Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайните писма на Мария Антоанета и любовника ѝ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учените дешифрираха мистериозно редактирани части от нежната кореспонденция с тайни писма между кралица Мария Антоанета и мъж, за когото дълго се говореше, че е неин любовник.

Те са съставени по време на революционния катаклизъм, малко повече от година преди екзекуцията й с гилотина в апогея на републиканския бунт, посочи БГНЕС.

Кралското семейство било под строга охрана в двореца Тюйлери, след неуспешен опит да избяга от Франция, но съпругата на Луи XVI все още успява да изпраща писма до шведския граф Аксел фон Ферзен.

Фон Ферзен съхранява копия на кореспонденцията, но някои пасажи от текста са заличени, а съдържанието им остава загадка, докато редактираните части не бяха разкрити от екип изследователи от Сорбоната.

„Независимо дали са държавни тайни, планове за бягство или доказателства за кралска любовна връзка, това вероятно чувствително съдържание озадачава историците от почти 150 години“, се казва в доклад за проекта в базираното в САЩ списание Science Advances.

Изследователите успяха да разкрият неясни пасажи от 8 от 15-те изучени писма като заключиха, че цензор на писмата е самият Фон Ферзен.

"Той реши да запази писмата си, вместо да ги унищожава, но редактира някои раздели, което показва, че иска да защити честта на кралицата (или може би и собствените си интереси)", се казва в проучването.

Проектът за първи път привлече общественото внимание миналата година, когато Френският национален архив заяви, че скритите части показват, че двойката използва „терминологията на любовта“.

Но докато писмата са били написани на интимен език, изследователите казаха, че не могат да определят дали разкритите пасажи дават подкрепа на дългогодишни слухове за кралски романс.

„Четенето на цензурираните варианти не дава възможност да се знае истината за естеството на чувствата им, тъй като тълкуването на текстове винаги е под въпрос“, се казва още в изследването.


"Изборът на речник (любим, нежен приятел, обожавам, лудо) свидетелства за определена връзка между (Мария Антоанета) и Фон Ферзен, дори ако има влияние от предизвиканите от революцията мъки, което благоприятства определена емоционална интензивност", допълват изследователите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна