Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските цени на газа достигнаха рекордни нива след свиване на руските доставки

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските цени на газа се повишиха в петък до рекордни стойности, тъй като Русия продължи с политиката си на ограничение на доставките, сигнализирайки за допълнителен ценови натиск върху европейските потребители с наближаване на зимния отоплителен сезон.

Доставките на руски газ по газопровода "Ямал-Европа" са спаднали в петък с почти 77% спрямо четвъртък, според данни на мрежовия оператор Gascade, тъй като контролираният от Кремъл "Газпром" резервира само една трета от наличния си капацитет за октомври, съобщава Ройтерс.

Спадът идва в критичен момент за европейците, които са изправени пред нарастващи сметки за комунални услуги на фона на борбата с недостига на доставки.

"Решението на "Газпром "да не резервира за октомври пълния капацитет, наличен в един от основните газопроводи, който доставя природен газ за Германия, представлява повишен риск от затягане на газовите баланси в Северозападна Европа и следователно допълнително увеличава риска за цените на газовия хъб в Нидерландия TTF тази зима", посочи американската банка Goldman Sachs.

Ноемврийските фючърси на газа в нидерландския хъб TTF, който се използва като европейски бенчмарк, достигна рекордно високо ниво от 97,73 евро на мегаватчас (MWh) по-рано в петък, преди цената леко да отслабне. От началото на годината тази цена на газа се повиши с около 400%.

Търсенето на газ се повиши силно, след като икономическото възстановяване от кризата, причинена от коронавирусната пандемия, дойде в момент на ниски складови запаси и при остра конкуренция за доставки от страна на азиатски купувачи. Китай, например, търси повече втечнен газ (LNG) в началото на зимния сезон в страната въпреки рекордни цени.

Графика на цената на TTF газа (цена и изтъргувани обеми) в евро за мегаватчас

Самият руски газов гигант "Газпром" е подложен на критики. Група депутати от Европейския парламент поиска от ЕК да проучи ролята на компанията в повишаването на цените, като заяви, че поведението ѝ ги е накарало да подозират манипулация на пазара и "усилие да притисне" Европа да се съгласи за бързо стартиране на газопровода "Северен поток 2" .

Кремъл повтори в петък, че "Газпром", чийто износ на газ извън бившия Съветски съюз се е увеличил с 15,3% на годишна база през първите девет месеца на 2021 г., изпълнява изцяло всички свои договорни задължения.

"Газпром доставя газ в съответствие с исканията на клиентите по договорни задължения“, заяви компанията.

Германската компания Uniper, един от най-големите клиенти на Газпром, потвърди, че Русия изпълнява всички свои договорни задължения към нея.

Физическите потоци по газопровода "Ямал-Европа", който преминава през Полша, са спаднали до 5 313 ​​мегаватчаса на час в петък сутринта от 22 705 мегаватчаса на час в четвъртък вечерта през входната точка Mallnow, според данните на Gascade.

След новината за този спад, банката Goldman Sachs понижи прогнозните си за нивата на съхранение на газ в северозападна Европа до 12 милиарда кубически метра или 23% от капацитета на газовите хранилища до края на март 2022 г. спрямо предишните 32%.

Тъй като складовите наличности са ниски, "Газпром" трябва или да резервира допълнителен транзитен обем, или да купува газ от пазара, тъй като гъвкавостта при теглене на склад не стои на масата, каза през Ройтерс газов анализатор от Refinitiv.

Газпром е планирал да изпрати 5,6 млрд. куб. метра газ в Европа по новоизградения си газопровод "Северен поток 2", който очаква оперативно разрешение от германските регулатори.

Uniper, който също е финансов партньор на "Газпром" в "Северен поток 2", не очаква обаче оперативен лиценз да бъде издаден бързо, заяви в петък нейният изпълнителен директор.

"При отсъствието на големи газови потоци от "Северен поток 2", този сценарий на ограничени потоци през "Ямал-Европа" може да доведе до сериозно свиване на физическите газови пазари тази зима“, се посочва в анализа на Goldman Sachs.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна