете, слага се във формите и от формите се вкарва втасало, в големи колички.“, обяснява Диана Филипова.
За направата на козунаци, производителката обяснява, че помещението трябва да е топло около 25-30 градуса. Тя съветва да не се използва голямо количество захар при приготвянето на козунаците.
„Има заместител. Аз специално ползвам цикламат и захар, защото когато е много захарта, маята не може да повлияе и не може да стане толкова висок самият козунак и не става на конци, когато е с много захар.“ , казва производителката.
Освен с производството на вкусни козунаци, Диана Филипова е известна с приготвянето на курабии по бабина рецепта.
А Румен Василев, работи във фирма, която снабдява Южна България с козунаци. Той разкри пред ефира на Радио Стара Загора рецепта за приготвяне на козунак в домашни условия.
„Много е важно да си осигурим добри и качествени продукти като брашно, мазнини, масло. Първата стъпка е да затоплим млякото съвсем леко. Към него си натрошаваме купче мая и се добавя чаена лъжица захар. Оставяме за 10-15 до 20 минути на топло, покрито с кърпа или стреч фолио, за да шупне самата мая. През това време в купа си разбиваме яйцата заедно с останалата захар. Добавяме настъргана лимонова кора.. Сместа трябва да е хомогенна. Третата стъпка, която трябва да направим, е да си пресеем брашното в купа. Разбъркваме добре и започваме да си оформяме тесто и да месим. Така образуваното тесто го прехвърляме на плот и месим. На етапи добавяме и останалата мазнина. Накрая трябва да получим меко и нелепкаво тесто. Така готовото тесто го оставяме покрито с кърпа или стреч да почива между 40 и 60 минути. След това си правим фитили. Според козунаците, които искаме да си изплетем, тези фитили също почиват. Намазваме ги леко с мазнина. Покриваме ги с кърпа, найлон, стреч и ги оставяме да почиват 30-40 минути. Колкото повече починат, толкова по-добре ще се сплете козунакът. Така сплетения козунак си го слагаме във формички или го сплитаме в тава и покриваме отново с кърпа. Оставяме на стайна температура да втаса.“, обяснява Румен Василев.
Подробности, чуйте в прикачения звуков файл.
13 май е обявен за Международен ден на хумуса. Той се отбелязва от 2012г.. На този ден хората се насърчават да слагат на трапезата си хумус, да организират или участват в събития, които популяризират богатата на полезни вещества храна, чиято основна..
Кметът на Млада Загора Радослав Балкански и председателят на Младежкия общински съвет Деница Димитрова, в студиото на предаването "Моята неделя", разказаха, че идеята за организиране "Фестивал на иновациите" подготвят от началото на мандата си. Пилотното..
Снежана Маринова е библиотекар, краевед - изследовател, колекционер, автор на научни и популярни статии и книги, бивш директор на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ и с 35 години професионален опит в библиотечната дейност. Основните ѝ интереси..
Старозагорката Лора Рашева ще представи България на Световното първенство по аджилити за деца. Състезанието ще се проведе от 10 до 13 юли в Португалия. Треньор е Марина Бешовишка. Лора е ученичка в езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора..
Асен Калчев е от Стара Загора, запален пътешественик, част от интересните дестинации, които е посетил е Етиопия и племената там, за които разказва преди време в ефира на Радио Стара Загора. Асен постоянно си поставя нови предизвикателства, а преди..
Днес се провежда първото издание на „Фестивала на иновациите“. Форумът, организиран от Младежки общински съвет със съдействието на Община Стара Загора, е посветен на младежкото творчество, предприемачески дух и сътрудничество между образованието,..
Студентски екологичен клуб „BARBATUS“ към Тракийския университет вече е факт. За дейността на клуба в студиото на Радио Стара Загора разказа преподавателят д-р Руско Петров, познат на обществеността и като оперативен управител на Спасителен център за..
През последните години паркирането е проблем в градовете. Трудно се намират свободни места както в платените зони, така и в близост до мястото, къето живеем. Често съседи стигат до люти битки в спор за това кой къде да паркира. Някога големите туби с..
Големият празник Гергьовден ще бъде отбелязан с демонстрации на традиционни занятия, занаяти и изложба в музей „Етър“ в Габрово. Това каза в ефира на Радио Стара Загора Анна Александрова от единствения музей на открито в България. Акцент в..
Обонянието е едно от най-старите сетива, отговорни за обработката на информация в мозъка. Когато вдишаме аромат, информацията се обработва в обонятелния лоб в мозъка ни и продължава своя път към лимбичната система – структура, свързана с емоциите,..
Студио на Радио Стара Загора
Телефон на слушателя
тел. 042 616440
Email: efir@radio-sz.net
Нюзрум на Радио Стара Загора
тел./факс 042 604227
Email: rsz@radio-sz.net
Рекламен отдел
тел. 042 616431, 042 616432
Email: reklama@radio-sz.net