Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редица развиващи се държави натрупаха "скрити дългове" към Китай за 385 млрд. долара

Китайската инициатива "Един пояс, един път" накара десетки държави с по-ниски и средни доходи да натрупат 385 милиарда долара "скрити дългове" към Пекин, твърди ново проучване, цитирано от бизнес телевизия CNBC..

AidData, международна изследователска лаборатория за развитие, базирана в колежа "Уилям и Мери" във Вирджиния, анализира 13 427 китайски проекти за развитие на обща стойност 843 милиарда долара в 165 държави за период от 18 години до края на 2017 година.

През последните две десетилетия Китай е осигурявал рекордни суми на финансиране на развиващите се страни, като е подкрепял проекти както в публичния, така и в частния сектор. Инициативата "Един пояс, един път" е водещата външнополитическа инициатива на президента Си Цзинпин. Тя беше стартирана през 2013 г., за да инвестира в почти 70 държави и международни организации, което доведе до световна доминираща роля на Китай във финансирането на международното развитие.

САЩ планират да разработят подобна схема в Южна Америка, а ЕС обяви през септември, че стартира световна програма "Глобален портал", тъй като и двата региона се стремят да предизвикат огромното финансово и геополитическо влияние на Китай в развиващия се свят.

Понастоящем Китай харчи поне два пъти повече за финансиране на международни проекти за развитие от САЩ и други големи икономически сили, според доклада на AidData, като става въпрос за около 85 милиарда долара годишно.

Това обаче често е под формата на дълг, а не на финансова помощ и този дисбаланс се ускори през последните години. От въвеждането на инициативата "Един пояс, един път " Китай е отпуснал 31 заема за всяка една безвъзмездна помощ, установи докладът на AidData.

Китай отдавна отрича да тласка развиващите се страни към така наречените "дългови капани", което може да проправи пътя на Пекин да конфискува активи като обезпечение за неплатени дългови задължения.

От създаването на "Един пояс, един път" обаче се появиха опасения относно възможността кредитирането да бъде по-високо от официално отчетеното в много страни с по-ниски и средни доходи. AidData колективно изчислява, че дълговете, които не са докладвани, са на стойност около 385 милиарда долара.

Докладът на AidData твърди, че 42 държави вече имат експозиция на публичен дълг към Китай, които надвишават 10% от техния БВП.

"Ние изчисляваме, че на осреднена база дадено правителство не отчита своите действителни и потенциални задължения за погасяване пред Китай, като става въпрос за сума, която е еквивалентна на 5,8% от неговия БВП", се казва в доклада.

Всички това заедно ще възлезе на приблизително 385 милиарда долара, като AidData предполага, че управлението на тези скрити дългове се е превърнало в "голямо предизвикателство" за много засегнати страни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна