Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централните банки обсъдиха ръководство за работа с техни цифрови валути (CBDC)

Евентуално създаване на оперативно ръководство за работа с цифрови валути беше обсъдено в четвъртък от група водещи централни банки.

Представители на Европейската централна банка и централните банки на шест държави, включително САЩ (Фед) и Обединеното кралство (АЦБ), обсъдиха капацитета на съществуващата финансова система да приспособи цифровите валути на централните банки (CBDC).

Китайската централна банка, която е доста напред в разработването и прилагането на собствена цифорва валута, обаче не взе участие в срещата.

Въпреки че все още се говори, че цифровите валути на централните банки в евро или долар са далеч от тяхното прилагане, срещата се фокусира върху маркирането на рисковете, които биха могли да възникнат с евентуалното им въвеждане.

"Независимо от дизайна, разработването и функционирането на CBDC система би било основно начинание за централната банка“, заключиха представителите, подчертавайки важността на мониторинга на технологичния сектор, за да се гарантира общественото доверие.

По-рано тази седмица Банката за международни разплащания посочи, че цифровите валути на централните банки (CBDC) могат да съкратят времето, необходимо за трансгранични плащания, на секунди от дни, както и да намалят разходите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна