Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечението с антитела на GlaxoSmithKline и Vir намалява хоспитализациите и смъртността при Covid-19

Ваксинационен производствен центът на GlaxoSmithKline в Белгия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Фармацевтичните компании GlaxoSmithKline Plc и Vir Biotechnology съобщиха в понеделник, че крайните резултати от проучване в последна фаза на техните моноклонални антитела потвърждават, че има значително намаляване на  хоспитализацията и смъртността сред високорисковите пациенти с Covid-19, когато тези антитела бъдат предоставени в началото на заболяването, предава Ройтерс.

Още през март двете компании обявиха, че планират да поискат разрешение за спешна употреба на тяхната експериментална терапия с антитела срещу Covid-19, след като междинни данни от провеждано проучване показаха намаляване с 85% на хоспитализацията и на смъртните случаи сред пациентите с висок риск от хоспитализация.

Лекарството - сотровимаб (sotrovimab) вече получи през май разрешение за спешна употреба от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), като и Европейската агенция по лекарствата (EMA) също го подкрепи.

Vir и GlaxoSmithKline заявиха в понеделник, че Националните здравни институти на САЩ (NIH) препоръчват сотровимаб за лечение на високорискови, нехоспитализирани пациенти с лек до умерен Covid-19.

Изглежда, че лекарството "запазва активност“ спрямо настоящите коронавирус варианти, които са обект на безпокойство, посочва NIH в актуализираните си насоки.

В проучване на 1057 пациенти, лечението със сотровимаб е довел до 79% намаляване на риска от хоспитализация за повече от 24 часа или на смърт поради някаква причина, съобщиха двете фармацевтични компании в понеделник.

Сотровимаб принадлежи към клас лекарства, наречени моноклонални антитела, които имитират естествените антитела, генерирани от тялото за борба с инфекцията.

Подобни терапии, разработени от конкурентите Regeneron и Eli Lilly, са одобрени от американските регулатори за лечение на нехоспитализирани пациенти с Covid-19.

GlaxoSmithKline Plc заяви, че сега тества сотровимаб като интрамускулна инжекция, което би било по-удобно, отколкото чрез интравенозно преливане, което е настоящия начин на приложение на лекарството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна