Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще предостави финансова помощ на Афганистан на стойност 1 милиард евро

| обновено на 12.10.21 в 18:22
Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви във вторник пакет за подкрепа за Афганистан на стойност около 1 милиард евро.

Тя заяви, че Европейският съюз "трябва да направи всичко възможно, за да предотврати голям хуманитарен и социално-икономически срив в Афганистан".

Пакетът включва 300 милиона евро хуманитарна помощ, които вече бяха договорени с допълнителна подкрепа за ваксинации срещу Covid-19, подслон и защита на правата на човека, както и най-малко 250 милиона евро за спешни нужди и средства за подкрепа на съседите на Афганистан и повишаване на сигурността.

"Нашите условия за каквито и да било ангажименти с афганистанските власти са ясни, включително относно правата на човека. Но афганистанците не трябва да плащат цената на действията на талибаните", посочи Фон дер Лайен.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства помощта на Брюксел. 
"Целият афганистанският народ не трябва да бъде наказван, само защото талибаните вършат престъпления. Хора не трябва да умират от глад при никакви обстоятелства".
Международната помощ за Афганистан беше спряна след идването на талибаните на власт, авоарите на страната в чужедстранни банки за замразени, а в същото време цените на хранителните продукти и безработицата се покачват и засилват опасенията от хуманитарно бедствие с наближаването на зимата. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна