Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК: Петролният пазар все още е изправен пред несигурност заради коронавирусната пандемия

Мухамед Баркиндо, генерален секретар на ОПЕК
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарът на петрол продължава да бъде изправен пред несигурност, произтичаща от пандемията Covid-19, заяви в четвъртък генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо пред репортери в кулоарите на форума "Руска енергийна седмица", провеждащ се в Москва.

"Пазарът се движи в съответствие с търсенето и предлагането. Но трябва да признаем, че има външни фактори, които влияят върху развитието на пазара", каза той.

По отношение на начина, по който Covid-19 създава несигурност, Баркиндо посочи "реакциите на правителствата при появата на различните варианти, мутации и как светът е в състояние да увеличи степента на ваксинация, особено в развиващите се страни".

Руският енергиен министър Александър Новак пък заяви, че световният петролен пазар все още не се е възстановил напълно, отбелязвайки обаче, че тази година търсенето ще нарасне с 6 милиона барела на ден.

Новак сподели очакванията, че петролният пазар ще се възстанови напълно до края на следващата година, като в същото време очаква намаление на търсенето на петрол през зимата.

Коментирайки енергийната криза, Новак потвърди, че на този етап европейските правителства не са искали от Русия да увеличи доставките на природен газ.

Междувременно петролът подновява възходящото си ценово движение в началото на деня, след като вчера поевтинява слабо за пръв път от пет търговски сесии насам.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през декември се повишават с 1% обратно над нивото от 84 долара за барел, отправяйки поглед към многогодишния ценови връх от началото на седмицата около 84,60 долара за барел (най-висока цена от октомври 2018 г.).

Графика петрол Брент / долар


Ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол WTI пък поскъпват с 0,8% обратно над нивото от 81 долара за барел, след като по време на търговията в понеделник достигнаха връх от 82,18 долара за барел - най-високо ценово ниво от октомври 2014 г.

Подновеното възходящо движение е факт, въпреки че в сряда Китай отбеляза спад на вноса на петрол през септември с 5% спрямо месец по-рано и с 15% спрямо година по-рано.

Американският петролен институт (API) пък отчете нарастване на складовите петролни запаси в САЩ с 5,2 млн. барела през последната седмица до 8 октомври, но през същия период запасите в най-голямото складово находище „Кушинг“ в Оклахома се понижих с 2,3 млн. барела.

Запасите на бензин пък намаляха с 4,6 млн. барела през последната седмица, докато тези на дестилатни петролни продукти - с 2,7 млн. барела.

Днешното ново поскъпване на петрола се дължи на очакванията, че с наближаването на зимата в Северното полукълбо много по-силно растящите цени на природния газ могат да доведат до по-голям интерес към петрола за задоволяване на нуждите от отопление.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна