Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Merck се надява хапчето на компанията срещу Covid-19 да бъде одобрено преди края на 2021 г.

Президентът и главен изпълнителен директор на Merck & Co. Inc. Робърт Дейвис заяви в четвъртък, че се надява експерименталното хапче за коронавирус на компания молнупиравир (molnupiravir) ще получи разрешение за спешна употреба в Съединените щати преди края на годината.

"Първоначалната дата на завършване на нашите проучвания е началото на ноември", разкри той в интервю за CNBC, добавяйки, че "записването за това проучване продължава да върви доста добре".

Компанията се надяваме да въведе друго оръжие за борба с пандемията на световно ниво, посочи още Дейвис.

В сряда от Merck & Co съобщиха, че лабораторните изследвания показват, че експерименталното перорално антивирусно лекарство срещу Covid-19 молнупиравир вероятно ще бъде ефективно срещу известните варианти на коронавируса, включително спрямо доминиращия в момента силно заразен Делта вариант.

Тъй като молнупиравир не е насочен към спайк протеина на вируса - целта на всички настоящи ваксини срещу Covid-19 - който определя разликите между вариантите, лекарството трябва да бъде еднакво ефективно, тъй като вирусът продължава да се развива, каза вчера Джей Гроблер, ръководител на отдела за инфекциозни болести и ваксини в Merck.

Вместо това молнупиравир се насочва към вирусната полимераза, ензим, необходим на вируса да прави свои копия. Лекарството е проектирано да работи чрез въвеждане на грешки в генетичния код на вируса.

Данните показват, че лекарството е най-ефективно, когато се дава в началото на инфекцията, каза фармацевтичната компания MercK.

Американският производител на лекарства е тествал антивируса си при проби от назален тампон, взети от участници в ранните изпитвания на лекарството. По това време Делта вариантът не беше широко разпространен, но молнупиравир беше тестван при лабораторни проби от Делта варианта след последния скок на хоспитализациите и смъртните случаи на Covid-19.

По-рано през годината от Merck казаха, че едно малко проучване на среден етап е установило, че след пет дни лечение с молнупиравир, никой от пациентите, приемащи различни дози от лекарството, не е дал положителен тест за коронавируса, докато 24% от пациентите с плацебо са имали откриваеми нива на зараза с Covid-19.

Понастоящем Merck провежда две изпитания от Фаза 3 на антивирусното лекарство, което разработва с Ridgeback Biotherapeutics - едно за лечение на Covid -19 и друго като превантивно средство за предпазване от заразяване.

Merck очаква проучването за лечение от Фаза 3 да приключи в началото на ноември, каза Джей Гроблер.

В изпитването са включени нехоспитализирани пациенти с Covid-19, които са имали симптоми на коронавируса за не повече от пет дни и са изложени на риск от тежко заболяване.

Последният анализ беше представен по време на годишната среща на организациите по инфекциозни болести IDWeek, включително Американското дружество по инфекциозни болести.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени