Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът Брент поскъпва до тригодишен връх, доближавайки 80 долара за барел

Петролните Брент поскъпват към тригодишен връх, подминавайки предходния пик, достигнати през юли и доближавайки нивото от 80 долара за барел, тъй като прекъсванията в глобалното производство принудиха енергийните компании да изтеглят големи количества суров петрол от своите запаси, а в същото време недостигът на природен газ в Европа повиши разходите и респективно инфлацията в целия континент.

Фючърсите на петрола Брент поскъпнаха в началото на търговията в понеделник към 79,20 долара за барел, подминавайки нивото от 79 долара за пръв път от октомври 2018 г., преди да върнат леко назад около 78 долара.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък се повишиха с 1,5% към 75,30 долара за барел, достигайки най-високо ценово ниво от средата на юли тази година.

"Очакваме, че това рязко възходящо движение ще продължи, като нашата прогноза за петрола Брент  в края на годината е достигне на нива около 90 долара за барел спрямо предишната ни прогноза за 80 долара за барел", посочват анализатори на голямата американската банка Goldman Sachs, цитирани от Ройтерс.

Според тях "настоящият глобален дефицит по отношение на търсене и предлагане е по-голям, отколкото очаквахме, като възстановяването на глобалното търсене, въпреки Делта варианта на коронавируса, е дори по-бързо от новата ни прогноза".

Подобно увеличение би могло да предизвика спекулации, че глобалната инфлация ще се окаже по-дълготрайна от първоначално очакваното.

Подкрепа за днешното поскъпване на петрола Брент оказва и решението на британското правителство да отмени временно действието на т.нар. законодателство за конкуренция, за да подобри доставките на горива по бензиностанции в Обединеното кралство на фона на нарастващото търсене от страна на клиенти.

Мярката беше предприета след среща с индустриалните ръководители, които подчертаха, че настоящата ситуация се дължи "на временни скокове в клиентското търсене, а не на недостиг на гориво в национален план".

"Въпреки че винаги е имало и продължава да има много гориво в рафинериите и терминалите, ние сме наясно, че е има някои проблеми с веригите за доставки. Ето защо ще въведем т.нар. Downstream Oil Protocol, за да гарантираме, че промишлеността може да споделя жизненоважна информация и да работи заедно по-ефективно, за да се гарантира, че смущенията са сведени до минимум “, посочи секретарят Куази Куартенг.

Известен като "Петролен протокол надолу по веригата за доставка" (Downstream Oil Protocol) е стъпка, която ще позволи на правителството да работи конструктивно с производители на горива, доставчици, превозвачи и търговци на дребно, за да гарантира, че прекъсванията на доставките са сведени до минимум, доколкото това е възможно.

Преди дни Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) пък отчете, че складовите запаси на суров петрол в страната са намалели с 3,5 милиона барела до 414 милиона барела.

Графика петрол Брент/ американски долар

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна