Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на Фед: Инфлацията в САЩ е далеч над целевото ниво

Понастоящем не трябва да има повишения на лихвените проценти

Джером Пауъл, председател на Фед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инфлацията в Съединените щати сега е "далеч над" целевото ниво от 2 на сто, заяви в петък председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, но допълни, че понастоящем не трябва да има повишения на лихвените проценти

Той отбеляза, че високите потребителски цени вероятно ще се запазят "до края на следващата година". Въпреки това високата инфлация вероятно ще намалее с намирането на решение на проблема с доставките.

Отговаряйки на въпроси на конференция "Виртуалната банка за международни сетълменти – Южноафриканската резервна банка", Пауъл посочи, че подходът на американската централна банка "не е проектиран“ за настоящия сценарий и добави, че двойният мандата на Фед за осигуряване на стабилни цени и пълна трудова заетост са "донякъде по напрежение".

Изявлението на Пауъл е в съответствие с изразена преди това позиция на Федералния резерв, че предстои в близко бъдеще намаляването на покупките на активи, известни като "количествени облекчения".

Председателят на Фед посочи, че купуването на активи от страна на централната банка вероятно ще приключи до средата на 2022 г., ако икономиката се възстанови "толкова силно, колкото се очаква".

Проблемите с веригите на доставките все още "тежат" и възпрепятстват икономическата активност на САЩ, каза още той, добавяйки, че БВП за тази година ще бъде "малко по-нисък, отколкото си мислехме", особено след негативното въздействие на Делта варианта на коронавируса.

Понастоящем не трябва да има повишения на лихвените проценти, подчерта Джером Пауъл.

В момента повечето икономически рискове са свързани с "по-продължителни" и "по-устойчиви" проблеми с веригите на доставки, които водят до висока инфлация, добави той.

Джером Пауъл уточни, че лихвените проценти не трябва да се променят, тъй като ограниченията в предлагането са пряко свързани с коронавирусната пандемия и "не знаем колко дълго ще продължат“ тези и други проблеми.

Според него комуникацията на централната банка с фондовите пазари относно нейните политически намерения е работила добре досега, тъй като той вярва, че пазарът "като цяло разбира" позицията на Фед.

"Основният фокус сега, разбира се, е върху проблемите с доставките - и мисля, че комуникацията по този въпрос работи“, каза Пауъл и добави, че Фед се стреми да бъде максимално прозрачен.

Пауъл също така отбеляза, че Фед е "много внимателен" за ефекта, който решението на централната банка на САЩ може да окаже върху глобалните финансови условия.

"Много е вероятно да бъдем на или близо до условията на пазара на труда, които са в съответствие с целта на Фед за максимална заетост през следващата година", заяви още Джером Пауъл.

Подобно развитие обаче би зависило от Делта варианта на коронавируса, който обаче ще продължи да "избледнява", както и от облекчаването на проблемите с доставките, посочи той.

Потенциалното появяване на възходяща "спирала цени-заплати“ ще бъде наблюдавано внимателно от Фед, подчерта Пауъл. Проблемът обаче все още "не е очевиден" и централната банка все още очаква да види "напредък", когато става въпрос за пазара на труда, особено за наемането на нов персонал, добави централният банкер.

Пазарите на акции на Уолстрийт парираха първоначалните ръстове до рекордни върхове след коментарите на шефа на Фед.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!