Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джеф Безос стартира фонд от 10 млрд. долара за борба с изменението на климата

Джеф Безос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос обяви в понеделник стартирането на Фонд за Земята на Безос (Bezos Earth Fund) на стойност 10 милиарда долара, като целта му е да подкрепи борбата с изменението на климата, което той вижда като "най-голямата заплаха за нашата планета".

"Днес съм развълнуван да обявя, че стартирам Фонда на Земята на Безос“, обяви американският милиардер.

Безос заяви, че неговата инициатива ще има глобален мащаб и ще финансира всички участници, включително учени и неправителствени организации, допринасящи за "опазване и защита на природната среда".

"Климатичните промени са най-голямата заплаха за нашата планета. Искам да работя заедно с други, както за разширяване на познатите начини, така и за изследване на нови начини за борба с пагубното въздействие на изменението на климата върху тази планета, която всички споделяме", посочи той.

"Тази глобална инициатива ще финансира учени, активисти, неправителствени организации - всяко усилие, което предлага реална възможност да се помогне за опазването и защитата на природната среда. Можем да спасим Земята. Ще предприеме колективни действия от големи компании, малки компании, държави, глобални организации и частни лица.", допълни Джеф Безос.

"Заделям 10 милиарда долара за старта на този фонд и ще започна да предоставям безвъзмездни средства още това лято. Земята е единственото нещо, което всички имаме общо - нека заедно да я защитим“, посочи американският милиардер, който е най-богатият човек на планетата с приблизително състояние от 130 млрд. долара, според списъкът на милиардерите в реално време на списание "Форбс" (Forbes).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна