Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещите германски икономически институти намалиха рязко прогнозата за БВП през 2021 г.

Водещите икономически институти на Германия намалиха съвместната си прогноза за растеж в най-голямата европейска икономика през 2021 г. до 2,4% от предишна оценка за растеж с 3,7%, тъй като затрудненията в предлагането и веригите на доставки продължават да възпрепятстват производството.

В същото време петте института - RWI в Есен, DIW в Берлин, Ifo в Мюнхен, IfW в Кийл и IWH в Хале - повишиха прогнозата си за 2022 г. до 4,8% от 3,9%, като заявиха, че икономиката ще достигне нормално използване на капацитета с течение на следващата година, тъй като негативното въздействие на коронавирусната пандемия постепенно ще отслабне.

"Предизвикателствата на изменението на климата и предвижданият по-нисък икономически растеж поради свиването на работната сила ще намалят възможностите за потребление“, посочи Оливър Холтемьолер от института IWH.

Глобалното производство е засегнато от недостиг на компоненти, задръстени пристанища и липса на товарни контейнери. Сривът на пазара на труда пък допринесе за безпорядъка след предизвиканите от пандемията локдауни през миналата година.

Междувременно немското икономическо министерство заяви, че има вероятност за увеличение на БВП в Германия през третото тримесечие благодарение на ръста на услугите, въпреки че се очаква стагнация на растежа към края на 2021 г.

Петте икономически института също така очакват инфлацията в Германия да достигне 2,5% през 2022 г. и 1,7% през 2023 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!