Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът поскъпва към близо 11-месечен връх спрямо останалите основни валути

Паундът поевтинява към най-ниските си нива от януари

Щатският долар поскъпна до най-високи нива от повече от 10 месеца насам спрямо останалите основни валути, тъй като растящата доходност на американските държавни облигации направи зелената валута по-привлекателна за инвеститорите.

Доходността на ценните книжа на САЩ започна да се повишава от края на миналата седмица, след като Федералният резерв заяви, че вероятно ще започне да намалява месечните си покупки на облигации (програмата си за "количествени облекчения") още през ноември и намекна, че може да последва повишаване на лихвените ставки.

По време на търговията във вторник доходността на 10-годишните американски държавни облигации достигна тримесечен връх, нараствайки в рамките на деня с 5 пункта към 1,5374%.

Това допринесе за поскъпване на щатския долар, като днес доларовият индекс спрямо останалите водещи валути се повишава с 0,4% към близо 11-месечен връх от 93,75 пункта.

Солидният спад на световните пазари на акции допринася за възходящото движение на долара с оглед на неговия статут на "валута-убежище".

Еврото се понижава към 6-седмично дъно около 1,1672 долара.

Солиден спад с над 1% спрямо долара и еврото бележи британската лира, както на фона на растящата доходност на американските облигации, така и с оглед на кризата с горивата във Великобритания.

В късния следобед паундът се понижи с 1,3% към 1,3529 долара, достигайки най-ниско ниво от средата на месец януари. В същото време британската лира поевтиня с 1,2% и спрямо еврото, достигайки най-ниско ниво от юни насам около 0,8640 паунда за едно евро.

Японската йена пък се търгува в най-ниски нива от близо три месеца насам, търгувайки се около 111,60 йени за долар.

Графика на индекса на долара


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!