Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланията на обществото

Третият служебен кабинет, назначен от Румен Радев, положи клетва на церемония в президентството

| обновено на 16.09.21 в 12:45
Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на новото служебно правителство.
Снимка: БГНЕС

„Служебното правителство е успешен пример, стъпка напред в надмогването на политическите предубеждения, които спират развитието на страната. Вие върнахте доверието в институциите. За съжаление, политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланията на обществото“. С тези думи президентът Румен Радев започна изказването си при представянето на новото служебно правителство.

Преди да представи структурата и състава на новата временна власт, държавният глава отчете свършеното от екипа на Стефан Янев през последните месеци: разкриване на олигархичния модел на предишното управление, пресичане на множество корупционни схеми, икономически ръст и актуализация на бюджета. Затова Радев разчита на почти същия екип, защото е доказал основната му идея:

"Че е възможно демократичното единодействие между родолюбиви хора от разни политически хоризонти в името на България. За съжаление, политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланията на обществото".

Държавният глава изброи политиките, подети от служебния кабинет, и курсът, който ще продължи:

„Служебното правителство проведе честни избори, намали купения вот. Правителството разкри тежкото наследство, олигархичния модел на управление, беззаконието в големите инфраструктурни проекти, осветли и пресече множество корупционни схеми, противопостави се на модела на завладяната държава. Постигнат беше рекорден икономически ръст – на приходите и историческа ниска безработица. Правителството актуализира бюджета, активизира социалната политика към най-уязвимите. Актуализирахме пенсиите. Усъвършенства се Плана за възстановяване“, заяви Радев.

Защитихме последните девствени плажове по нашето Черноморие. Спряхме вноса и изгарянето на вредни отпадъци. Служебното правителство овладя кризата в енергетиката. Овладя хаоса в кризата с Covid-19 и организира присъственото обучение в училище, посочи още президентът.

Доказахте, че е възможно демократичното взаимодействие, посочи Румен Радев и добави:

"Това е капитал за политическото бъдеще на родината. С дейността си вие върнахте част от доверието на българите в институциите".

Президентът посочи евентуални трудности пред служебния кабинет в следващите месеци:

"Срещу вас ще продължават да се хвърлят парите, медиите и влиянието на хората, които имат държавата за своя бащиния. Ще ви организират протести, стачки и компромати".

Освен укрепване на държавността и подготовка на третите за тази година парламентарни избори, които ще са заедно с президентските, Радев очаква от екипа на Янев:

"Да продължавате с разумни стъпки за излизане от кризата и подобряване на живота на хората".

Служебният премиен Стефан Янев очаква избирателите да гласуват активно на 14 ноември, за да има ефективна конфигурация в 47-мия парламент и редовно правителство, защото:

"Държавата не може да си позволи да функционира в перманентна политическа криза".

Очаква и тежки месеци:

"И ще е необходимо да се полагат още повече усилия, така че проблемите на гражданите да бъдат решени по най-добрия начин, да се управляват ефективно наличните вече кризи, както и да се предотвратяват тенденциите за появата на нови такива".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна