Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Чакъров - Чак в ХГ "Владимир Димитров - Майстора"

Снимка: ХГ ''Владимир Димитров - Майстора''

„Един човек от Кюстендилския край – рисунките му от родното Багренци са сред най-сърдечното, което е създал. После свързал живота си със славния от векове Самоков. И най-важното: Васил Чакъров като човек и художник – в абсолютния смисъл на думата – е самосъздал се. Щрих по щрих, резец след резец той е дълбал върху себе си – върху лика си и мислите си, върху талазите от напиращи чувства, година след година, ден след ден, нощ след нощ. Дълбал в себе си и себе си, а духът му кръжал наблизо и далеч. Той си бил в Самоков, а всъщност се срещал с Веласкес и Матис, с Ран Босилек и Трифон Кунев, с Александър Мутафов, Божинов, Бешков и с кого ли не… В Самоков живее един чудо човек и художник.” – казва за художника проф. Ружа Маринска.

Васил Чакъров е роден през 1934 г. в кюстендилското село Багренци, а почти целият му професионален и творчески път преминава в Самоков.  Организира самостоятелни изложби в Кюстендил, София, Самоков. Участва в множество окръжни и общи експозиции в Съветския съюз, Полша, Унгария, Чехословакия, Дания. Носител е на Националната награда за живопис "Захарий Зограф", 2008 (съвместно с Магда Абазова). Прави самостоятелни изложби в Кюстендил, София (2004) и Самоков (1973, 2007). Има и множество участия в международните биеналета на хумора в Габрово, организатор е на художествени изложби на редица творци в Самоков. Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галериите в Кюстендил, Самоков, Благоевград, Сливен, Добрич, Балчик, Домът на хумора в Габрово, Министерството на образованието и науката, учреждения и частни лица. Творби на художника има и в Германия, Франция, Италия, Гърция, Израел, Мексико, САЩ и др.

Популярен не само като даровит график и живописец, но и като карикатурист. Изкуствовед, голям познавач на изкуството, човек с невероятна памет. Член на Съюза на българските художници (от 1979). Почетен гражданин на Самоков. Умира на 28 февруари 2018 г.


“Като войник един приятел ми разказваше, че било хубаво много в Ярлово – имало хотел, голямо училище. Отначало си бях харесал Самоков – природа, планина.После той ме запали за Ярлово. Реших там да отида. И какво – то една стаичка с две-три пружини, на които който закъса, спи. Къде ти хотел… Ама останах. После ми разказваха, че имало двама кандидати за Ярлово, гледали ни на снимка и мен ме харесали повече от инспектората. Та почнах там. Направихме изложба с децата в мацето на училището. А там – всичко във вода, мухъл. Облепихме стените с платно. Наредихме изложбата. Идваха инспектори. Харесаха много. Един даже ми вика – Що правиш в това село, ти не си за тука. После ме назначиха в Самоков за учител…” Васил Чакъров - Чак.

Изложбата ще бъде открита от проф. Ружа Маринска на 12 юни 2020 г. от 18 часа в Кюстендилската художествена галерия "Владимир Димитров - Майстора" и продължава до 10 септември 2020 г.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна