Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

MAE: Обещанията за нулеви емисии и намаляване на метана приближават света до климатичните цели от Париж

Фатих Бирол, директор на Международната агенция по енергетика
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обещанията за нетни нулеви емисии и ангажиментът на лидерите по време на глобалната климатична конференция COP26 за намаляване на метана ще приближат света до ограничаване на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий, съобщи в четвъртък Международната агенция по енергетика.

"Нов анализ на МАЕ показва, че цялостното постигане на всички обещания до момента за нулеви нетни и глобалното обещание за намаляване на емисиите на метан от тези, които са го подписали, ще ограничи глобалното затопляне до 1,8°C", написа в "Туитър" директорът на МАЕ Фатих Бирол.

Бирол също така посочи, че обещанията означават, че конференцията в Глазгоу, Шотландия, се приближава към целите на Парижкото споразумение от 2015 г. Основната цел на парижкото споразумение е да се ограничи повишаването на глобалната средна температура до доста под 2°C над прединдустриалните нива и да положи усилия да я ограничи до 1,5 градуса по Целзий.

Базираната в Париж енергийна организация прогнозира че без нови проекти за изкопаеми горива след настоящата година, освен вече одобрените, трябва да се даде зелена светлина за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 година.

"Голяма крачка напред, но е необходимо много повече!", добави Бирол.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна