Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Z клуб на младите „Света София“ – за правата на децата и нуждата да си полезен

Весела Щерева - Зонта клуб "Света София"
Снимка: Личен архив

Весела Щерева е на 24 години от Пловдив. По образование юрист, по призвание дърводелец, шие и кожени чанти за удоволствие, а иначе не спира да работи в полза на обществото. Как – чрез младите хора, за които светът не е еднозначен – проблемите могат да се решават, ако се поставят на масата, а има много уязвими групи, за които можем да се погрижим. 

След като самата тя преди години става част от Зонта клуб Пловдив, сега е вече ментор на ученици между 8 и 12 клас от Z клуб „Света София следващо поколение:

Преди 10 години бяхме около 15 момичета в Пловдив, които се учехме от дамите в големия Зонта клуб, аз още учех право и много от дамите в клуба ми помагаха освен с всичко друго и с насоки за професията. Най- вдъхновяващото за мен тогава беше срещата с нови хора", разказа пред БНР Весела Щерева. 

„В последствие завърших, но се отдадох на работата с дървото, сега правя мебели, имаме семейна фирма, работата с различни материали ме вдъхновява, а вече правя и собствени чанти – уникати“. Това разказва още Весела за себе си.

Весела Щерева и Жанет Григорова

Весела е неуморна, прави наглед всички тези щури неща, представител на младото поколение, което знае, че трябва да се работи и за хората, които ни заобикалят, и така вдъхновява младите момичета за благотворителни каузи и за работа в обществена полза.

Това са членове от З клуб „Света София следващо поколение“ – те искат да помагат на хората в неравностойно положение, социално слабите – да им помагат не еднократно, а постоянно с консултации за тяхното образование и развитие. Това е един от предстоящите им проекти.

Младежите обмислят и друг проект, който е свързан със съседите ни от квартала, за които искат да засадят плодни дръвчета, откъдето да си берат плодове.

Друг проект на младите хора от Зонта е свързан с изработването на видео – клипове за правата на децата. Все теми, по които младежите работя вече активно от миналата година.

Дария Савчева-президент , Андрея Димитрова и Ивайла Савчева

„В София по – трудно се организираме с децата, разстоянията са големи, а и пандемията забави много наши проекти. Предстои да реализираме през лятото тези каузи – за плодните дървета и хората в неравностойно положение“. 

Но правата на жените, на децата са ключови в дейността на Зонта клуб, защото според учениците никой у нас не се замисля често по тези теми – правото на избор, на вероизповедание, на свободно слово, да не бъдат децата насилвани нито в къщи, нито в училище.

„Имаме вече няколко клипа за правата на децата и смятаме да ги разпространим сред учениците в училище, за да се гледат в часовете на класа и по гражданско образование“.

Ая Ганева,Елица Иванова и Петя Ненова от З клуб

Темите, които най-много вълнуват децата са доброволчеството и това да помагат в благотворителни каузи за хора в нужда и беда.

Весела е и член на Консултативен съвет по политики за младите хора към Столична община. Този съвет също е стартирал наскоро и там има представители на учениците и студентите и затова членовете на Z клуб смятат да се включат активно в програмата „София град на младите“, да представят клиповете си за правата на децата.

З клуб в момента набират нови членове, а информация затова има на фейсбук страницата на клуба в София и ако, съдбата на другите ви вълнува -  в Z клуб "Света София Следващо поколение" може да осъществите мечтите си.

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна