Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редовен профилактичен преглед с компютърна томография срещу белодробния рак

Рано открит, той вече подлежи на години добър контрол чрез иновативни терапии

Снимка: HealthPR

Редовните профилактични прегледи с цел ранно откриване на рака на белия дроб са най-прекият път към осигуряване на по-дълъг живот с добро качество за пациентите. Препоръчително е прегледът да се прави веднъж годишно и да включва нискодозова компютърна томография, особено за хора, които имат близки с тази диагноза.

Това послание отправиха водещи специалисти при откриването на Месеца за борба с рака на белия дроб, който се отбелязва през ноември. Информационната кампания „Поеми си дъх – за по-бърза диагноза и по-добра прогноза за рака на белия дроб“ стартира за 3-та поредна година.

„Стоя зад тази инициатива с цялото си сърце. Това заболяване ми е донесло много болка, тъй като ме е оставило без баща още на 4-месечна възраст, а 50 г. по-късно загубих и сестра си“, каза актьорът Владимир Пенев, лице и посланик на кампанията.

Песимизмът на лекарите по отношение на белодробния рак, който бе характерен преди години, се пречупи с навлизането на иновативните терапии.

"Те позволяват на пациентите да бъдат сред нас, все едно нямат болестта. Иновативното лечение е и част от приоритетите в Европейския план за борба с рака“, каза проф. Асен Дудов, началник на Клиниката по медицинска онкология в „Аджибадем Сити клиник – УМБАЛ Младост“.



През 2020 г. 2,7 млн. души в ЕС са заболели от рак, а 1,7 млн. са починали. Той призова да се обединят възможностите за създаване на иновативни лечебни подходи към рака, като даде пример с новите ваксини срещу COVID-19: „Платформата на новите ваксини беше платформа на антитуморни лекарства. Не само на местно ниво, но цяла Европа трябва да настояваме да се обединят възможностите, за да се постигне прелом в лечението на рака – както за 1 г. се намери нова ваксина, така в кратък период трябва да се намери лечение за онкозаболяванията“.

Белодробният рак няма специфични симптоми и това прави откриването му много трудно, ако не се търси насочено. Той се води за един от най-добрите имитатори на други заболявания включително ендокринни. Негов симптом може да е например повишаването и задържането на висока кръвна захар при хора без диабет, каза проф. Дудов. Той посъветва хората при оплаквания като продължителен дискомфорт в гръдния кош или упорита кашлица да потърсят лекар.

Годишно се откриват по 4200-4300 души с белодробен рак у нас, от които повечето са в напредналите етапи на болестта. 

ЕПА/БГНЕС

Сред причините за белодробния рак са работа в рискова среда, тютюнопушенето, замърсеният въздух и др. Трябва да изискваме да ни казват не само стойностите на замърсеност на въздуха, но и каква е степента на канцерогенна опасност при замърсяването, каквито измерители има в ЕС, каза още проф. Дудов.

Д-р Красимир Койнов, началник на Отделението по медицинска онкология в болница „Сердика“, отбеляза, че рисковата възраст за белодробния рак е между 55 и 80 г. Двете нови лекарствени направления в лечението на метастатичните злокачествени заболявания са таргетната терапия и имунотерапията, каза д-р Койнов. Първият въведен имунотерапевтичен агент в България вече е регистриран при 17 злокачествени заболявания и включва 33 индикации, каза д-р Койнов. „С имунотерапия около 30% от пациентите с метастазирал недребноклетъчен рак на белия дроб живеят над 5 г., сочат данните от 5-годишно клинично проучване. Това беше немислимо преди 10-ина години, а днес може би сбъдва мечтата ни да хронифицираме раковия процес“, допълни д-р Койнов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени