Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на потребителските нагласи в САЩ през септември до 7-месечно дъно

Потребителските нагласи относно икономическото развитие на САЩ се влошиха изненадващо рязко през септември до 7-месечно дъно, тъй като нарастващият брой новозаразени с Covid-19 задълбочи притесненията относно близкосрочните перспективи на водещата световна икономика.

Това показват резултати от последно проучване на компанията Conference Board.

Индексът на потребителското доверие спадна през септември до 109,3 пункта от 1135,2 пункта през август и очаквания за повишение към 114,5 пункта. Това представлява влошаване на нагласите на американците за трети пореден месец и най-ниското им ниво от февруари 2021 г. насам.

Индекс на потребителското доверие


Индексът, измерващ оценката на американските потребители за текущите икономически условия в страната (въз основна на тяхната оценка за текущите бизнес и условия на трудовия пазар), ък се понижи до 143,4 от 147,3 пункта през предходния месец.

В същото време индексът на потребителските очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца (въз основна на краткосрочните бъдещи очаквания за доходите, бизнес и условията на трудовия пазар) спадна през септември до 86,6 от 91,4 пункта през август.

"Доверието на потребителите спадна през септември, тъй като разпространението на варианта Делата на коронавируса продължи да охлажда оптимизма“, коментира Лин Франко, старши директор на проучването на Conference Board.

"Загрижеността за състоянието на икономиката и краткосрочните растежни перспективи се задълбочиха, докато намеренията за харчене на средства за жилища, автомобили и домакински уреди отново отслабнаха. Опасенията за краткосрочната инфлация намаляха донякъде, но остават повишени. Доверието на потребителите обаче все още е високо от историческа гледна точка, като е достатъчно, за да подкрепи по-нататъшния икономически растеж в краткосрочен план, но сега индексът е спаднал с 19,6 пункта спрямо неотдавнашния връх от 128,9, достигнат през юни. Тези спадове през последните месеци показват, че потребителите са станали по-предпазливи и е вероятно ще ограничат разходите в близко бъдеще".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени