Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийният департамент: САЩ няма да използват стратегически си петролни резерви

Петролът заличи сутрешния ценови спад и отново поскъпва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на Министерството на енергетиката на САЩ заяви в четвъртък, че в момента не се обмисля освобождаване на доставки на суров петрол от националните стратегически резерви, нито се планира да налагане на забрана за износ на петрол.

Изявлението идва ден, след като министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм предположи, че всички действия са "възможни инструменти, които се разглеждат" и че на фона на скока в цените на бензина всички опции са "на масата", включително и използване на американските стратегически петролни резерви.

След коментарите на говорителя на енергийното министерство цените на петрола се повишиха, заличавайки солидните понижения, регистрирани по-рано в четвъртък.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI вече нарастват в рамките на деня с 0,7% към 78,00 долара за барел след сутрешен спад с близо 3% към 75 долара за барел.

И фючърсите на петрола Брент пък поскъпват с 0,7% към 81,70 долара за барел, след като по-рано в четвъртък поевтиняха към 79,08 долара за барел.

Графика американски лек суров петрол / долар


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени