Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел бомбардира обекти на Хамас в Газа заради огнени балони

Палестинци палят гуми на границата между ивицата Газа и Израел в нощта срещу 29 август 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелски самолети нанесоха въздушни удали по обекти на Хамас в Газа рано днес в отговор на пускането на балони със запалими вещества от палестинския анклав, предаде Ройтерс, позовавайки се на израелски военни. Това става на фона на увеличено трансгранично насилие, което тества крехкото примирие, с което през май бяха прекратени ожесточени боеве, отбелязва агенцията.

С разрешението на Хамас, ислямистка групировка, която управлява ивицата Газа, палестински групи обявиха в събота, че подновяват протестите на границата с Израел, целящи да окажат натиск над еврейската държава да смекчи наложените ограничения на анклава.

През нощта стотици палестинци се събрали на границата, като хвърляли експлозиви и горящи гуми, обявиха израелските военни. В отговор били използвани средства за разпръскване на безредици.

Според лекари в Газа най-малко 6-има палестинци са били ранени, един от тях сериозно.

Часове по-късно, преди зазоряване, Израел нанесъл въздушни удари по комплекс на Хамас за производство на оръжия и тунел, използван от групировката. Това станало след пускане на балони със запалителни вещества през границата.

Няма съобщения за жертви и пострадали от бомбардировките.

През май с посредничеството на Египет бе постигнато примирие, което сложи край на конфликт, при който екстремисти от Газа обстрелваха с ракети израелски градове, а еврейската държава отговори с въздушни удари по обекти в крайбрежния анклав. Най-малко 250 палестинци и 13 израелци бяха убити по време на 11-те дни на боеве.

В последно време обаче насилието се увеличи въпреки обявеното от Израел този месец възобновяване на помощта от Катар за Газа – решение, за което се смяташе, че ще подсили примирието.

Палестински групи заявиха, че Израел още не е показал, че държи на думата си и през последните две седмици изстреляха ракети и изпратиха балони със запалителни вещества в Израел, като предизвикаха пожари и израелски удари по обекти на Хамас.

С мотива заплахи за сигурността Израел държи Газа под блокада, като значително ограничава движението към и от територията, в която живеят около 2 милиона палестинци. Египет също поддържа ограничения за ивицата Газа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени